Karting • Chrono

DKM-kampioen Christiaan de Kleijn sluit succesvol debuutseizoen in NK KZ2 af met poleposition en top vijf

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 november 2022 10:39

GENK – Voor Christiaan de Kleijn begon de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap KZ2 van Chrono Karting op een manier die zijn opmars in de nationale koningsklasse illustreerde: hij toonde zich in de kwalificatie in Genk de snelste en pakte de poleposition. Daarna denderde hij in de prefinale en de finale naar de respectievelijk derde en vijfde plaats. Dat het zeventienjarige talent uit Bosch en Duin daarmee niet helemaal tevreden was, zei veel over de stormachtige ontwikkeling die hij dit seizoen heeft doorgemaakt met als hoogtepunt het winnen van de DKM-titel eerder dit jaar.

Christiaan de Kleijn

“De kwalificatie ging heel goed, poleposition. Ik was gewoon heel snel. De baan was ook heel snel”, zei Christiaan na de finale. “Dat ik poleposition zou pakken, had ik niet helemaal verwacht, maar ik wist dat het goed zat met de snelheid.”

Het betekende dat hij vanaf P1 de prefinale mocht beginnen. “Ik kwam helaas niet helemaal lekker weg. Na de start lag ik vijfde. Uiteindelijk ben ik nog terug naar de derde plaats gereden. Dat was wel oké. De snelheid was goed. Ik was de snelste op de baan.”

Dat beloofde wat voor de finale, die hij als derde mocht beginnen op de fameuze Belgische omloop. “Deze keer had ik een goede start, ik volgde Coen (die beide races afgelopen weekeinde won en Nederlands kampioen werd, red.), maar toen duwde iemand me het gras in en lag ik ineens achtste of negende.”

Daarna liet Christiaan andermaal zijn superieure snelheid zien. In de hevige competitie die het NK KZ2 rijk is, slaagde de talentvolle Utrechter erin een aantal rijders in te halen en de aansluiting bij de kop van het veld te hervinden. “Dat ik dan nog terugrijd naar de vijfde plek boeit me dan niet zoveel meer. Ik had gewoon een podiumplaats willen hebben. Er was en heel groot gat tussen mij en Jeffrey (op nummer vier, red.), ik geloof een paar seconden. Die nog inhalen, was onmogelijk.”

Christiaan de Kleijn

Zodoende stemde het resultaat in Genk Christiaan niet helemaal tevreden. En dan te bedenken dat hij dit seizoen als één van de jongste deelnemers debuteerde in de koningsklasse van het Nederlandse karten. Hij deed binnen een paar wedstrijden mee met de top van het NK. En ook in Duitsland toonde hij zich een talentvol coureur die de specifieke wijze van racen in een KZ-kart zich snel eigen maakte. Wat heet: hij werd Duits kampioen!

“Het was een goed seizoen, vooral in het DKM-kampioenschap. Ik had niet verwacht dat ik meteen zo snel zou zijn. In het Nederlands kampioenschap hebben we helaas heel veel pech gehad. Maar ik heb wel veel geleerd. Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen. Ik weet dat ik de snelheid heb en ga daardoor met vertrouwen de races in.”

Dat vertrouwen uitte zich zondag in Genk op formidabele wijze in de kwalificatie, die hij dus won. Het was voor Christiaan niet eens zijn eerste pole dit seizoen. “In het DKM had ik al een keer poleposition gepakt. Maar dit was wel de eerste in het NK.” Kon hij dat toch nog even op zijn naam zetten, want volgend jaar rijdt Christiaan geen NK meer. “Dan gaan we ons focussen op het DKM en het WK, en misschien een paar EK’s!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS