Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

De nieuwe BMW X5 en de nieuwe BMW X6 + FOTO'S

Uitgegeven door Deni Volkers • 12 februari 2023 10:01

BMW presenteert de uitgebreid geactualiseerde nieuwe edities van zijn succesvolle Sports Activity Vehicle (SAV) en Sports Activity Coupé (SAC) voor het luxesegment. De nieuwe BMW X5 en de nieuwe BMW X6 benadrukken hun inherente evenwicht en zekerheid met gedetailleerde designrevisies en aanvullingen op hun standaarduitrusting. Het opgefriste gamma aandrijfsystemen omvat nieuwe verbrandingsmotoren, een plug-in hybride systeem van de laatste generatie voor de BMW X5 xDrive50e (benzineverbruik, gecombineerd: 1,1 - 0,8 l/100 km [256,8 - 353,1 mpg imp]; elektrisch verbruik, gecombineerd: 27,0 - 22,9 kWh/100 km; CO2-emissies: 26 - 18 g/km in de WLTP-cyclus) en 48V mild hybridetechnologie voor alle andere modellen. Ook toonaangevend zijn de nieuwe systemen voor automatisch rijden en parkeren en het volledig digitale iDrive besturings-/bedieningssysteem met BMW Curved Display op basis van BMW Operating System 8.

BMW X5

De update biedt de BMW X5 alles wat hij nodig heeft om wereldwijd marktleider in zijn segment te blijven en stelt de BMW X6 in staat om zijn positie als nummer één veilig te stellen, vóór concurrenten van andere Duitse premiumfabrikanten. De twee modellen zullen worden gebouwd in de BMW Group Plant Spartanburg in de VS, het competentiecentrum voor BMW X modellen, en hun wereldwijde lancering begint in april 2023.

BMW X5

De nieuwe BMW X5: slanke koplampen, verlichte BMW nierengrille

De standaard integratie van de xLine designelementen geeft de BMW X5 aanzienlijk meer aanwezigheid en visuele robuustheid. Zijn voorkant wordt gevormd door de frisse interpretatie van de kenmerkende BMW koplampen en nierengrille. De nieuwe koplampunits zijn nu 35 millimeter slanker. Hun pijlvormige dagrijlichtelementen wijzen naar buiten en dienen ook als richtingaanwijzers. Matrix LED-koplampen met adaptieve regeling en BMW Selective Beam niet-verblindend grootlicht, plus M Shadowline verlichting, staan op de optielijst.

De BMW nier Iconic Glow wordt nu als optie aangeboden voor de zescilinder varianten van de nieuwe BMW X5, en zijn cascadeverlichting zorgt voor een uiterst opvallende en merktypische look. Ook de verticale luchtgordijnen en de onderste luchtinlaat, compleet met sierlijsten in Pearl-effect-chroom en driehoekige openingen aan de buitenkant, dragen bij tot de moderne uitstraling.

Het nauwkeurig bijgewerkte design van de BMW X5 omvat ook nieuw ontworpen luchtinlaten in de voorste zijpanelen en de standaard uitrusting met Exterior Line Satin Aluminium sierlijsten en dakrails in Satin Aluminium. De sculpturale glasvezelverlichtingselementen voor de achterlichten en remlichten hebben nu bijzonder opvallende contouren. De van andere BMW modellen bekende L-vorm wordt horizontaal weerspiegeld, waardoor een consistent verlicht X-motief in de achterlichten ontstaat.

BMW X6

De nieuwe BMW X6: M Sportpakket nu standaard

Ook de nieuwe BMW X6 heeft slanke koplampunits met pijlvormige dagrijlichtelementen. Zoals voorheen wordt de BMW nier Iconic Glow als optie aangeboden voor de zescilinder modellen. Het dynamische karakter van de nieuwe BMW X6 wordt nog sterker benadrukt met het nu standaard M Sport pakket. De achthoekige frontsignatuur onder de BMW nierengrille, met zijn opvallende zijopeningen en royaal gebruik van zwarte oppervlakken, speelt daarbij een belangrijke rol. Bovendien onderstreept de driedimensionale vormgeving van de voorskirt de breedte en het stoere postuur van de auto.

M-specifieke zijskirts en M High-gloss Shadowline bekleding maken ook deel uit van het M Sport-pakket. De achterskirt van de SAC heeft een inzetstuk in Dark Shadow, terwijl de nieuwe uitlaatsierstukken een trapeziumvorm hebben.

BMW X6

Range-topmodellen met opvallende designkenmerken; het M Sportpakket Pro maakt zijn debuut

Het M Sport pakket is als optie verkrijgbaar voor de nieuwe BMW X5 om het gevoel van exclusieve dynamiek over te brengen, zoals dat ook standaard het geval is bij het design van de nieuwe BMW X6. Voor de BMW X5 M60i xDrive (brandstofverbruik, gecombineerd: 12,5 - 11,5 l/100 km [22,6 - 24,6 mpg imp]; CO2-uitstoot: 283 - 261 g/km in de WLTP-cyclus) en BMW X6 M60i xDrive (brandstofverbruik, gecombineerd: 12,3 - 11,4 l/ 100 km [23,0 - 24,8 mpg imp]; CO2-uitstoot: 279 - 258 g/km in de WLTP-cyclus). Deze omvatten dubbele spijlen en een M logo voor de BMW grille, M buitenspiegelkappen in zwart hoogglans, uitlaatsierstukken in de kenmerkende M quad-pipe stijl en een achterspoiler in zwart hoogglans voor de BMW X6 M60i xDrive.

Alle modelvarianten zijn nu leverbaar met het M Sportpakket Pro. De nieuwe M Marina Bay Blue metallic (BMW X5 M60i xDrive) en M Isle of Man Green metallic (BMW X6 M60i xDrive) carrosserielakken zijn exclusief verkrijgbaar voor de topmodellen. Nieuw voor alle modellen zijn Blue Ridge Mountain metallic, Brooklyn Grey metallic, Skyscraper Grey metallic, Frozen Pure Grey metallic en een 40-tal BMW Individual speciale lakken.

BMW X5 Dashboard

Modern cockpitdesign met volledig digitaal BMW Curved Display

Digitale technologie is de drijvende kracht achter de ontwikkelingen in het interieur van de nieuwe BMW X5 en de nieuwe BMW X6. De integratie van BMW Operating System 8 en de nieuwste generatie van het iDrive controle-/bedieningssysteem luidt ook de komst van het BMW Curved Display in de Sports Activity Vehicle en Sports Activity Coupé in. Het bestaat uit een 12,3 inch informatiedisplay achter het stuurwiel en een bedieningsdisplay met een beelddiagonaal van 14,9 inch - beide geplaatst achter één glazen oppervlak. De touch control functionaliteit van het bedieningsdisplay heeft gezorgd voor een aanzienlijke vermindering van het aantal knoppen en schakelaars ten gunste van digitale bediening voor tal van functies. De innovatieve cockpit en de bijbehorende updates van het instrumentenpaneel geven de moderne premium ambiance een bijzonder vooruitstrevend gevoel.

De standaarduitrusting van beide modellen omvat nu een instrumentenpaneel met een bekleding in lederachtig Sensafin en een elegant gebogen sierelement in fijn hout. Ook nieuw is de onder het sierelement in het passagiersgedeelte geïntegreerde sfeerverlichting met zeer effectieve LED-achtergrondverlichting. De letters van het betreffende model - "X5" of "X6" - zijn toegevoegd aan de afbeelding van de lichtbalk; bij de twee topmodellen wordt het M-logo weergegeven. Het bedieningspaneel op de middenconsole bevat extra aanraakgevoelige oppervlakken en een nieuw ontworpen versnellingspook.

Als alternatief voor de standaard sportzetels met Sensafin-oppervlakken kunnen comfortzetels voor bestuurder en voorpassagier worden besteld. Als optie zijn ook BMW Individual Merino extended leather bekleding, BMW Individual full Merino leather bekleding, actieve stoelventilatie en een massagefunctie verkrijgbaar.

Andere hoogtepunten van de optielijst zijn het nieuwe Comfort Package met paneelverwarming en een "thermo"-functie voor de bekerhouders, het Sky Lounge panoramisch glazen schuifdak verlicht door LED-units, glazen applicaties voor geselecteerde bedieningselementen, het Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System en het nieuw ontworpen Travel & Comfort System.

BMW X5 Interieur

Nieuwe motoren, nieuwe achttraps Steptronic Sport transmissie en systematische elektrificatie

De nieuwe BMW X5 en de nieuwe BMW X6 kunnen beide worden besteld met de keuze uit een achtcilinder benzinemotor, een zescilinder-in-lijn benzinemotor en een zescilinder-in-lijn dieselmotor - elk van de nieuwste generatie krachtbronnen. Alle motoren zijn nu gekoppeld aan de eveneens nieuwe achttraps Steptronic Sport-transmissie, compleet met schakelpaddles aan het stuur. Ze sturen hun vermogen naar de weg - of desnoods naar onverharde ondergrond - via het intelligente vierwielaandrijvingssysteem BMW xDrive.

Alle aandrijvingen zijn nu uitgerust met 48V mild hybrid technologie. Deze algemene toepassing van elektrificatie heeft de vorm van een in de transmissie geïntegreerde elektromotor. Deze motor genereert een vermogen van 9 kW/12 pk en een koppel van 200 Nm (147 lb-ft), wat de verbrandingsmotor helpt om een soepele, dynamische aandrijving en een hoge efficiëntie te leveren.

BMW X5 velgen

Nieuwe plug-in hybride BMW X5 xDrive50e biedt meer vermogen, efficiëntie en elektrisch bereik

Ook de aandrijving van de plug-in hybride variant van de SAV is volledig herzien en het vernieuwde model draagt de benaming BMW X5 xDrive50e. Een zescilinder-in-lijn benzinemotor van de nieuwste generatie en een eveneens nieuwe elektromotor ontwikkelen samen een systeemvermogen van 360 kW/490 pk (inclusief tijdelijk boost-effect) - een toename van 70 kW/96 pk ten opzichte van het vorige model - en een gecombineerd koppel van 700 Nm (516 lb-ft), een toename van 100 Nm (74 lb-ft). Het nominale vermogen van de benzinemotor van 230 kW/313 pk betekent een toename van 20 kW/27 pk ten opzichte van de motor die hij vervangt. De compacte elektromotor die in de achttraps Steptronic Sport-transmissie is geïntegreerd, levert een nominaal vermogen van 145 kW/197 pk (+62 kW/84 pk). Bovendien helpt een innovatieve voorversnellingsfase - die het effectieve koppel van de elektrische motor verhoogt tot maximaal 450 Nm (332 lb-ft) bij de transmissie-ingang voor de motor - om een nog scherpere vermogensafgifte te bieden. De BMW X5 xDrive50e accelereert in 4,8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u (62 mph).

De hoeveelheid bruikbare energie die door de in de bodem geïntegreerde hoogspanningsaccu kan worden opgeslagen, is ten opzichte van de vorige generatie met bijna 25 procent verhoogd tot 25,7 kWh. Een nieuwe gecombineerde laadeenheid verdubbelt het maximale AC-laadvermogen tot 7,4 kW. De elektrische actieradius van de nieuwe BMW X5 xDrive50e bedraagt 94 - 110 kilometer in de WLTP-cyclus.

BMW X5 Kofferbak

Nieuwe V8-benzinemotor met M TwinPower Turbo technologie

De sportieve topprestaties van de twee topmodellen zijn te danken aan een nieuwe 4,4-liter V8-benzinemotor, afgeleid van de krachtbronnen van de high-performance modellen van BMW M GmbH. M TwinPower Turbo technologie en een cross-bank uitlaatspruitstuk verlenen de 390 kW/530 pk sterke motor, die een maximumkoppel van 750 Nm (553 lb-ft) genereert, indrukwekkende prestatiekenmerken.

De nieuwste versie van de achtcilindermotor drijft zowel de nieuwe BMW X5 M60i xDrive als de nieuwe BMW X6 M60i xDrive in 4,3 seconden van 0 tot 100 km/u aan.

BMW X5 middenconsole

Zescilinder-in-lijn benzinemotor van de laatste generatie

Innovaties op het vlak van verbranding, gasuitwisseling, klepregeling, injectie en ontsteking kenmerken de nieuwste generatie van de zescilinder benzinemotor.
3,0-liter zescilinder-in-lijn benzinemotor in de nieuwe BMW X5 xDrive40i (brandstofverbruik, gecombineerd: 9,9 - 8,5 l/100 km [28,5 - 33,2 mpg imp]; CO2-uitstoot: 224 - 193 g/km in de WLTP-cyclus) en de nieuwe BMW X6 xDrive40i (brandstofverbruik, gecombineerd:
9,6 - 8,5 l/100 km [29,4 - 33,2 mpg imp]; CO2-uitstoot:
218 - 192 g/km in de WLTP-cyclus).

Het maximumvermogen van de nieuwe motor is ten opzichte van de vorige modellen met 35 kW/47 pk gestegen tot 280 kW/380 pk, terwijl het maximumkoppel met 70 Nm (52 lb-ft) is toegenomen tot 520 Nm (383 lb-ft). Dit kan worden opgevoerd tot maar liefst 540 Nm (398 lb-ft) met behulp van het mild hybride systeem. De motor accelereert zowel de nieuwe BMW X5 xDrive40i als de nieuwe BMW X6 xDrive40i in 5,4 seconden van 0 tot 100 km/u (62 mph).

BMW Laadsysteem

Zescilinder-in-lijn dieselmotor met detailverbeteringen

De zescilinder-in-lijn dieselmotor in de nieuwe BMW X5 xDrive30d (brandstofverbruik, gecombineerd: 8,2 - 7,1 l/100 km [34,5 - 39,8 mpg imp]; CO2-uitstoot: 215 - 186 g/km in de WLTP-cyclus) en de nieuwe BMW X6 xDrive30d (brandstofverbruik, gecombineerd: 7,9 - 7,0 l/100 km [35,8 - 40,4 mpg imp]; CO2-uitstoot: 208 - 184 g/km in de WLTP-cyclus) brengt ook upgrades in tal van details. De 3,0-liter unit heeft nu stalen zuigers in plaats van aluminium exemplaren, een geoptimaliseerd oliescheidingsproces en een nieuw common-rail direct injectiesysteem met injectoren met magneetkleppen.

De nieuwe dieselmotor levert in combinatie met het mild hybride systeem een maximumvermogen van 219 kW/298 pk en een maximumkoppel van 670 Nm (494 lb-ft). Daarmee sprint zowel de nieuwe BMW X5 xDrive30d als de nieuwe BMW X6 xDrive30d in 6,1 seconden van 0 naar 100 km/u.

BMW X6 rear

Geavanceerde ondersteltechnologie ondersteunt het sportieve vermogen en het comfort op lange afstanden

De nieuwe BMW X5 en de nieuwe BMW X6 worden standaard uitgerust met een adaptief onderstel, waarbij de stabilisatoren worden aangepast aan de gewijzigde gewichtsverdeling en dienovereenkomstig worden versterkt. De adaptieve M ophanging, die zowel op de topmodellen als op de andere varianten van de nieuwe BMW X6 standaard is, zorgt voor een bijzonder stevige verbinding met de carrosserie. Adaptieve luchtvering met twee assen en het xOffroad-pakket zijn als optie verkrijgbaar. De topmodellen zijn standaard uitgerust met Integral Active Steering. Deze is als optie leverbaar voor alle andere modellen of als onderdeel van het adaptieve M-onderstel Professional, dat ook een M Sport-differentieel en een actief rolstabilisatiesysteem omvat.

Het geïntegreerde remsysteem is een ander onderdeel van de geavanceerde ondersteltechnologie. Tot de standaarduitrusting behoren ook 19-inch lichtmetalen velgen voor de nieuwe BMW X5, 20-inch exemplaren voor de nieuwe BMW X6 en 21-inch velgen voor de topversie van elk model. Optioneel kunnen lichtmetalen velgen tot 22 inch worden besteld.

BMW X6 Dashboard

Extra systemen voor automatisch rijden en parkeren

Comfort en veiligheid kunnen in de nieuwe BMW X5 en de nieuwe BMW X6 naar een nieuw niveau worden getild met een aanzienlijk uitgebreid aanbod van geautomatiseerde rij- en parkeersystemen. De updates omvatten verbeterde mogelijkheden voor het standaard waarschuwingssysteem voor frontale botsingen, dat nu ook het risico op een botsing met fietsers, voetgangers of tegemoetkomend verkeer bij het afslaan van een weg kan verminderen. Tot de nu beschikbare opties behoren automatische snelheidslimietassistent, afritwaarschuwing, actieve navigatie, rijsnelheidscontrole, verkeerslichtherkenning (afhankelijk van de markt), noodstopassistent, rijstrookwisselassistent en invoegassistent.

Naast de achteruitrijcamera en de achteruitrijassistent omvat de standaard parkeerassistent nu ook de functies uitrijcontrole en aanhangwagenassistent. En met de nieuwe, optionele Parking Assistant Professional kunnen automatisch in- en uitparkeren en complete manoeuvres over een afstand tot 200 meter van buiten de auto worden bediend met de My BMW App op een Apple iPhone.

BMW X6 interieur

Nieuwste generatie BMW iDrive, nieuwe digitale diensten

De nieuwste generatie BMW iDrive technologie op basis van BMW Operating System 8 brengt zowel het BMW Curved Display als een reeks nieuwe digitale diensten naar de BMW X5 en BMW X6. De standaard BMW Live Cockpit Plus omvat ook het cloudgebaseerde navigatiesysteem BMW Maps. En de optionele BMW Live Cockpit Professional trakteert klanten ook op de BMW head-up display en Augmented View functie. Wanneer de auto stilstaat, kunnen de bestuurder en voorpassagier ook content van YouTube streamen en toegang krijgen tot de Bundesliga in-car app (voor content van de Duitse topvoetbalcompetitie) op het bedieningsdisplay.

Met de optionele BMW Digital Key Plus kunnen klanten hun nieuwe BMW X5 of BMW X6 vergrendelen en ontgrendelen via ultra-wideband (UWB) radiotechnologie met compatibele smartphones met het iOS of Android besturingssysteem. Geoptimaliseerde smartphone integratie, de gepersonaliseerde BMW ID en een Personal eSIM ontworpen om te werken met nieuwe 5G mobiele technologie zijn ook beschikbaar. De digitale diensten van BMW Charging voor de BMW X5 xDrive50e zijn nu geïntegreerd in de My BMW App.

BMW X6 front

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS