Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Droomdebuut autocoureur Morris Schuring in Porsche Carrera Cup Benelux

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 augustus 2020 07:35 • Print artikel

ZOLDER – Autocoureur Morris Schuring kende afgelopen weekeinde een droomdebuut in de Porsche Sprint Challenge Benelux. Op het circuit van Zolder denderde de pas vijftienjarige coureur uit Den Dolder naar de tweede en eerste plek in de Carrera Cup Benelux. Ook eindigde hij op de eerste plek in de endurance-race van de Porsche Sprint Challenge die later op de tweede dag werd verreden. Hij staat nu zowaar (gedeeld) eerste in het klassement. Na afloop was het dan ook een dolgelukkige coureur die zijn verhaal deed.

Morris Schuring zege PCCB & PSCB Round 1 Zolder Fun Festival

“Het was een superdebuut”, zei een uitgelaten Morris. Eén die bovendien alle verwachtingen overtrof, al was hij niet verbaasd dat hij meteen een uitstekende snelheid had. “Ik wist wel dat ik echt snel was. Na de kwalificatie bleek dat we er goed bij zaten: ik had P2 in beide kwalificaties.”

Met zijn coach en Porsche-coureur Larry ten Voorde had hij er dan ook alles aan gedaan om zo goed mogelijk voorbereid op de grid te verschijnen. “We waren vanaf dinsdag al bezig met de voorbereiding naar het weekend toe.”

Dat hij nu een race moest rijden - in plaats van trainen en testen - maakte het niet heel anders voor de talentvolle Utrechter. “Ik deed hetzelfde als op een testdag. Het verschil is dat het nu telt natuurlijk.” Toch had Morris ook daar weinig last van. “We zijn heel erg met het mentale aspect bezig. Door rustig te blijven en met je eigen ding bezig te blijven, kun je niet zenuwachtig worden.”

Na zijn tweede plek in de kwalificaties mocht hij vrijdag de eerste race starten op een veelbelovende tweede plek. “De nummer één was niet bij te houden, hij had gewoon meer pace”, blikte Morris terug. “De rijder op de derde plaats zat ver achter me, dus ik reed eigenlijk alleen rond. Daardoor was de race vooral een kwestie van alles managen.”

Zodoende eindigde hij in zijn eerste Porsche-race ooit meteen op een superfraaie tweede plaats. “Wel had de leider in de race een best groot gat op me. We hadden dus nog werk te doen voor dag twee. Dat is goed gegaan. Het team heeft het supergoed gedaan, ze zijn ook echt lang doorgegaan.”

Die inspanningen betaalden zich op zaterdag dubbel en dwars uit. Opnieuw gestart op P2 begon Morris weldra in te lopen op de leider in de wedstrijd, die in het begin een marge had gepakt van anderhalve seconde. “Ik moest even met hem battelen en toen was ik er voorbij. We hadden toen nog vijf rondjes te gaan. Het was spannend, want ik moest hem wel steeds zien af te houden.”

Morris slaagde daar in en had toen, jawel, zijn eerste raceoverwinning in een Porsche op zak! Morris: “De auto was megagoed. Ikzelf was ook beter. Na zo’n eerste race bekijk je de beelden en de data en dan zie je dingen die beter kunnen. Dan ben je een sterkere versie van jezelf.”

En dus kon hij zondag vol zelfvertrouwen beginnen aan de derde en laatste race van het weekeinde. Hij mocht die van pole starten. In deze endurance-race werd hem ogenschijnlijk geen strobreed in de weg gelegd, want met een voorsprong van maar liefst twintig seconden kwam hij opnieuw als eerste voorbij de finishvlag. “We hadden constant een goede pace”, blikte hij tevreden terug op de race.

Na afloop liep hij met een grote lach op zijn gezicht door de paddock van het Belgische circuit. “Ik was heel blij en heel trots. Het was echt een mooi moment dat ik ook de derde race had gewonnen. Ik wist hoeveel hard werk erin heeft gezeten.”

Voor zijn volgende race gaat Morris terug naar zijn roots: hij rijdt begin september de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy op het circuit van Wackersdorf. Hoewel hij nu op een fantastische wijze geproefd heeft van de autosport, stapt hij graag weer in de kart. “Ik kan nog veel leren”, toonde hij zich leergierig. “Ik vind het allebei heel erg leuk om te doen.”

Zege voor de pas 15-jarige Morris Schuring zege PCCB & PSCB Round 1 Zolder Fun Festival

Een week na Wackersdorf kruipt Morris weer achter het stuur van zijn Porsche. Dan hoopt hij op de Nürburgring in Duitsland zijn superdebuut een passend vervolg te geven. “Ik ga ervoor zorgen dat we honderd procent voorbereid zijn en dan hoop ik dat ik weer zo kan presteren als afgelopen weekend!”

Morris bedankt zijn vader, Larry ten Voorde, Mike Koene, Leonard Hoogenboom, Davy Lemmens (Davytec), Marc Schipper en Torsten van Haasteren (GP Elite), Alex Bohm, Niko Driediger en Timo Frings (Black Falcon) en Bart Kasteel.

Morris Schuring wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door het Luzac College in Utrecht.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS