DTM

FOTO'S - Première op de Nürburgring: Luca Stolz zegeviert voor het eerst in de DTM

Uitgegeven door Peter Vader • 30 augustus 2022 12:02

NüRBURGRING – Het tweede DTM-gala op de Nürburgring. Na de eerste een-twee in de DTM-geschiedenis voor de broers Sheldon en Kelvin van der Linde op zaterdag, vierde Luca Stolz zondag zijn eerste overwinning in de traditionele DTM-serie. De 27-jarige coureur uit Brachbach in het Westerwald bezorgde zijn Mercedes-AMG Team HRT, gevestigd op het bedrijventerrein Nürburgring in Meuspath, een veelgeprezen thuiszege bij de DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG. Tweede in een intense race was de Noor Dennis Olsen in de SSR Performance Porsche, terwijl de derde plaats naar openingswinnaar Lucas Auer (AUT, WINWARD Mercedes-AMG) ging in diens 90e DTM-race op de Nürburgring.

DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG  Luca Stolz finishvlag

"Eindelijk! Eindelijk!” juichte Luca Stolz over de radio na het passeren van de finishlijn, een jaar nadat hij als gast op dezelfde locatie voor het eerst in de DTM startte. "Het is geweldig! De pitstop was cruciaal. Bedankt allemaal', zei Stolz, die zijn crew een krat bier beloofde. In het kampioenschap verdedigde de drievoudig winnaar van het seizoen 2022, Sheldon van der Linde (RSA), die zondag slechts negende werd, zijn voorsprong van 110 punten. “Na de herstart na de safety car-fase was mijn race zo goed als voorbij. Ook al zijn er nog zes races te gaan, ik heb er alle vertrouwen in dat we kunnen strijden voor de titel. We hebben een sterke auto", zei de BMW-coureur van Schubert Motorsport. Met 89 punten blijft Mirko Bortolotti (ITA) tweede, al moest de Lamborghini fabriekscoureur het zaterdag opnemen tegen Felipe Fraga (BRA, Red Bull Ferrari) en zondag tegen Kelvin van der Linde (RSA, ABT Audi) om de vierde plaats. Door zijn aanrijding met Fraga in de slotfase van de race op zaterdagmiddag, gooide hij afgelopen weekend achteloos in totaal 28 mogelijke punten weg. Lucas Auer schoof op naar de derde plaats met 85 punten, voorbij René Rast (GER, 81), Luca Stolz staat nu vijfde in de tabel met 73 punten.

DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG  Luca Stolz finishvlag Lucas Stolz ist stolz

De eerste sensatie van de dag kwam zondagochtend in de kwalificatie. 20 auto’s zaten slechts 0,326 seconden van elkaar, een bewijs van de ongelooflijke competitie in de DTM van 2022! En net als in de race van zaterdag waren het de gebroeders Van der Linde die opvielen: Sheldon van der Linde in de Schubert BMW pakte pole position, zijn broer Kelvin was een honderdste van een seconde langzamer in de kortste kwalificatiesessie van het seizoen tot nu toe en behaalde de tweede plaats op de grid. Mirko Bortolotti reed de vierde tijd, maar vanwege de straf van de dag ervoor voor een aanrijding met de leider, Felipe Fraga, betekende dat een negende plaats op de grid.

DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG startveld

Met het grote startveld van 28 GT-racewagens maakte de DTM een fotogenieke start op de 3.629 km lange sprintbaan van de Nürburgring, in tegenstelling tot de dag ervoor in het beste zomerweer. Philipp Eng (AUT) steeg vakkundig van de vijfde plaats op de grid achter zijn teamgenoot Sheldon van der Linde die zich op de tweede plaats nestelde, gevolgd door Dennis Olsen in de SSR Porsche, Thomas Preining (AUT) in de KÜS Team Bernhard Porsche, Luca Stolz in de HRT Mercedes-AMG, terwijl Kelvin van der Linde wat terrein had verloren.

DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG Lucas Auer

David Schumacher (GER) in de WINWARD Mercedes-AMG nam een voorlopige beslissing in ronde vier toen hij de ABT Audi van René Rast (GER) raakte in de laatste bocht, die vervolgens in de grindbak spinde. Beiden stopten en het incident leidde tot een safety car-fase. "Net als gisteren werd ik weer gelanceerd, dus het is geen pretje", klaagde de drievoudig DTM-kampioen. Zoals zo vaak in de DTM schudde de herstart het veld door elkaar. Na een perfecte pitstop reed Stolz aan de leiding voor Olsen, Lucas Auer, Kevin van der Linde en Bortolotti, de grote begunstigden van deze fase, terwijl Sheldon van der Linde de grote verliezer was met zijn tiende plaats. Aan kop reed Luca Stolz steeds meer weg en behaalde hij zijn eerste overwinning op een indrukwekkende manier, voor Olsen en Auer.

DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG Luca Stolz

In de DTM is er geen adempauze na de twee spectaculaire races op de Nürburgring. Over amper twee weken (9-11 september) volgen de volgende evenementen tijdens de elfde en twaalfde races van het seizoen op het Belgische Grand Prix-circuit op Spa-Francorchamps, daarna gevolgd door de strijd om de titel op de Red Bull Ring (23-25 september) en traditioneel in Hockenheim (7-9 oktober) voor de grote seizoensfinale!

DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG Kelvin van der Linde ABT Audi

DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG Sheldon van der Linde voert veld aan

DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG Dennis Olsen Porsche

DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG Uitslag Race 2 zondag

DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS