Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

F2 kwalificatie: Felipe Drugovich pakt pole, Pourchaire crasht en Verschoor verovert P4 +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 2 september 2022 14:25

Felipe Drugovich reed tijdens een incident volle kwalificatie in de Formule 2 de snelste tijd. De Braziliaanse MP Motorsport-coureur hield zijn hoofd koel en stormde na het wegvallen van rivaal Theo Pourchaire naar de pole position. De kampioenschapsleider hield Jack Doohan, Logan Sargeant en Richard Verschoor achter zich die in zijn Trident naar een knappe vierde positie reed.

Felipe Drugovich

Al voordat de kwalificatie begon stond vast dat de Formule 2 kwalificatie op het circuit van Zandvoort erg belangrijk zou worden voor zijn kampioenschap. De Braziliaanse coureur die uitkomt voor het Nederlandse team MP Motorsport heeft met nog drie raceweekenden in het kampioenschap te gaan een voorsprong van bijna vijftig punten op Theo Pourchaire, die op de tweede positie staat.

Na de eerste serie aan rondjes noteerde Jack Doohan de snelste tijd en hield Drugovich, Dennis Hauger en Theo Pourchaire achter zich. Pourchaire moest deze kwalificatie schitteren om zijn kampioenschap ik leven te houden, maar hij deed het tegenovergestelde. De Fransman verloor de achterkant van zijn auto bij het aanremmen voor de Hugenholtzbocht en probeerde dit te corrigeren, dit werkte averechts en de ART-coureur kwam in de bandenstapel terecht.

Dit incident had een rode vlag als gevolg, de tijd werd stopgezet, dus de overige 21 coureurs ondervonden geen nadeel aan de rode vlag. Na ruim tien minuten werd de sessie hervat, bijna het gehele veld schoot weer naar buiten om een mooie tijd neer te zetten. Net als in de eerste run was Jack Doohan zonder twijfel de allersnelste coureur op de baan. Ayumu Iwasa promoveerde naar de tweede positie voor Logan Sargeant en Felipe Drugovich op de vierde positie.

Met nog acht rondjes op de klok ging het veld weer naar buiten voor de volgende run. Iwasa schoot in eerste instantie naar de snelste tijd, maar als snel gingen Liam Lawson en Logan Sargeant over de tijd van de Japanner heen. Zoals we al hadden verwacht perste Drugovich er een mega rondje uit. Jack Doohan kwam moest twee tienden op de Braziliaan toegeven en kwam op de tweede positie uit. Thuisheld Richard Verschoor liet zijn baankennis zien en promoveerde zichzelf naar de vierde positie.

Met vier minuten op de klok was Jehan Daruvala bezig aan een vliegende ronde, maar was in het Scheikvlak iets te overmoedig en spinde zijn Prema toen hij in het grind terecht kwam. Dit incident zorgde voor de tweede rode vlag van de sessie.

Nog voordat de sessie werd hervat was Felipe Drugovich erg zeker van zijn zaak. De kampioenschapsleider stapte namelijk uit, hij dacht niet meer dat er iemand was die zijn tijd kon verslaan. De spanning en sensatie waar men op had gehoopt tijdens de laatste fase bleef uit. De meeste heren, en Tatiana Calderon bleven binnen en kozen eieren voor hun geld. Frederik Vesti was goed onderweg, maar remde te diep in de Hans Ernst-chicane. Dit werd een tegenvallend einde van de sessie die Felipe Drugovich de pole position zag pakken voor Jack Doohan, Logan Sargeant, thuisheld Richard Verschoor en Ayumu Iwasa. De teamgenoot van Drugovich, Clement Novalak mag de sprintrace op zaterdag vanaf pole position starten vanwege de reversed grid.

F2

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS