Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

De BMW 3.0 CSL - Een auto-icoon markeert de 50e verjaardag van BMW M

Uitgegeven door Deni Volkers • 26 februari 2023 21:02

Ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag heeft BMW M GmbH een speciaal cadeau voor zijn klanten en fans wereldwijd: de BMW 3.0 CSL. Het concept en design van dit exclusieve speciale model, dat in het jubileumjaar 2022 werd gepresenteerd, is een eerbetoon aan de legendarische "Batmobile", de historische BMW 3.0 CSL uit het begin van de jaren 1970 - het eerste standalone model van BMW M GmbH. 50 jaar later, in het voorjaar van 2023, wordt de exclusieve herinterpretatie van deze klassieker nu gedurende enkele weken gebouwd in de BMW Group-fabriek Dingolfing.

BMW 3.0 CSL

De locatie in Neder-Beieren toont daarmee haar expertise in de bouw van exclusieve kleine series en BMW M voertuigen. De BMW M4 Coupé en Cabriolet, de BMW M5 en de BMW M8 Coupé, Cabriolet en Gran Coupé komen al van de productielijnen. Inclusief de M Performance modellen bereikte de productie van M voertuigen alleen al in 2022 ongeveer 50.000 eenheden.

Dingolfing Plant Director Christoph Schröder: "We zijn er trots op dat we zo'n iconische auto mogen bouwen. Het onderstreept het brede scala aan modellen en technologieën dat we hier ter plaatse hebben - van volledig elektrische BMW i modellen tot onze M high-performance modellen. En het laat zien dat we naast sterk geautomatiseerde grootschalige productie ook uitblinken in het met de hand vervaardigen van auto's."

Het is precies deze combinatie die het productieproces van de BMW 3.0 CSL kenmerkt, waarbij de nadruk ligt op minutieus vakmanschap.

Hoewel de carrosserie van het speciale model gebaseerd is op de standaardproductiecarrosserie van de BMW M4 CSL, wordt deze aangepast in een speciale werkplaats van de carrosserieafdeling in Dingolfing - dezelfde locatie waar ook de carrosserie van de BMW M4 GT4 wordt geproduceerd. Zo worden bijvoorbeeld de kenmerkende wielkasten verbreed met behulp van speciale kralen- en lasprocédés en klaargemaakt voor de assemblage.

Vervolgens doorloopt de carrosserie het reguliere standaardproductieproces van de spuiterij. Op speciale werkstations gebruiken de specialisten van Dingolfing vervolgens stencils om handmatig het speciale lakwerk van M aan te brengen - de specifieke 3.0 CSL-kleurstelling met de drie M-kleurstrepen erop. Tegelijkertijd worden speciale gemonteerde onderdelen van de auto, zoals de voorste zijpanelen en bumpers, de motorkap en het koolstofvezel dak, van een speciale laklaag voorzien in de kunststof buitenafdeling van de naburige BMW Group onderdelenfabriek in Landshut.

De assemblage van de BMW 3.0 CSL vindt plaats in een speciaal daarvoor ingerichte ambachtelijke werkplaats in Moosthenning, een externe locatie van BMW Group Plant Dingolfing, dicht bij de hoofdfabriek van Dingolfing. Hier wordt het voertuig door een team van 30 ervaren experts in fasen geassembleerd uit de op maat gemaakte onderdelen van dit speciale model. Voor de BMW 3.0 CSL worden bijvoorbeeld assen uit de Dingolfing onderdelenfabriek 02.10 ter plaatse aangepast aan de uit de autosport bekende centrale vergrendeling. De speciale interieurelementen worden individueel vervaardigd in werkplaatsen in Garching en Dingolfing.

Alles bij elkaar duurt de montage van één voertuig bijna twee weken. Er zijn in totaal acht grote montagecycli, die elk een werkdag duren. Verschillende gemonteerde onderdelen, zoals CFRP zijpanelen of de CFRP motorkap, worden stroomopwaarts bevestigd. Aan het einde van het proces worden het kenmerkende achterdeel en andere buitendelen op een apart station gemonteerd.

Als het werk in Moosthenning is voltooid, gaat het voertuig terug naar de "grote" autofabriek in Dingolfing, waar het eerst uitgebreide gestandaardiseerde tests ondergaat - bijvoorbeeld op rollenbanken of remdynamometers. Vervolgens ondergaat elk van de BMW 3.0 CSL modellen een extra eindcontrole met een verplicht rijprogramma op de eigen testbaan van de fabriek.

Ten slotte wordt de wagen klaargemaakt voor de klant en bijvoorbeeld naar BMW Welt in München gebracht voor een persoonlijke overhandiging of levering.

BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS