Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

F2 Paul Ricard: Iwasa domineert hoofdrace voor overwinning in eerste serie + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 24 juli 2022 13:15

Ayumu Iwasa domineerde de hoofdrace van de FIA Formule 2 op Paul Ricard en pakte zijn eerste overwinning in de serie met een voorsprong van meer dan acht seconden. Ondanks dat hij werd gepasseerd door Jack Doohan, heroverde de DAMS-coureur de eerste plaats bij de North chicane in ronde 1 voordat hij een enorme voorsprong op zijn rivalen opbouwde. Een snelle pitstop hielp hem naar de overwinning, en de Japanse coureur zette geen voet verkeerd in de tweede etappe en blokkeerde hij Theo Pourchaire, die probeerde zijn eerste serie-overwinning te behalen.

fia-f2-paul-ricard-2022-ayumu

Pourchaire werd tweede tijdens zijn thuisrace voor ART, kwam langs Doohan in ronde 15 en hield de Australiër achter zich, ondanks een close call met de Virtuosi-coureur die spinde in ronde 20. Teamgenoot Frederik Vesti hield Felipe Drugovich van zich af voor de derde plaats. Doohan eindigde als vierde en claimde even de leiding door langs de binnenkant van Iwasa en Logan Sargeant te rijden. Maar de Japanse coureur nam de leiding van de race in de eerste ronde over door een vroege safety car, dankzij contact tussen Marcus Armstrong en Dennis Hauger in bocht 12, waardoor de race van de Hitech-coureur werd beëindigd en een safety car werd ingezet.

Het racen werd hervat in ronde 6, waarbij Liam Lawson de zevende plaats opeiste van Drugovich in de binnenkant van bocht 1, terwijl vooraan Iwasa een tweede gat naar Doohan had opgebouwd.

Clement Novalak van MP Motorsport dook als eerste de pits in in ronde 7, met zachte banden, voordat verschillende andere coureurs in de volgende paar ronden volgden. Pourchaire maakte in ronde 10 een pitstop voor de harde banden en verscheen als 12e op de baan, daarbij de leiding overnemend van degenen die de pits hadden bereikt, voordat Doohan en Drugovich drie ronden later ook volgden. De Fransman kwam de volgende ronde voorbij Doohan en maakte gebruik van de koude banden van de laatste om als tweede te eindigen.

Heartbreak kwam voor Sargeant tijdens zijn pitstop, die hij moest maken vanwege een motorprobleem. Het maakte een einde maakte aan zijn race, nadat hij op het podium had gestaan en Pourchaire zich als tweede in het rijdersklassement had geklasseerd. Maar de Australiër vocht terug en nam een uitdaging aan in de noordelijke chicane met nog 10 ronden te gaan, voordat hij over de curbstone draaide en zijn positie verloor aan Vesti. Op dat moment had Iwasa een voorsprong van 4,7 seconden opgebouwd op Pourchaire, die aan contact met Doohan ontsnapte.

Jehan Daruvala nam in de late etappes twee posities in in evenveel ronden om op te schuiven naar de zevende plaats, waarbij hij Richard Verschoor en Roy Nissany passeerde. Doohan stond in de laatste vier ronden onder druk van kampioensleider Drugovich, waardoor de Braziliaan uiteindelijk in bocht 8 in ronde 27 voorbijkwam.

Meer pech kwam voor Richard Verschoor, die als achtste rondreed, in de laatste ronde, omdat zijn Trident-auto een technisch probleem had met de terminal en hij tot stilstand kwam op het rechte stuk. Drugovich nam genoegen met de vierde plaats, waarbij Doohan als vijfde eindigde. Lawson werd zesde als Carlin's enige finisher, met Daruvala en Nissany die de punten afrondden. Drugovich blijft het klassement aanvoeren met nog vijf ronden te gaan, terwijl Pourchaire tweede wordt na Sargeant's DNF.