Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Weer podium voor Senna van Soelen in de Absolute Motors Ford Fiesta: "Er had meer ingezeten"

Uitgegeven door Frank Korsel • 22 juli 2022 01:25

Afgelopen weekend was het Belgische circuit van Spa-Francorchamps toneel voor alweer het derde raceweekend in de Ford Fiesta Sprint Cup. Er werd op de Belgische omloop weer hard gestreden voor de prijzen. Ook divisie 1-kampioenschapsleider Senna van Soelen uit Oostvoorne racete afgelopen weekend voor het eerst over het wereldberoemde circuit. Ondanks enkele beren op de weg eindigde de coureur van Bas Koeten Racing de tweede race van het weekend op de tweede positie.

Senna van Soelen

Van Soelen is bezig aan zijn debuut seizoen in de autosport, dit in de Ford Fiesta Sprint Cup. Voor een rookie doet hij het geweldig en is hij gelijk vaste waarde in de kop van het veld. Tijdens de voorgaande evenementen in Zandvoort en Zolder harkte hij de nodige podia en overwinning binnen. De 16-jarige coureur maakte afgelopen weekend zijn debuut op Spa-Francorchamps, toch best speciaal: “De druk die je op je lichaam voelt als je voor het eerst door Eau Rouge gaat is onbeschrijfelijk, het is zo’n vet gevoel, elke keer weer. Je weet echt niet wat je meemaakt.”

Vanaf het eerste moment in de auto was niet te zien dat Senna nog nooit op deze baan gereden had. “In de vrije trainingen was ik de snelste en in de kwalificatie trainde ik ook op P1.”

De eerste race op zondagochtend was niet zoals Van Soelen hem had voorgesteld. Al in de eerste ronde ging het mis vlak voor hem en Senna kon een uit koers geraakte auto niet meer ontwijken: “Het was een best lastig weekend. In de eerste race kreeg ik direct al een flinke tik en draaide mijn motor in elkaar. Toen hebben we er heel snel een nieuwe in moeten zetten, gelukkig was het wel allemaal op tijd klaar.” Het team van Bas Koeten ging hard aan de slag om de beschadigde bolide van Van Soelen weer raceklaar te maken. Gelukkig voor de 16-jarige coureur klaarde het team deze klus op tijd voor de tweede race van het weekend.

Senna van Soelen

Toch bleek uiteindelijk niet alles in orde te zijn aan de bolide van Bas Koeten Racing: “Toen we begonnen aan de tweede race kwam ik er wel direct achter dat mijn rechter achterkant krom was, dus dat maakte het wel lastig. Ook deed de motor niet precies wat ik er van verwachtte.”

Na hard te hebben gevochten om de posities kwam Senna als tweede over de eindstreep. Op het podium liep hij wat te dollen met onder andere zijn teamgenootje Sen Roodenburg. Met een tweede plaats zou menig coureur een gat in de lucht spring, Senna niet: “Nu is het zaak om door te pakken richting Assen. P2 in een moeilijk weekend is prima, maar het moet natuurlijk wel beter, dat wil ik ook”, vertelde hij met een gedreven blik. “Zeker met de goede resultaten uit de vrije trainingen en de kwalificatie is het jammer om het weekend dan zo te eindigen, terwijl er natuurlijk veel meer in had gezeten.”

In het weekend van 6 augustus komt Senna weer in actie, ditmaal op het TT-circuit van Assen tijdens Jack’s Racing Day. Van Soelen heeft al eens op Assen gereden, maar of hij ook echt op de baan zit te wachten is een ander verhaal: “Assen is voor mij geen nieuw circuit, maar ik vind het echt een verschrikkelijke baan als ik eerlijk ben, maar ook op verschrikkelijke banen moet je hard kunnen gaan.”

Senna van Soelen

“Ik wil natuurlijk het team bedanken voor het feit dat ze zo snel een nieuwe motor hebben kunnen steken. Daarnaast wil ik graag mijn ouders en sponsoren Absolute Motors bedanken.”

Senna van Soelen wordt in de racesport ondersteund door: Lambert en Company BV en Absolute Motors, Lambert.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS