Formule 1

Williams Martini Racing: "Zo werden we de snelste pit crew in de Formule 1"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 december 2016 19:35

In de afgelopen drie jaar heeft het Williams Martini Racing Team meer dan een seconde van hun snelste pitstoptijd weten te schaven. Dat resulteerde in een waanzinnige snelste tijd van 1,92 seconden in 2016.

<


Hoe wist het team die tijd zo drastisch omlaag te brengen? Het begon door het recentelijk inhuren van menselijkgedragspecialiste Gemma Fisher. Haar inzicht werd gecombineerd met nieuwe biometrische technologie van Avanade. Een gezamenlijke onderneming tussen Microsoft en Accenture, waar Williams F1 zich in 2014 bij aansloot. Volgens Claire Williams, de assistent- teambazin en commercieel directrice van de renstal, vormden de afgelopen achttien maanden een sleutelmoment. "Williams investeerde in nieuwe technologie en dat helpt ons om aan de top te blijven van de autosport en van de geavanceerde techniek", aldus Williams.

Het meerjarige sponsor- en partnerschap betekende voor de Britse equipe dat ze meer informatie kon ontvangen over hoe haar pitcrew presteerde tijdens die cruciale seconden van de pitstop. In het begin werden 4 teamleden van de 22-koppige bemanning uitgerust met een bio-harnas om zo hun hartslag, temperatuur en ademhaling te volgen.

De data werden verzameld en verzonden naar een door Microsoft bestuurde cloud (Azure), daarna verzonden door Microsofts business analytics tools naar het Biometrische analytische dashboard van Avanade. In het kort: Williams F1 kon nu beter de teamleden analyseren voor wat betreft hun lichamelijke conditie, welke hartslag ideaal was tijdens een pitstop en wat tijdens een pitstop het meeste stress veroorzaakte.

"We konden zien dat wanneer we goede pitstops hadden de data overeenkomstig waren, als we langzame pitstops hadden dan zag je overal pieken in de data", aldus Graeme Hackland, hoofd-IT van Williams tegenover Alphr.com. Samen met een fysiologisch onderzoek gebruikten Fisher en Hackland ook videoanalyse: drie camera's om de pitstop te analyseren. Hackland zegt dat al snel alles en iedereen gemonitord werd. Van de auto en de fabrikant tot de ontwerpers en ja, ook de pit crew.

"We hebben driehonderd sensoren op de auto, duizend kanalen aan data en tot dit jaar nul monitoring op personen. En zij zijn toch voor vijftig procent verantwoordelijk voor je prestatie. Ik zie dit de komende jaren alleen maar toenemen."

Ondanks het gebruik van video-opnames en biometrie wil Williams nog meer draagbare technologie en GPS-sensoren gebruiken. Hackland: "We zijn aan het kijken of we ook GPS op mensen kunnen gebruiken. Iedereen die bij de pitstop betrokken is, alle 22. Wat we willen bereiken, is dat iedereen in de pit crew weet dat ze zich kunnen aanpassen, nog voor de auto is gestopt, gebaseerd op die GPS." / Door Mitchell Koolen

Niet vergeten deze keer? Lot voor de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS