DTM

DTM op Spa-Francorchamps: Porsche festival met overwinning voor Olsen en derde plaats voor Preining

Uitgegeven door Peter Vader • 11 september 2022 08:52

Spa-Francorchamps - Met een start-finish overwinning verzekerde Dennis Olsen zich van de eerste triomf van zijn nog jonge DTM-carrière in de SSR Performance Porsche. De Noor wist in de ochtend met een tijd van 2:30.488 minuten de beste gridpositie in de kwalificatie voor zich op te eisen. Voor Olsen is het de langverwachte eerste DTM-zege na twee tweede plaatsen op de Norisring en de Nürburgring. De tweede en derde plaats op het podium ging naar regerend DTM-kampioen Maximilian Götz (GER, Mercedes-AMG Team WINWARD) en merkgenoot Thomas Preining (KÜS Team Bernhard). Götz startte op de vierde plaats en kon over een raceafstand van 50 minuten plus één ronde twee plaatsen goedmaken. Het is zijn eerste podium dit seizoen. De Oostenrijker Thomas Preining had een goede kans op de overwinning met een goed kwalificatieresultaat als tweede snelste, maar na een touché in de openingsronde viel hij terug naar de negende plaats om daarna alsnog de derde plaats te heroveren. De tweede DTM-race op Spa-Francorchamps begint zondag om 13:30 uur CEST.

Groot_DTM_startveld

Winnaar Dennis Olsen: "Ik ben super, super blij! We hebben er het hele jaar zo hard voor gewerkt. In het begin was het zo moeilijk, maar sinds Norisring tot nu toe is het een goede trend geweest en we hebben zeker het potentieel. Uiteindelijk kregen we de overwinning. Het voelt mega goed."

Voor Lucas Auer was het een bijzonder dramatische race. Startend vanaf de derde plaats viel hij aanvankelijk uit de punten door een mislukte pitstop. Weliswaar sterk teruggevochten, eindigde zijn zaterdag voortijdig voor hem. In de 16e ronde van de race had de Oostenrijker een lekke band en moest hij zijn auto in de pits parkeren na een duel met teamgenoot Maximilian Götz. Na de laatste race op de Nürburgring was Auer op de derde plaats in het rijdersklassement terechtgekomen, met zijn uitvalbeurt in de race van zaterdag in België viel hij terug naar de vijfde plaats in het kampioenschap.

DTM_podium_Spa_zaterdagrace_1

Zelfs de lokale helden Laurens Vanthoor en Esteban Muth werden niet gezegend met geluk in hun eerste thuisrace. Porsche-fabrieksrijder Vanthoor (SSR Performance) begon de race vanaf een veelbelovende vijfde plaats. Hij raakte echter de pitmuur tijdens de pitstop en beschadigde zijn auto zo erg dat hij ook zijn race vroegtijdig moest beëindigen. Esteban Muth liep punten mis in de Walkenhorst BMW op de 13e plaats.

Kampioenschapsleider Sheldon van der Linde (RSA, Schubert BMW) kon ook niet als twaalfde in de punten eindigen, maar blijft met 110 punten aan kop van het rijdersklassement. Achtervolger Mirko Bortolotti (GRT Lamborghini) startte vanaf de 20e plaats, maakte twaalf plaatsen goed en eindigde uiteindelijk als achtste. Zo stelde de Italiaan vier punten veilig. Met nu 93 punten zakte hij echter terug naar de derde plaats in de tabel. In de strijd om de titel schoof drievoudig kampioen René Rast (93, ABT Audi) na zijn vierde plaats in de race op naar de tweede plaats, terwijl racewinnaar Dennis Olsen (87) de nieuwe vierde is.

Uitslag_race_1_zaterdag

DTM logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS