Karting • Chrono

Emely de Heus ijzersterk naar de zege in de Wintercup op Berghem

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 februari 2020 11:47

BERGHEM – Als ze zondag in Berghem één ding bewees, dan is het wel dat vrouwen in het karten heus niet onder hoeven te doen voor mannen. Emely de Heus uit het team van JJ Racing en met een motor van JvD Power denderde tijdens de tweede ronde van de Chrono Winter Cup naar twee klinkende racewinsten in de Rotax Max Senioren-klasse en pakte daarmee dikverdiend de dagzege. Het was bepaald een fraai begin van het seizoen voor de zeventienjarige snelle dame uit Mijnsheerenland.

Emely de Heus en crew vader Bert en Jan Moorman en Jacco van Dijk

Wat vooral opviel was de overtuiging waarmee ze de dagzege greep. Waar het hem in zat? “Vorig jaar reed ik ook al goed, maar ik merk dat ik wat meer kracht heb. Vorig jaar heb ik behalve het NK ook BNL’s en het EK gereden. Daar heb ik heel veel geleerd. Het niveau in die twee kampioenschappen ligt net iets hoger dan dat van het NK.”

“Ik was zaterdag al vrij snel, alleen de kwalificatie ging wat minder doordat we verkeerd gegokt hadden met het tandwiel dat we hadden gekozen, maar vooral door een foutje dat ik had gemaakt.” Het leverde haar uiteindelijk P6 op, zeker niet slecht, maar de rijdster van topteam JJ Racing wist dat ze beter kon. “Al had ik niet verwacht dat ik vandaag de snelste zou zijn.”

En hoe! De talentvolle Zuid-Hollandse denderde als een routinier in de rondte, duldde geen tegenstand en won met afstand beide races. Daarbij viel vooral haar prestatie in de finale op, die ze won met 4,5 seconden voorsprong op de nummer twee.

Het aankomende seizoen wordt voor Emely haar derde seizoen bij de Rotax Max Senioren. Met haar ervaring en ambitie is maar één plaats de juiste: nummer één in het Nederlands kampioenschap. “Het liefst word ik ook Europees kampioen. Dat zou ook leuk zijn. Maar dat wordt natuurlijk heel moeilijk. Ook ga ik een aantal BNL-wedstrijden rijden.”

Emely de Heus aan kop met startnummer 7 in de Rotax Max Senior

Tijdens de eerste maanden van het seizoen heeft ze overigens een extra uitdaging: haar eindexamen van de middelbare school. “Hopelijk slaag ik. Dan kan ik daarna mediamanagement gaan studeren en kan ik makkelijker vrij krijgen voor het karten.”

Of het haar nog wat deed, dat ze alle jongens zo overtuigend had verslagen? “Het is in ieder geval leuk als je sneller bent dan alle jongens.” Dat meisjes ook hard kunnen gaan, bewees een andere Nederlandse beitske Visser, die nu in de W Series rijdt, al dubbel en dwars. En nu dus ook Emely de Heus, die ook ooit in de W Series hoopt te kunnen rijden.

Emely de Heus bedankt haar vader en autocoureur Bert de Heus, Jacco van Dijk voor de motoren, haar monteur Jan Moorman en haar team JJ Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS