Karting • Chrono

Birel-karter Daan Zopfi pakt eerste podiumplaats in NK DD2 in aanloop naar de schakelklasse KZ! "We pakken eerst een tussenstop"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2020 16:16

EINDHOVEN – Dat zijn overstap naar de DD2-klasse de juiste is, bewees Daan Zopfi zichzelf afgelopen zondag. Tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap pakte de vijftienjarige karter uit Rotterdam zijn eerste Rotax Max-podiumplaats ooit. Hij reed bovendien de snelste raceronde. Daarmee liet hij een vervelende blessureperiode van maar liefst acht maanden definitief achter zich. Daan deed dan ook met een grote lach op zijn gezicht zijn verhaal.

Daan Zopfi

“Dit had ik niet verwacht”, zei hij opgetogen. “Supergaaf dat ik mijn eerste podiumplaats te pakken heb. De eerste race was niet al te best, de tweede race ging al beter. Ik ging meer gefocust rijden.” In de eerste race eindigde hij namelijk als zevende en in de tweede race als derde. “Nu moet ik het zien vol te houden zo.”

Zijn verhaal op circuit De Landsard in Eindhoven was er één van crescendo prestaties. De trainingen gingen ‘al best wel goed’. “We hadden snelle rondetijden. De kart ging stukje bij beter harder. Ik had er veel vertrouwen in.” Daarna snelde hij in de kwalificatie naar de negende tijd. “Dat was iets minder. De omstandigheden waren wisselend, ik vond het lastig om laat te remmen. Ik schoot een paar keer door tijdens de kwalificatie. Ik was misschien net iets te fanatiek.”

In het vervolg ging het gelukkig alleen maar beter. Daan: “In de prefinale zocht ik nog steeds een beetje naar snelheid en toen ben ik uiteindelijk als zevende geëindigd. In de finale eindigde ik dus als derde. Ik was eigenlijk vierde geworden, maar voor me had iemand een tijdstraf van vijf seconden gekregen en daardoor schoof ik een plaatsje op.”

Daan Zopfi

Wat zijn prestatie des te knapper maakte, is dat Daan pas zijn derde race in de DD2-klasse reed. Dat was nadat hij acht maanden lang niet had gekart. Een ernstige ribblessure had hem al die tijd aan de kant gehouden. “We vonden dat het vanuit de Junior-klasse tijd was om over te stappen”, legde Daan zijn overstap uit. “We wilden eerst schakelen in de KZ2-klasse, maar dan ging niet door vanwege mijn ribblessure. Daarom dachten we: we pakken eerst een tussenstop.”

Zo maakte hij in augustus zijn debuut in de DD2-klasse tijdens de eerste twee ronden van het NK, overigens ook in Eindhoven. “Ik had toen ook al een heel goede pace, maar in de wedstrijd ging het wat minder. Ik had geen wedstrijdritme”, zei Daan.

Toch is hij blij dat hij de overstap heeft gemaakt. “Je doet in de DD2-klasse veel meer dan bij de Junioren. Dat vind ik veel leuker om te doen”, zei de snelle Zuid-Hollander die dit jaar het NK en het BNL-kampioenschap rijdt. Het oorspronkelijke idee was dus om KZ2 te gaan rijden. Dat doel heeft Daan nog steeds. “Dit is de opmaat naar de KZ2. We gaan dit één of twee jaar doen. En dan hopelijk de KZ2. Die klasse lijkt me echt geweldig!”

Daan bedankt zijn ouders en Jaco en Menno Paauwe van Paauwer Racing.

Daan Zopfi wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Stuwarooij en Milomax.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS