DTM

Emil Frey keert terug naar Sprint Cup naast DTM met Aitken, Altoe, Lappalainen en Thierry Vermeulen!

Uitgegeven door Peter Vader • 25 februari 2023 22:01

Het Ferrari-team Emil Frey Racing keert dit jaar terug naar de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS Sprint Cup naast de eerder aangekondigde inschrijving in de DTM. Het Zwitserse team heeft bevestigd dat Jack Aitken naast onze Nederlander Thierry Vermeulen in de DTM zal rijden. Vermeulen zal ook aan de start verschijnen in de Sprint Cup van de GTWC, naast voormalig Lamborghini-fabriekscoureur Albert Costa. Aitken vertegenwoordigde Emil Frey vorig jaar al in GTWC Europe Endurance Cup en in de ADAC GT Masters. Thierry Vermeulen is een nieuwe aanwinst voor het Frey-team en die, zoals ons allen bekend is als trouwe RaceXpress-lezer, gecoacht wordt door Jos verstappen. Vermeulen verscheen al eerder met GT3 Porsches en Audi’s in de baan en werd daarom gerekruteerd door het ervaren, Zwitserse GT-team van Emil Frey.

Emil-Frey-GTWC-Sprint-Cup-naast-DTM met Ferrari

GTWC Sprint Cup
Giacomo Altoe, een andere ex-Lamborghini-coureur, en Konsta Lappalainen vormen de andere Sprint Cup-combinatie in de Nr14 Ferrari. Beiden zijn bekend met het team van Emil Frey, nadat ze vorig jaar in de Lamborghini Huracan GT3 Evo’s van het team hebben gereden. Een Frey-teamwoordvoerder bevestigde aan Sportscar365 dat de Sprint Cup-inschrijvingen zullen strijden in de Pro-klasse, waardoor Ferrari voor het eerst sinds 2016 terugkeert naar de topcategorie van de serie.

Emil_Frey_Ferrari_Nr14_zijaanzicht
Giacomo Altoe en Konsta Lappalainen vormen de tweede Emil Frey-Sprint Cup-combinatie met hun Nr14-Ferrari 296 GT3

Mix van ervaring en talent
"Nadat we van automerk zijn veranderd, de racekalender hebben bevestigd en onze coureursbezetting hebben samengesteld, zijn we blij dat we ons nu volledig kunnen concentreren op de komende testdagen", aldus teambaas Lorenz-Frey Hilti. “We kijken ernaar uit om deel te nemen aan de DTM en GT World Challenge Sprint met de gloednieuwe Ferrari 296 GT3. De meeste coureurs kennen we al uit onze eerdere line-ups. Het is een goede mix van jarenlange ervaring en jonge talenten. We zijn verheugd Thierry Vermeulen, een jonge en zeer getalenteerde coureur van Red Bull, aan onze zijde te hebben voor het raceseizoen 2023. We kijken ernaar uit om het seizoen te beginnen met deze nieuwe coureursformatie.”

Thierry Vermeulen
Thierry Vermeulen

Van Lamborghini naar Ferrari
Emil Frey verliet Lamborghini na vier jaar om commerciële redenen, nadat het moederbedrijf van het team de officiële Ferrari-autodealer in München had overgenomen. Na een volledig GTWC Europe-seizoen in 2021, is Emil Frey vorig jaar met zijn Sprint Cup-programma overgestapt naar de GT Masters en heeft daarin vervolgens het teamkampioenschap gewonnen. Het Frey-team zal dit seizoen deel blijven uitmaken van het ADAC-racelandschap na de overname van de DTM door de Duitse ADAC-organisatie, maar zal niet terugkeren naar de GTWC Europe Endurance Cup.

Emil_Frey_Ferrari_Verstappen.com_Racing
De door Emil Frey ingezette Nr69-Ferrari 296 GT3 van Red Bull- Verstappen.com voor Thierry Vermeulen

Toonaangevend team
Emil Frey Racing is bepaald geen onbekende in de racerij. Het racing team is vernoemd naar de Emil Frey Gruppe, een Zwitserse autodealer van Jaguar, Lexus en vele andere merken. Emil Frey Racing werd opgericht in 2011 en nam onder andere deel aan de Blancpain GT Series maar ook aan een aantal andere GT-gerelateerde raceseries. In 2011 nam het familiebedrijf Emil Frey AG het besluit om binnen het hoofdkantoor in Safenwil (AG) een eigen divisie op te richten om zich vanaf 2012 weer met de autosport bezig te houden. Frey’s filosofie is dat autosport altijd hoog staat aangeschreven in het bedrijf omdat er geen andere plaats bestaat waar technische bekwaamheid zo efficiënt kan worden gedemonstreerd als binnen een sportieve competitie. Bovendien is het een uitstekend podium voor imagovorming. Met Lorenz Frey aan het hoofd van de divisie als teambaas en vergezeld door betrokken ingenieurs en werknemers, werd Emil Frey Racing opgericht door de derde generatie. Het was een herlancering van een team dat zich al had gemanifesteerd in de jaren '30, '70 en '80. De oprichter van het bedrijf Emil Frey testte zijn motorfietsen binnen de racewereld. Walter Frey bleef dat doen met zijn MINI Cooper en Toyota. Zoon Lorenz Frey bracht de fraaie Emil Frey Jaguar GT3 en de Lexus RC F GT3 tot leven op het circuit. Vanaf 2019 werkte het Frey-team samen met Lamborghini Squadra Corse. En sinds dit jaar dus met concullega Ferrari, vanwege de overname van het Ferrari-dealerschap in München. De Emil Frey Group heeft bijna 100 jaar ervaring in de autohandel. Het is de Zwitserse importeur van merken als Jaguar-Land Rover, Toyota en Subaru, die het samen met andere merken op ruim 50 locaties verkoopt. Aanvankelijk alleen in Zwitserland, maar inmiddels is Frey de grootste retailer in heel Europa met in 2021 895 vestigingen, 581.000 verkochte voertuigen (inclusief groothandel) en 15 miljard euro omzet. (Bron ICDP, data zijn geschat). Een enorme onderneming dus, maar met nog steeds de bedrijfscultuur van een familiebedrijf en…, met een kloppend autosporthart!

Emil_Frey_Ferrari_rear



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS