Autosport Internationiaal Singleseaters • FRECA

FRECA: Kas Haverkort wint allereerste FRECA-race in Hongarije! +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 9 juli 2022 12:59

Kas Haverkort heeft de eerste race van het FRECA-weekend op de Hungaroring gewonnen. Dit is zijn allereerste overwinning in het FRECA. De Nederlandse Van Amersfoort Racing-coureur trainde vanochtend al pole en wist deze om te zetten in een overtuigende overwinning. Gabriele Mini en Roman Bilinksi mochten mee naar het podium. Dino Beganovich, Paul Aron en Hadrien David genoten een iets minder succesvolle wedstrijd.

Kas Haverkort

Haverkort was goed weg bij de start, dat kon niet worden gezegd over Paul Aron die al direct positie verloor. In de derde bocht kwam hij aan tegen Joshua Dufek, Aron viel terug naar de achtste positie. Dino Beganovich, die op de elfde positie startte, kon binnen een ronde al vijf plekken goed maken en reed op de zesde positie. Inmiddels reed Haverkort de snelste ronde en had hij een gat naar Gabriele Mini van 1,1 seconden. De echte winnaar van de start was Roman Bilinksi, hij won ook vijf positie en kwam terecht op de derde positie.

Zoals we gewend zijn van het Formula Regional European by Alpine kampioenschap werd er om elke centimeter gevochten. Haverkort liet zich niet gek maken door Mini en noteerde de snelste rondetijd. Zijn voorsprong op de Italiaan liep gestaag uit naar 1,6 seconden.

Tim Tramnitz moest noodgedwongen zijn Trident parkeren in de pitlane, voor de Duitser is dit al de derde uitvalbeurt op rij nadat hij in Zandvoort in allebei de races uitviel. Met 19 minuten op de klok probeerde Aron zijn teamgenoot Beganovic in te halen in de eerste bocht, de Est remde ontzettend laat en schoot voorbij aan de Zweed, maar Aron verremde zich en moest de positie terug geven. Met een flink flatspot sloot hij weer aan achter de kampioenschapsleider.

De twee Prema-kemphanen bleven ontzettend dicht op elkaar zitten, en dit gaf Hadrien David de kans om wederom de aansluiting te vinden met de twee Prema-coureurs. Haverkort had met nog 12 minuten plus één ronde een voorsprong opgebouwd van 2,5 seconden. In FRECA termen is dit een aardige voorsprong. Ronde na ronde keek Aron bij Beganovich of er een gaatje te vinden is, maar dat is er niet. Inmiddels zat David ook op slechts een paar autolengtes afstand van Beganovich en Aron.

Het gevecht om de derde positie was ook nog niet gestreden. Roman Bilinksi, Leonardo Fornaroli en Joshua Dufek streden hard om de laatste podium positie, maar Bilinski lijkt zich hier weinig van aan te trekken. De snelheid van Haverkort was ongenaakbaar, met vijf minuten op de klok noteerde hij nog maar eens de snelste tijd. Zijn voorsprong op Mini is al opgelopen naar vier seconden.

Met nog twee rondjes te gaan lijkt er voor Haverkort niets meer fout te gaan. Zijn voorsprong op de nummer drie Roman Bilinski is al ruim zeventien seconden, een gigantisch verschil.

Zonder enig probleem reed Haverkort de race uit en won hij hiermee zijn allereerste race in het FRECA. Hij hield Gabriele Mini en Roman Bilinksi achter zich. Zondag om 9.55u Nederlandse tijd mogen de 33 coureurs voor de tweede keer kwalificeren. De tweede race gaat om 16.40u Nederlandse tijd van start.