DTM

DTM op Spielberg: Thomas Preining, een Oostenrijker, wint voor het eerst de thuisrace

Uitgegeven door Peter Vader • 25 september 2022 17:36

SPIELBERG - Voor het eerst heeft een Oostenrijker een DTM-race op de Red Bull Ring gewonnen. Porsche-coureur Thomas Preining van het KS Team Bernhard heeft zondag een overtuigende thuiszege behaald in de race van de 'DTM Red Bull Ring powered by REMUS'. De 24-jarige man uit Linz won voor de twee Duitsers Luca Stolz (Mercedes-AMG Team HRT) en Maro Engel (Mercedes-AMG Team GruppeM Racing). Engel was de race vanaf poleposition begonnen en Thomas Preining vanaf de achtste plaats op de grid. De Porsche-fabrieksrijder, die met een speciaal helmontwerp reed ter nagedachtenis aan autosportlegende Walter Lechner - Preining's voormalige teambaas en vriend - kon plaatsen goedmaken met een goede strategie en opmerkelijke inhaalmanoeuvres en scoorde na 35 ronden zijn tweede DTM-overwinning, nadat hij Porsche eerder de allereerste DTM-triomf op de Norisring had bezorgd. "Ik ben super blij met mijn prestatie! Ik had al voor de start vertrouwen en wist dat het een goede race zou worden. Maar ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan, vooral dat ik zo snel vooruit zou gaan", zei Preining direct na de race.

Thuiszege_op_de_Red_Bull_Ring_Thomas_Preining_in_KYS_Team_Bernhard_Porsche
Thuiszege op de Red Bull Ring: Thomas Preining in KS Team Bernhard Porsche

De DTM-coureurs hadden zondag te kampen met moeilijke omstandigheden en dus bleef het spannend tot het einde. Preining: "In het begin was het voor mij gewoon belangrijk dat de auto heel bleef, vooral in de startfase, waar je echt niets zag. Ik deed het rustig aan en veroverde toen gelukkig een paar plattsen met een paar toffe manoeuvres, waarvan n een beetje op de limiet." Tot kort voor het einde kampten de coureurs met een natte en vervolgens opdrogende baan en gedeeltelijk beperkt zicht. Het resultaat: meerdere spins, met name Ferrari-coureur Felipe Fraga (Red Bull AlphaTauri AF Corse) spinde een paar keer. Al in de openingsronde werd ook kampioenschapsleider Sheldon van der Linde slachtoffer van de baanomstandigheden, die in bocht 3 spinde met de Schubert BMW en als laatste zijn wedstrijd moest vervolgen, maar eindigend op de elfde plaats zonder punten bleef.

DTM_podium_zondag
Podium op de DTM Red Bull Ring powered by REMUS: Thomas Preining (midden) won in het KS Team Bernhard Porsche voor eigen publiek voor Luca Stolz (GER, links) in de HRT Mercedes-AMG en Maro Engel (GER, rechts) in de GroupM Mercedes-AMG

Drievoudig DTM-kampioen Ren Rast (ABT Audi), die de race als tweede in het klassement begon, scoorde slechts n punt met zijn tiende plaats. Aan de andere kant vocht de Tiroler Lucas Auer (Mercedes-AMG Team WINWARD) zich met een sterke slotfase een weg naar de zesde plaats en scoorde een extra punt voor het kampioenschap voor de snelste ronde, de Autohero Fastest Lap Award.

Lucas_Auer_AUT_WINWARD_Mercedes_AMG
Nieuwe runner-up in het DTM-rijdersklassement: Lucas Auer (AUT), WINWARD Mercedes-AMG

De DTM staat voor een furieuze finale over twee weken op de Hockenheimring (7 tot en met 9 oktober). Met 130 punten blijft de Zuid-Afrikaan Sheldon van der Linde de leider van het DTM-rijdersklassement. De nieuwe runner-up is Lucas Auer met 119 punten en een punt voorsprong voorsprong op Ren Rast (118). Tot de cirkel van titel-aspiranten behoort nu ook Thomas Preining, die met zijn overwinning en nu 116 punten naar de vierde kampioenschapspositie stormde. Daarna volgen de Italiaan Mirko Bortolotti (GRT Lamborghini), die na zijn achtste plaats in de race van zondag 114 punten scoort, en Luca Stolz met 102 punten. In de twee races op Hockenheim worden in totaal 58 punten toegekend.

DTM_uitslag_race_2_zondag


DTM logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS