Autosport NL • Autosport NL Diversen

Achtste editie van de Marcel Albers Memorial tijdens Pinksterraces op CM.com Circuit Zandvoort

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2022 01:17

ZANDVOORT – Op 20 april was het 30 jaar geleden dat Marcel Albers het leven liet tijdens een race voor het Brits Formule 3-kampioenschap. Albers gold destijds als een van de grote talenten in de autosport, maar door het noodlottig ongeval kon hij zijn potentieel niet verder ontvouwen. De herinnering aan hem wordt echter levend gehouden, ondermeer door de Marcel Albers Memorial, een jaarlijkse race in de Formule Ford-klasse op CM.com Circuit Zandvoort. Tijdens de Pinksterraces van 3 t/m 5 juni beleeft de Marcel Albers Memorial zijn achtste editie.

Marcel Albers Memorial tijdens Pinksterraces op CM.com Circuit Zandvoort

Marcel Albers, geboren op 29 april 1967, begon pas vrij laat in de kartsport, maar het talent was duidelijk aanwezig. Hij schreef zich in voor de Marlboro Challenge, een selectieprogramma waarvan de winnaar kon rekenen op een volledig seizoen in de Formule Ford. Uit zo’n 15.000 kandidaten kwam Albers als winnaar uit de bus en in 1989, zijn eerste jaar in de autosport, werd hij gelijk Nederlands kampioen. Het jaar erna reed hij in de Formule Opel Lotus Euroseries, waarin hij direct met overmacht de eerste race won. De concurrentie bestond onder anderen uit de latere Formule 1-coureurs Rubens Barrichello en David Coulthard en Indy 500-winnaar Gil de Ferran. In 1991 maakte Albers de overstap naar het Brits Formule 3-kampioenschap. Hij sloot het seizoen tegen zeer sterke concurrentie als vijfde af. Tijdens de eerste editie van de Marlboro Masters of Formula 3 op Zandvoort eindigde hij achter David Coulthard en Jordi Gené als derde.

Marcel en Jacques Albers

In 1992 was Albers favoriet voor de kampioenstitel in de Britse Formule 3. Hij begon goed met de overwinning in de eerste race op Donington, viel op Silverstone uit vanwege een technisch defect en reed op tweede Paasdag op Thruxton ook vooraan mee. Nadat hij kort van de baan was geraakt en wat terrein had verloren, kwam het in de achtste ronde tot een aanrijding met een andere rijder, die Albers noodlottig werd. Daarmee kwam er een voortijdig einde aan zijn veelbelovende loopbaan: tal van kenners zijn ervan overtuigd dat Albers in de autosport heel ver had kunnen komen. Daarnaast roemt iedereen die hem kende zijn vriendelijke karakter en zijn persoonlijkheid, waarmee hij op veel mensen een diepe indruk maakte.

Marcel Albers Memorial Formule Ford

Om de nagedachtenis aan Marcel Albers levend te houden, is in 2014 de Marcel Albers Memorial in het leven geroepen: een Formule Ford-race op het circuit in Zandvoort. Zowel de klasse als de locatie zijn passend: in de Formule Ford op Zandvoort behaalde Albers zijn eerste racesuccessen. Aan de race kan worden deelgenomen met Formule Ford-eenzitters voorzien van 1600cc-Kent-motor. Daarbij zijn er vijf verschillende klassen, afhankelijk van het bouwjaar van de auto (pre-’72, ’72-’81, ’82-’89, ’90-’98, na ’98).

Formule Ford

Formule Ford, een categorie voor auto’s zonder vleugels en profiel racebanden, staat bekend om zijn uiterst spannende en afwisselende races. Daardoor mag ook tijdens de Marcel Albers Memorial weer het nodige spektakel worden verwacht. De Formule Ford-race, die wordt georganiseerd in samenwerking met Historic Monoposto Racing, is dan ook een van de hoogtepunten tijdens de Pinksterraces op CM.com Circuit Zandvoort. Nadere informatie is te vinden op: circuitzandvoort.nl.