Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Autocoureur Sen Roodenburg bestijgt het podium tijdens bewogen weekend in Assen

Uitgegeven door Frank Korsel • 14 augustus 2022 20:03

ASSEN – Autocoureur Sen Roodenburg uit Krommenie heeft tijdens de Jacks’s Racing Days op het TT-circuit van Assen zijn goede vorm doorgezet. Voor het oog van 75.000 toeschouwers ging de Zaankanter er in zijn Ford Fiesta voor het team van Bas Koeten Racing met een podiumplaats vandoor. De 18-jarige coureur, die pas aan zijn vierde raceweekeinde in de autosport begon, behaalde knap de tweede plaats tijdens de eerste race. “Het is geweldig om hier in Assen voor zoveel publiek te racen!”

Sen Roodenburg blijft verassen met podium nu in Assen


Tijdens de Spa Euro Races vorige maand op het circuit van Spa-Francorchamps won Sen op geweldige wijze twee races in de Ford Fiesta Sprint Cup. De autosportdebutant probeerde deze lijn door te zetten tijdens het drukbezochte evenement van Jack’s Racing Days, waar racefans konden genieten van een mooi gecombineerd programma met motorraces, autosport en een demonstratie van David Coulthard in een Red Bull F1-bolide. Voor Roodenburg lagen er natuurlijk enkele voorbereidingen aan ten grondslag voor zijn races in het Nederlands kampioenschap van de Ford Fiesta Cup: “Vrijdag was echt de allereerste keer dat ik reed op deze baan, dus dat was op zich best wel spannend. In de eerste training reed ik naar de derde tijd, dat was heel goed vond ik zelf en in VT2 noteerde ik de vijfde tijd.”

Na de vrije training was het zaterdag tijd voor de kwalificatie. Daarin noteerde Sen een tijd die goed was voor de zevende stek. “Omdat de eerste vijf Belgen en de eerste vijf Nederlanders voor de eerste race omgedraaid staan kon ik vanaf pole starten.”

Sen Roodenburg podium in Assen

“De eerste race was zoals altijd weer spannend. De start was best goed en kwamen Veeti Rajala en Alan Czyz voorbij aan mijn teamgenootje Senna van Soelen. Na de safety car -periode viel Rajala wat terug en ging Czyz me voorbij. In de Ramshoek ging hij te ver naar buiten en kon ik hem mooi volgen richting de laatste bocht.” In de laatste Geert Timmer-bocht probeerde Sen nog alles op alles te zetten om Czyz van de hoogste treetje op het podium te houden, maar hij kwam net een fractie te kort. Slechts 38 honderdste was het verschil tussen winst en P2! Hoewel Roodenburg nét naast de overwinning greep, was hij blij met het behaalde resultaat en zijn verdiende podiumplek.

Roodenburg mocht een dag later wederom verschijnen in zijn wit-blauwe Ford Fiesta, ditmaal moest hij vanaf de negende positie komen. Een lastige positie om van te starten, maar Roodenburg maakte er het beste van: “Ik moest natuurlijk van ver komen, maar in de eerste ronde was ik al meteen opgeklommen naar de vijfde positie.”

Helaas werd het Sen enorm lastig gemaakt om te beginnen aan een verdere opmars. De coureur die tussen Van Soelen en Roodenburg reed gooide roet in het eten: “Die man begon te glijden nadat hij Senna wilde inhalen. Hij belandde eerst in zijn zijkant en ging hij nog dwarser, vervolgens ving hij hem op en stuurde hij weer naar rechts waardoor hij me inhaalde. Mijn hele voorwielophanging was compleet naar zijn grootje. Als ik mijn stuur naar links hield, ging hij rechtdoor, zo slecht was mijn ophanging er aan toe. In Ramshoek kon ik mijn stuur gewoon recht houden, ook op het rechte stuk kwam ik heel veel snelheid tekort. Vervolgens lekte de auto van Czyz behoorlijk wat olie waardoor ik in de Geert Timmer niet normaal kon aanremmen omdat ik over olie heenreed, de ABS sloeg dan ook helemaal op hol.” Het ongeluk met de Poolse-coureur vond in de eindfase van de wedstrijd plaats. De Safety Car werd de baan opgestuurd om het veld veilig over het circuit heen te loodsen, als absolute anticlimax werd de race achter de Safety Car geëindigd.

Sen Roodenburg podium TT-Circuit in Assen


“Aan de eerste race heb ik natuurlijk een heel goed gevoel overgehouden. Deze tweede race was door het uitvallen van Czyz ook niet dramatisch. Hij heeft nu natuurlijk helemaal geen punten gescoord”, zuchtend vervolgt Sen: “Ik had hier makkelijk in de top drie kunnen eindigden, terwijl ik nu P8 algemeen en P5 in mijn divisie ben geëindigd.”

In het eerste laatste weekend van september mag Sen zijn opwachting weer gaan maken op het circuit van Zandvoort. Samen met de andere raceklassen uit de VRM-familie mag hij dan weer hard aan de slag.
“Ik wil graag mijn sponsoren, mijn ouders, mijn opa en oma, mijn vrienden en supporters bedanken voor het weekend op Assen!”

Sen wil graag zijn sponsoren bedanken: Quintes Verzekeren en risicobeheer, Geijsel Hypotheken, RoFiNa, Era Richmen (schrijver van boeken) en Bas Koeten Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS