Karting • Chrono

Constante Mats van Rooijen knap naar P2 in BNL op Karting Genk: “We reden steeds in een treintje van drie"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 augustus 2020 00:15 • Print artikel

GENK – Pas een jaartje rijdt Mats van Rooijen wedstrijden, maar rustig aan doen, daar is hij niet van. Dat bleek ook weer tijdens de eerste ronde van de BNL Karting Series op Karting Genk in België. De negenjarige rijder uit Vleuten werd zondag op het circuit van knap tweede in het totaalklassement van de Rotax Max Micromax-klasse.

Mats van Rooijen

“Ik ben wel tevreden. Ik had niet zo’n goed weekend verwacht”, zei Mats met een grote grijns op zijn gezicht. “Ik had P3 verwacht. Of P4. Want ik had al drie weken niet meer in Genk getraind, dus ik dacht dat ik minder goed zou eindigen. Maar in de trainingen ging het meteen supergoed, ik had de snelste tijd.” Daarna ging het ook tijdens de races goed. Steeds was hij voorin te vinden. “We reden steeds in een treintje van drie. We waren alle drie ongeveer even snel.”

Het is knap hoe Mats constant snel is. In elke wedstrijd die hij rijdt, zit hij qua snelheid bij de besten van het veld. Hij doet alles samen met zijn ouders en monteur/begeleider Vincent de Fuijk, die heel veel ervaring in de kartsport heeft. Dat resulteerde zaterdag in de vierde en tweede plaats in de races en zondag in de tweede en derde plaats. En tijdens de tijdens de kwalificatie van zondag greep het Utrechtse talent brutaal de poleposition.

Mats streed mee in de kopgroep van drie en het was stuivertje wisselen. Het lukte hem uiteindelijk net niet een race te winnen. Dat vond hij jammer. “Ik wil heel graag eerste worden”, was de logische reactie van Mats. “Ik ben al een keertje eerste geweest in een andere race.” Over zijn resultaten heeft hij al met al dan ook niet te klagen. “Ik heb de laatste tijd alleen maar op het podium gestaan.”

Ook dit jaar rijdt hij het NK. Verder rijdt hij losse races in het EK en dus ook het BNL-kampioenschap. Afgaande op zijn resultaten van afgelopen weekeinde wachten hem nog mooie races. “Het gaat goed. Maar ik heb het afgelopen jaar ook veel geleerd”, verklaar Mats .

Mats van Rooijen

De rest van het seizoen hoopt hij ook hoge ogen te gooien. Want aan ambitie ontbreekt het niet bij de talentvolle Utrechter. “Ik wil Nederlands kampioen worden. Of Belgisch”, zei hij enthousiast. Wat het NK betreft: dat begint heel binnenkort. De eerste ronde wordt over twee weken gehouden op circuit De Landsard in Eindhoven.

Mats keek ernaar uit. “Ik rijd niet vaak in Eindhoven. Het is wel een leuke baan. Deze vind ik de leukste. Hier heb je veel bochten waar je goed op kunt oefenen. Vooral in de chicane rijden vind ik heel leuk. Heel even remmen en dan weer op het gas en dan volgas door de bocht.”

Over een kleine twee weken mag hij zijn kunsten in het NK laten zien. Wie weet staat hij na afloop dan wel op de door hem zo begeerde bovenste podiumplaats...

Mats van Rooijen bedankt zijn vader en moeder voor hun hulp en steun en Vincent de Fuijk voor het begeleiden en afstellen van zijn kart.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS