Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Nederlands leeuw brult in Spanje: Ontketende Bent Viscaal ruikt zijn kans in Spaans Formule 4-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 september 2017 09:04 • Print artikel

ALBERGEN - Met zijn eerste en tweede plaats tijdens de derde ronde van het Spaanse Formule 4-kampioenschap doet Bent Viscaal volop mee in de titelstrijd van dit prestigieuze kampioenschap. De zeventienjarige autocoureur uit Albergen staat momenteel tweede en scoorde in de acht races die het kampioenschap tot dusver oud is al vijf podiumplaatsen waarvan twee overwinningen. Kortom: het gaat lekker met de sympathieke Overijsselaar.

Bent Viscaal wint in Barcelona

Wanneer Bent Viscaal aan de telefoon komt, zit hij in de auto. "Ik ben onderweg naar Rotterdam", zegt de Formule 4-coureur tegenover RaceXpress.nl. "Bekervoetbal. Feyenoord-ADO. Ik pik mijn wedstrijdjes mee." Viscaal blaast zo nu en dan stoom af. Hij leidt een druk leven. Twee dagen na het voetbal neemt hij plaats in het vliegtuig. Deze keer is JÚrez de la Frontera de bestemming. Daar wordt komend weekeinde de vierde ronde in het Spaans Formule 4-kampioenschap verreden.

Afgelopen weekeinde kwam Viscaal in actie op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona voor de derde ronde. Hij hoeft nu alleen nog zijn ploeggenoot Christian Lundgaard uit Denemarken voor zich te dulden. Zowel Viscaal als Lundgaard komt uit voor het Nederlandse topteam MP Motorsport. Na een uitvalbeurt tijdens de eerste race in Aragon is Viscaal bezig aan een sterke opmars. Hij won begin september in Los Arcos de laatste race van drie races. "Puur op snelheid", zegt Viscaal.

Bent Viscaal aan de leiding

"De nummer twee kwam vijf seconden na mij binnen." Ook in de tweede race van de strijd op het Circuit de Barcelona-Catalunya, gaf het Twenste racetalent iedereen het nakijken. Zijn achterstand op Lundgaard bedraagt nu 42 punten, maar de afgelopen drie races gaven de Albergense burger moed. Viscaals werd eerste, eerste en tweede. "Het gaat me om het kampioenschap", zegt de voormalig karter. "Ik heb een hekel aan verliezen. Dat zit in de familie." Zijn vader Jeroen Viscaal reed vroeger in de Superkarts.

Bent Viscaal raakte ruim tien jaar geleden verslaafd aan het racen. Zoals de meeste coureurs, startte hij in de karts. Hij werd twee jaar terug Duits kampioen. Dat deed hij als lid van het team van Ralf Schumacher, de ex-Formule 1-coureur en broer van zevenvoudig F1-wereldkampioen Michael Schumacher. "Ik leerde veel van Ralf", zegt Viscaal. "Vooral op mentaal gebied. Zijn ervaring. Hij gaf goede tips. Dat heeft te maken met zijn karakter, zijn opstelling. Down to earth. Je merkt niet aan hem dat-ie Ralf Schumacher is."

Bent Viscaal

Viscaal rijdt dit seizoen ook het F4 NEZ-kampioenschap. Hij won in Finland de eerste race. Onder meer door pech ging het niet altijd zoals gehoopt, maar hij is tegelijkertijd ook zelfkristisch. "Vooropgesteld: Ik vind de NEZ net zo mooi als het Spaans kampioenschap. De snelheid was in de NEZ altijd goed. Maar de kwalificaties, die mˇeten beter."

Of de overstap van karten naar F4 te maken heeft met de resultaten in de NEZ? Dit is immers zijn eerste seizoen in een Formule-auto. "Nee", zegt Viscaal gedecideerd. "Ik heb vorig jaar kunnen wennen aan de auto. Testen. Geen excuses. Maar in Assen (de volgende race in het NEZ-kampioenschap, red.) zal ik er staan!"

Bent Viscaal wordt gesteund door Viscaal Autogroep, KNAF en WEVI.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS