Autosport Internationiaal Singleseaters • FRECA

FRECA: Kas Haverkort scoort verdienstelijk podium op Circuit Zandvoort: "Snelheid zat er goed in"

Uitgegeven door Frank Korsel • 21 juni 2022 18:09

Afgelopen weekend vond op het circuit van Zandvoort hetFormula Regional European Championship in actie. Ook de Nederlandse Van Amersfoort Racing-coureur Kas Haverkort reed in zijn bolide over het circuit waar over een paar maanden de Formule 1-Grand Prix van Nederland wordt verreden. Na zijn podiumplaatsen in Monaco en Paul Ricard eindigde Haverkort in de eerste FRECA-race op Zandvoort knap op de tweede positie. In de tweede wedstrijd verloor hij in de eerste bocht zijn voorvleugel. Daarna reed hij van de 34e positie als een raket naar P15.

Kas Haverkort

Het FRECA kwam in actie in het voorprogramma van het GT World Challenge Europe. Hierin rijden onder andere Valentino Rossi, Dries Vanthoor en oud-Formule 1-coureur Christian Klien.

Na een collectieve test op donderdag, reden de FRECA-coureurs op vrijdag ook de baan op voor de vrije trainingen, Haverkort kwam in de tweede vrije training als snelste uit de bus. Dat bleek een goede opmaat voor de kwalificatie die op de vroege zaterdagochtend op de planning stond. Onder extreem warme omstandigheden knalde Haverkort naar de tweede startrij op zijn thuiscircuit. “Tijdens de trainingen zat de snelheid er al goed in. Natuurlijk is het super gaaf om in Nederland te mogen rijden, het heeft altijd wel iets moois. Zandvoort is een mooi circuit en het blijft natuurlijk leuk voor het thuispubliek.”

“De kwalificatie ging ook super, we zaten er goed bij alleen waren er een paar jongens nét ietsje sneller”, vertelde hij lachend. Bij de start voor de eerste race kwam Haverkort ontzettend snel weg, hij vloog voorbij Sebastian Montoya en klom al direct op naar de derde positie. Haverkort eindigde de race van zaterdag op de derde positie. Door een straf van Hadrien David werd hij gepromoveerd naar de tweede positie. De Fransman activeerde bij de herstart zijn push-to-pass systeem maar liefst 498 meter te vroeg en ontving hier een straf van tien seconden voor. “Voor mij is het natuurlijk mooi meegenomen om een plekje te winnen.”

Kas Haverkort

Voor de tweede race van het weekend op zondag moest er opnieuw worden gekwalificeerd. Onder vochtige omstandigheden ging de kwalificatie van start. Haverkort wist opnieuw de aansluiting bij de kop van het veld te vinden en op de tweede startrij te kwalificeren: “Ik mag zeker niet klagen over de kwalificatie, hij ging best goed. Alleen kon Dino Beganovich net voor mij naar buiten glippen. Hij kon uiteindelijk nog een rondje extra rijden en hij verbeterde ineens zijn tijd. Al met al was het weer een prima positie voor de race.”

Helaas voor Kas verliep de race niet zoals hij vooraf had gehoopt. Bij het inrijden van de eerste bocht raakte hij de wel heel vroeg remmende Sebastian Montoya. Haverkort reed zijn voorvleugel stuk en moest een pitstop maken. Hij viel dus helemaal terug naar de achterkant van het veld. Bij het inrijden van de Hugenholtz-bocht kwamen Pietro Delli Guanti en Esteban Masson met elkaar in aanraking. De auto van Delli Guanti vloog over de muur en de schade was fors. De ambulance snelde naar het ongeluk toe, maar gelukkig waren beide coureurs ongedeerd. Na een klein half uurtje vertraging werd de race herstart.

Kas Haverkort

Haverkort moest vanaf de laatste positie op zien te rukken naar voren. Dit lukte hem aardig, want elke ronde veroverde hij wel een aantal plekken. Uiteindelijk reed hij een geweldig inhaalrace; van de 32e plek naar een keurige P15. Haverkort noteerde zelfs tijden die de top drie reed. "Het is natuurlijk jammer dat het gebeurd, maar een ongeluk kan altijd gebeuren."

De volgende ronde van het kampioenschap vindt plaats op de Hongaarse Hungaroring. Haverkort kijkt ontzettend uit naar deze race. Hij heeft hier nog nooit gereden, maar op de simulator ziet hij positieve signalen!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS