Karting • Iame X30 Euro Series

Baas boven baas... Roberto Baas wint in regenachtig Mariembourg tijdens eerste ronde IAME Benelux-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 maart 2021 02:16 • Print artikel

MARIEMBOURG – Natuurlijk wist karter Roberto Baas dat hij snel was. Maar om dan tijdens de eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap meteen met de winst ervandoor te gaan was een droomscenario waar de elfjarige inwoner van Kalmthout niet meteen rekening mee had gehouden. In verraderlijke omstandigheden was hij op het drijfnatte circuit van Mariembourg overtuigend de snelste in de Mini Parilla-klasse.

Roberto Baas

“Ja ik wist wel dat ik goed was in de regen. Dat ik meteen gewonnen heb, vind ik natuurlijk heel erg leuk”, zei een verheugde Roberto direct na de race.” Het was in de laatste minuten voor de start van de finale wel even stressen voor de rijder van topteam WJS Racing.

En voor het hele deelnemersveld trouwens. Want het begon heel hard te hagelen. “Ik dacht yes!”, zei Robert. “Ik vind het leuk om in de regen te rijden. Maar ik wist ook dat het moeilijk zou worden, want we hadden de kart op droog weer afgesteld. Ik ben wat langer, normaal is dat een nadeel, maar niet op een natte baan. Dan ik kan een beetje met mijn gewicht spelen.”

Voor de start van de finale stond hij op P2 aangezien hij in de heats achtereenvolgens eerste en tweede was geworden. Hij wist dat de rijder op poleposition een geduchte tegenstander was en in de eerste paar ronden van de race gaven ze elkaar niks toe. Maar toen pakte Roberto ineens een voorsprong.

“Ik weet niet wat er gebeurde, ineens viel hij terug.” Daarin reed Roberto lang aan de leiding in niemandsland en kon hij zonder zorgen naar de finish. “Alleen op het einde kwam Luuk Taal, mijn teammaat weer wat dichterbij. Maar ik was niet bang dat hij me nog zou inhalen.”

Roberto Baas

En dus zag Roberto als eerste het zwart-wit-geblokt. “Leuk dat ik nu eerste sta in het kampioenschap, top. Dat had ik niet verwacht. En Mariembourg is ook niet echt mijn lievelingsbaan. Ik had hier ook nog nooit gewonnen.”

Nu dus wel. Het perfecte begin dus van het Benelux-kampioenschap voor het talent uit Kalmthout. Hij wil zich ook heel graag bewijzen, want dit is zijn laatste jaar in de Mini Parilla-klasse; volgend jaar zal hij debuteren bij de Junioren.

Over twee weken kan hij zich op dezelfde baan opnieuw bewijzen. Dan wordt op de Zuid-Belgische piste de eerste ronde van de IAME Euro Series gehouden, het EK voor IAME-rijders. “Dat is heel anders. Daar mogen we wél met regenbanden rijden. In het Benelux-kampioenschap moet je in de Mini Parilla-klasse verplicht met slicks rijden in de regen.”

Aan zelfvertrouwen in ieder geval geen gebrek. Wat wil je ook na een subliem weekend waarin je de maximale buit pakt. “Ik heb een goed gevoel over het weekend. De manches gingen ook goed. Heel het weekend ging eigenlijk wel goed. In de kwalificatie ging het ook goed. Ik heb een heat gewonnen. Ik kan met een lekker gevoel terug naar huis!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS