Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

F2: Liam Lawson ijzersterk in sprintrace, Richard Verschoor en Felipe Drugovich mee naar het podium +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 19 november 2022 13:44

Liam Lawson heeft de laatste sprintrace van het Formule 2-seizoen in Abu Dhabi met bijna het grootste gemak van de wereld gewonnen. Na een lange rode vlag door een startcrash duurde het niet lang voordat de Nieuw-Zeelander voorbij ging aan pole sitter Richard Verschoor. Kampioen Felipe Drugovich mocht ook mee naar het podium.

null

Richard Verschoor ving de allerlaatste sprintrace van het seizoen aan vanaf de eerste positie met naast zich Liam Lawson, die gisteren nog de eerste vrije training reed in de auto van Max Verstappen. Amaury Cordeel van het Nederlandse Van Amersfoort Racing startte op P3, met Dennis Hauger vlak achter zich. Waar Felipe Drugovich het kampioenschap al enkele maanden in de tas heeft, was er nog genoeg te strijden in het constructeurskampioenschap.

De Nederlander was goed weg, maar het ging direct bij de start wel goed mis. Jehan Daruvala en Enzo Fittipaldi raakten elkaar en doken met zn tween de tecpro barrier in. Na ongeveer een halve ronde besloot de wedstrijdleiding om de wedstrijd stil te leggen. Beide heren konden ongeschonden uit hun auto klimmen, maar toen begon het echte werk pas. Tientallen marshals waren keihard aan het werk om de vangrail te repareren, maar dat nam aardig wat tijd in beslag.

Na ruim een half uur vertraging werd de herstart aangekondigd, de wedstrijdleiding besloot om een rollende start te gebruiken. De top tien zag er als volgt uit: Richard Verschoor behield zijn eerste positie. Liam Lawson, Amaury Cordeel, Dennis Hauger en Felipe

Drugovich maakte de top vijf compleet. Theo Pourchaire, Roy Nissany, Jack Doohan, Logan Sargeant en Marcus Armstrong lagen in de top tien.
Na n ronde achter de Safety Car werd het veld weer losgelaten.

Verschoor was wederom goed weg en behield de leiding. Logan Sargeant gebruikte zijn slipstream slim en haalde concurrent Jack Doohan in op het lange rechte stuk in sector twee. Een ronde later flikte Frederik Vesti ditzelfde kunstje bij de snelste in kwalificatie, Ayumu Iwasa. Toch liet Iwasa het er niet bij zitten en probeerde hij de Deen in bocht negen weer in te halen, maar kwam hij net een klein beetje grip te kort.

Verschoor had in de zesde ronde een voorsprong van acht tienden opgebouwd, maar was n van de weinige coureurs die zijn DRS niet mocht gebruiken. Door snelle tijden in de derde sector kon de Nederlander zijn voorsprong behouden, de snelste ronde rijden en zelfs bijna uit de DRS rijden. Dat bijna was het grote punt voor Verschoor. Dit lukte hem niet en Lawson liep flink in. Bij het inrijden van de negende ronde was het verschil slechts vijf tienden. De banden kwam naar Lawson toe, maar hij moest niet t lang t hard pushen om zijn banden de hele race in leven te houden.

In de tiende ronde zat Lawson er ng dichter op en haalde hem in bocht in. Verschoor probeerde de Nieuw-Zeelander met de DRS inhalen bij het aanremmen voor bocht negen, maar kwam net te kort. Al na een halve ronde viel de Nederlander buiten de DRS en kwam hij onder druk te staan van Amaury Cordeel. Inmiddels had de Trident-coureur de DRS weer in handen, maar was het niet makkelijk om de aansluiting met Lawson te behouden.

Het gevecht om P4 begon vorm te krijgen toen kampioen Felipe Drugovich de druk op Dennis Hauger zette. In bocht zes zette de Braziliaan zijn MP Motorsport-bolide naast de Prema, maar Hauger hield stand en kon P4 vasthouden. Helaas voor de Noor had Drugovich op het stuk daarna ook DRS en kon hij zich na een hevige strijd een weg banen langs de Noorse coureur.

Met nog vijf ronden te gaan was de zon al onder en werd het al donker op het circuit, de fotografen smulde ervan. Liam Lawson had inmiddels een voorsprong van tweenhalve seconden opgebouwd. Het gat tussen Verschoor en Cordeel was hetzelfde. Cordeel moest op zijn beurt in de spiegels gaan kijken. Felipe Drugovich snoepte namelijk geleidelijk aan flink wat tijd weg.

In de twintigste ronde werd de MP Motorsport-bolide in de spiegels van Cordeel steeds groter. In bocht negen gooide Cordeel de deur dicht en moest Drugovich dus nog eventjes geduld hebben. Drugovich hoefde niet veel te doen, want Cordeel blokkeerde zijn banden in bocht vijf.
De snelheid van Cordeel was compleet weg en kwam hij onder druk te staan van Dennis Hauger die wel een gaat, zag. Hij blokkeerde zijn banden en schoot sneed een deel van de bocht af. Hij moest de positie teruggeven. Een ronde later zaten er vier bolides achter Cordeel en werd hij na een flinke strijd ingehaald door Hauger.

Na 23 rondjes kwam Lawson als winnaar bovendrijven en hield hij Verschoor en Drugovich achter zich. Ook Hauger, Cordeel, Sargeant, Doohan en Roy Nissany scoorde punten.

Zondagochtend om 10.00u Nederlandse tijd mogen de heren voor het laatst dit seizoen plaatsnemen in hun bolides voor de hoofdrace in Abu Dhabi. Tot dan!

null

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS