Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Bugatti Chiron Profilée is geveild voor astronomisch bedrag van 9.792.500 euro + FOTO'S

Uitgegeven door Deni Volkers • 12 februari 2023 17:02

De Bugatti Chiron Profilée, een uniek stuk Bugatti-geschiedenis en de laatste W16-aangedreven auto van het Atelier, is verkocht voor een ongelofelijke prijs van 9.792.500 euro netto*. Deze verkoop op de RM Sotheby's veiling die plaatsvond in Parijs op 1 februari maakt de Chiron Profilée de meest waardevolle nieuwe auto die ooit op een veiling is verkocht.

Bugatti Chiron

Nu de productie van de Chiron1-modellen, de W16 Mistral2 en de Bolide3 volledig is uitverkocht, is de veiling van de Chiron Profilée4 de laatst mogelijke kans om een nieuwe Bugatti met de legendarische W16-motor rechtstreeks van het Atelier in Molsheim, Frankrijk, te kopen. Met zo'n belangrijk stuk Bugatti-geschiedenis op het spel werd er zowel in de zaal als aan de telefoon fel geboden.

Hendrik Malinowski, Managing Director van Bugatti Automobiles, zei: "Met slechts één Chiron Profilée die ooit zal bestaan, was het belangrijk voor ons om de kans om dit stukje geschiedenis te verwerven aan zoveel mogelijk mensen aan te bieden en we waren enthousiast over het enthousiasme van de wereldwijde autogemeenschap voor deze zeer speciale auto. Bieders onderkenden duidelijk het belang en de waarde van de Chiron Profilée, met een intense rivaliteit en een prijs die deze auto stevig in de geschiedenisboeken plaatst."

Met het winnende bod van 9.792.500 euro netto heeft de nieuwe eigenaar van de Chiron Profilée de kans gegrepen om deze automobiele solitaire, de allerlaatste Bugatti die vanuit het Atelier in Molsheim te koop wordt aangeboden met de legendarische W16 aandrijflijn, aan zijn collectie toe te voegen.

Marcus Görig, Autospecialist bij RM Sotheby's zei: "Het was voor ons een eer om dit zeer bijzondere lot in samenwerking met Bugatti te mogen aanbieden. De verkoop van de Chiron Profilée was een van de meest verwachte momenten van de hele veiling, met een enorme wereldwijde belangstelling voor de auto, trok de Profilée veel aandacht op de veiling onder bieders en nieuwsgierige kijkers die waren langsgekomen om een glimp op te vangen van deze unieke auto. Met talrijke bieders in de zaal en aan de telefoon was er een echt gevoel van geschiedenis die werd geschreven, en wij feliciteren de nieuwe beheerder van de Chiron Profilée met hun uiterst bijzondere aanwinst."

De naam 'Profilée' is geïnspireerd op een van de eerste creaties van Jean Bugatti - een specifiek Type 46-model dat bekend staat als Surprofilée, met een slanker silhouet en een elegante, golvende staart. Net zoals die auto een belangrijk onderdeel blijft van de Bugatti-geschiedenis, heeft de Chiron Profilée nu zijn eigen hoofdstuk geschreven in het 114 jaar oude erfgoed van Bugatti.

Net als de Chiron Pur Sport5 maakt de Chiron Profilée gebruik van de krachtige 1.500 pk ontwikkeling van de quad-turbo 8.0-liter, maar de automobiele solitair is absoluut uniek in zijn ontwerp en zijn details. De vloeiende vaste achtervleugel die rechtstreeks in de carrosserie van de auto is geïntegreerd, zorgt zowel voor stabiliteit bij hoge snelheid als voor cruciale koeling van de W16-motor. De Profilée is ook de eerste verkochte Chiron met een afwerking van geweven leder in het interieur en zijn exterieurkleur Argent Atlantique is absoluut uniek en is nooit - en zal nooit - op een ander Chiron-model worden toegepast. Ook de hoefijzervormige wielen, geïnspireerd op de beroemde hoefijzergrille van Bugatti, zijn alleen voor deze specifieke auto ontworpen en vervaardigd en vormen andere details die alleen op de Profilée te vinden zijn.

Bugatti Chiron

Bugatti Chiron

Bugatti Chiron

Bugatti Chiron

Bugatti Chiron

BUgatti Chiron

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS