DTM

FOTO'S - Eerste DTM een-tweetje voor een paar broers: Sheldon voor Kelvin van der Linde; lang wachten door mist op de Nurburgring

Uitgegeven door Peter Vader • 28 augustus 2022 06:40

NüRBURGRING - Met de eerste één-twee overwinning van een paar broers hebben de Zuid-Afrikanen Sheldon en Kelvin van der Linde DTM-geschiedenis geschreven op de Nürburgring. Sheldon (23) vierde zijn derde overwinning van het seizoen in de Schubert BMW, terwijl zijn broer Kelvin (26) tweede werd in de ABT Audi. Het podium werd gecompleteerd door de Zwitser Ricardo Feller (ABT Audi), terwijl titelverdediger Maximilian Götz (GER) als best geplaatste Mercedes-AMG-coureur op de vierde plaats stond.

Eerste_DTM_een-twee_overwinning_voor_een_paar_broers_Sheldon_van_der_Linde_Schubert_BMW_voor_broer_Kelvin_ABT_AudiEerste DTM één-twee overwinning voor een paar broers: Sheldon van der Linde Schubert BMW voor broer Kelvin in de ABT-Audi

De DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG leverde een uiterst spectaculaire en spannende race af in de Eifel, waarop de toeschouwers na aanhoudende mist uren moesten wachten tot de start om 17:15 uur. "Het was één van de beste races waarin er een zwaar gevecht was voor elke positie", zei voormalig DTM-kampioen Mike Rockenfeller.

Beslissing_M._Bortolotti_Nr63_F._Fraga_Nr74In de hitte van de strijd raakten Nr63-M. Bortolotti en Nr74 F. Fraga elkaar

Het beslissende tafereel van de race werd verzorgd door de Italiaan Mirko Bortolotti, die aan het begin van de tweede seizoenshelft het klassement aanvoerde. In de strijd om de leiding verloor de Lamborghini-fabriekscoureur in ronde 29 zijn geduld en liet hij de race leidende Red Bull AF Corse Ferrari van de Braziliaan Felipe Fraga in een spin verzeilen, waardoor beiden zonder punten kwamen te zitten. Voor dit incident werd Bortolotti voor de volgende race bestraft met een gridstraf van vijf plaatsen. Vanaf de derde plaats nam Sheldon van der Linde de leiding over voor broer Kelvin. Sheldon bracht vol vertrouwen zijn derde overwinning van het seizoen naar de finish, voor Kelvin van der Linde was het de eerste podiumfinish van het seizoen. Met 105 punten heeft Sheldon van der Linde de leiding van het klassement heroverd en heeft 16 punten voorsprong op Bortolotti. René Rast (GER, 81), die na een turbulente race slechts negende werd in de ABT Audi, is nog altijd derde.

M.Bortolotti_ITA_Nr63_BRT_LamborghiniM.Bortolotti (ITA) met de Nr63-GRT Lamborghini voert het veld aan

"Ik ben absoluut sprakeloos. Dat is altijd ons gemeenschappelijke doel geweest, om samen op het podium te staan. Vandaag is deze droom uitgekomen", aldus een dolgelukkige Sheldon van der Linde. "Dit is het spul waar dromen van gemaakt zijn. Het is ongelooflijk," juichte Kelvin ook, en voegde er met een knipoog aan toe: "De volgende keer moet de volgorde misschien andersom zijn." De twee sympathieke DTM-sterren krijgen zondag de volgende kans om dat te doen.

S._van_der_Linde_RSA_Nr11_Schubert_BMWSheldon van der Linde (RSA) in de fraaie Nr11-Schubert BMW M4

Nadat de kwalificatie in de ochtend was afgelast vanwege mist, besliste de tussenstand van het kampioenschap over de startvolgorde. Zo stonden Bortolotti en Sheldon van der Linde dus op de eerste rij. De 28 DTM-coureurs maakten een gedisciplineerde start op een deels nog vochtige baan. Bortolotti behield aanvankelijk de voorsprong voor Van der Linde en Rast. De beste start werd echter gemaakt door Fraga vanaf de zesde positie. Nog voor het einde van de eerste ronde schoof de Braziliaan voorbij Bortolotti aan de leiding. De actie werd al snel intenser, verschillende coureurs haakten af na incidenten. Er werd ook DTM-geschiedenis geschreven door de 17-jarige Theo Oeverhaus (GER), die zijn debuutrace op de 19e plaats eindigde als jongste coureur in de geschiedenis van deze traditionele serie in de Walkenhorst BMW.

Lang_wachten_op_de_start_op_de Nurburgring vanwege mistLang wachten op de start op de Nurburgring vanwege mist

Als dank voor hun lange geduld en uithoudingsvermogen heeft de DTM alle houders van zaterdagdagtickets uitgenodigd voor de zondagrace, met gratis tickets inclusief toegang tot de paddock. Zondag staan in totaal zeven races op het programma bij voorspeld zomerweer. De tiende race van het seizoen, tevens de 90e DTM-race op de Nürburgring, start om 13:30 CEST (live op ProSieben vanaf 13:00 CEST).

Pitwalk van de DTM fans in een mistige pitstraat
Pitwalk van de DTM fans in een mistige pitstraat

Uitslag Race 1 zaterdag:

null

null

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS