DTM

FOTO'S - Sheldon van der Linde DTM-kampioen 2022 met BMW tijdens spannende seizoensfinale op de Hockenheimring!

Uitgegeven door Peter Vader • 9 oktober 2022 16:01

Hockenheim - Sheldon van der Linde is de nieuwe DTM-kampioen! De 23-jarige is de eerste Zuid-Afrikaan die de titel wint in de traditionele DTM-serie in zijn BMW M4 van Schubert Motorsport. In de spannende finale van de ‘DTM Hockenheimring powered by AUDI’ was de derde plaats genoeg voor Sheldon van der Linde om een uitstekende triomf te behalen. BMW had twee redenen om te vieren, want tweevoudig kampioen Marco Wittmann (GER) scoorde zijn 18e overwinning in zijn carrière in de DTM met zijn groen-witte Walkenhorst BMW. René Rast werd tweede in de ABT Audi, maar dat was niet genoeg voor de coureur uit Minden om zijn vierde DTM-titel te winnen. De Oostenrijker Lucas Auer, die voor de race slechts twee punten achter van der Linde stond, kwam als zevende over de finish in de WINWARD Mercedes-AMG en verzekerde zich zo van de tweede plaats in het rijderskampioenschap, nog voor Rast. Sheldon van der Linde volgt Maximilian Götz (GER) op, die vorig jaar de titel won voor Mercedes-AMG op de Norisring.

DTM Hockenheimring powered by AUDI Sheldon_van_der_Linde_DTM_kampioen_2022
Sheldon van der Linde (RSA) van BMW Team Schubert Motorsport is de nieuwe DTM-kampioen 2022!

De kersverse kampioen werd aan de finish overladen met felicitaties van zijn ouders, zijn broer Kelvin, die in de ABT Audi achter Marius Zug (GER, Attempto Audi) vijfde werd en in 2021 zelf voor de titel had gevochten, zijn manager Dennis Rostek en natuurlijk zijn Team Schubert Motorsport. Zondag reed Sheldon zijn 68e DTM-race sinds de première in 2019. De BMW-fabrieksrijder heeft elk vier overwinningen en vier polepositions. Gerhard Berger feliciteerde ook: "Felicitaties aan Sheldon van der Linde, die in 2022 een waardig DTM-kampioen is met zijn consistente, indrukwekkende prestaties. Op dit punt echter ook de felicitaties voor de vice-kampioen Lucas Auer, zijn team en Mercedes-AMG, die eerlijk en met grote manoeuvres en strategieën tot het einde voor de titel vochten. Sheldon en Lucas, evenals alle andere DTM-coureurs, leverden een uitstekend, zeer opwindend seizoen af dat ons en alle vele fans op de circuits en voor de beeldschermen in vervoering bracht. Felicitaties ook aan Schubert Motorsport, de nieuwe teamkampioen, en aan Audi als de nieuwe constructeurskampioen. We hadden een geweldige laatste race onder perfecte weersomstandigheden en zoveel fans op het circuit, ik ben ontroerd."

DTM Hockenheimring powered by AUDI BMW_M4_Sheldon_van_der_Linde_DTM2022_Hockheim
In de nieuwe BMW M4, ingeschreven door Schubert Motorsport, pakte Sheldon van der Linde (RSA) zijn eerste DTM-titel

"Ik kwam in 2016 als jonge kerel vanuit Zuid-Afrika naar Duitsland om professioneel coureur te worden. Dat was mijn droom toen ik een kind was. Om hier nu als DTM-kampioen te staan, is gewoon ongelooflijk", zei een zichtbaar ontroerde Sheldon van der Linde na de race. Ook René Rast was tevreden: "Ik heb mijn vijf DTM-seizoenen altijd op een podium afgesloten", aldus de drievoudig DTM-kampioen. De conclusie van Marco Wittmann was vergelijkbaar: "Een moeilijk seizoen afsluiten met een overwinning is gewoon supergoed."

DTM Hockenheimring powered by AUDI podium Hockenheimring: N. Schnabel (Walkenhorst Motorsport), R. Rast, M. Wittmann, S. van der Linde (l-r

In zijn eerste seizoen in de DTM won Schubert Motorsport uit Oschersleben met de twee BMW-fabrieksrijders Sheldon van der Linde en Philipp Eng (AUT) de titel als meest succesvolle team en was daarmee de opvolger van het Red Bull AlphaTauri AF Corse. "Dit is de beloning voor het harde werk dit jaar. Ik ben blij dat het allemaal zijn vruchten heeft afgeworpen", zei teambaas Torsten Schubert. In het 36e seizoen van de DTM won een BMW-coureur voor de zevende keer de titel, meest recent had Marco Wittmann in 2014 en 2016 de grote trofee voor het wit-blauwe merk gewonnen. Audi verving ook Mercedes-AMG als de nieuwe merkkampioen.

DTM Hockenheimring powered by AUDI Wittmann wint laatste DTM race van 2022
M. Wittmann (GER) in de #11 Walkenhorst BMW wint de laatste race van de DTM 2022

Sheldon van der Linde, Lucas Auer, René Rast, voor de 16e en laatste race van de DTM in 2022 was het een spannende driestrijd om de titel. In de kwalificatie had Mirko Bortolotti (ITA, GRT Lamborghini) afscheid genomen van de titelstrijd met een 18e plaats op de grid. Doordat Felipe Fraga (BRA, Red Bull AF Corse Ferrari) in de vangrail belandde, bezorgde hij Rast zijn vierde poleposition van het seizoen en drie belangrijke punten. Fraga ontbrak ook op de grid voor de allerbelangrijkste race, net als degenen die betrokken waren bij het ongeluk uit de spectaculaire race van zaterdag, waaronder Thomas Preining, Dennis Olsen, Rolf Ineichen en David Schumacher, die 's avonds na onderzoek het ziekenhuis konden verlaten.

DTM Hockenheimring powered by AUDI geweldige fan respons
Geweldige fanrespons bij de DTM Hockenheimring powered by AUDI

Zowel voor Rast als voor de als zesde geplaatste Nico Müller (SUI, Team Rosberg) was het de laatste start in de Audi R8, aangezien beiden het bedrijf uit Ingolstadt na vele succesvolle jaren verlaten. Daarnaast kondigde Maximilian Buhk (Mercedes-AMG Team Mücke Motorsport) 's ochtends aan dat hij op 29-jarige leeftijd zijn carrière zou beëindigen. Met een sterke prestatie eindigde de jongste coureur in het veld op 19-jarige leeftijd, Marius Zug in de Attempto Audi, als vierde in de race. De Oostenrijker Clemens Schmid stond lange tijd op de derde plaats in de GRT Lamborghini, totdat een lekke band een einde maakte aan zijn hoop op een podiumfinish.

DTM Hockenheimring powered by AUDI Zondag Race 2 uitslag

DTM Hockenheimring powered by AUDI Zondag Audi voor BMW

DTM Hockenheimring powered by AUDI Zondag Lucas Auer Mercedes AMG
Lucas Auer

DTM Hockenheimring powered by AUDI Zondag Wittmann racewinnaar zondag
Frans Wittmann met BMW als racewinnaar over de streep

DTM Hockenheimring powered by AUDI Zondag Mercedes voor Audi voor BMW

DTM Hockenheimring powered by AUDI Zondag sterk startveld


DTM Hockenheimring powered by AUDI Zondag Sheldon van der Linde op het dak

DTM Hockenheimring powered by AUDI Zondag bye bye seizoen 2022

DTM Hockenheimring powered by AUDI Zondag finish en vuurwerk


DTM Hockenheimring powered by AUDI Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022


DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS