Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Bent Viscaal maakt zich op voor fraai debuutseizoen in de Formule 4 met eerste raceweekend in Sotsji

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 mei 2017 08:50 • Print artikel

SOTSJI – Opnieuw racet er een Nederlands talent over het circuit van Sotsji. Formule 1-coureur Max Verstappen gaf er eind vorige maand acte de présence, nu zal Bent Viscaal uit Albergen over de baan razen. De zeventienjarige rookie, uitkomend voor MP Motorsport debuteert er in het spectaculaire Formule 4 NEZ-kampioenschap.

Bent Viscaal Formule 4

Als de voortekenen niet bedriegen dan kan Bent zich opmaken voor een spannende race waarin hij zomaar eens voorin zou kunnen zijn te vinden. De sympathieke Overijsselnaar heeft inmiddels al vele testdagen achter de rug – zo testte hij al in Valencia, op de baan van Motorland Aragón, in Navarra en in Barcelona – en hij is tevreden over de progressie die hij de afgelopen tijd heeft geboekt. “Het gaat gelukkig heel goed”, zei Viscaal tegenover RaceXpress.nl. “Dat moet ook, want het is belangrijk dat je goed presteert in je eerste jaar in de autosport. Je moet je visitekaartje afgeven.”

Tot dusver is Bent, die tot en met vorig jaar nog kartte, alvast goed onderweg. Tijdens zijn laatste test op het circuit van Assen ervoer hij dat het gevoel met de auto heel goed is en steeds beter wordt. “Dat geldt vooral voor de afstelling en hoe je met de auto omgaat. De overgang van de kart naar een formule-auto is niet niks. Ik was na vier dagen testen gelukkig al redelijk snel, de laatste tijd zijn we bezig geweest met finetunen. Maar ik denk dat ik in Assen al redelijk op de limiet zat.”

Om zo goed mogelijk voorbereid in Sotsji in de auto te stappen, volgde de coureur van het Nederlandse team MP Motorsport een intensief trainingsprogramma. Dat hield in: twee dagen per week hardlopen, twee dagen per week krachttraining in de sportschool en twee dagen per week trainen met een personal coach. De resterende dag spendeerde hij in de simulator van Atze Kerkhof in het Brabantse Gilze-Rijen.

Om daar te komen reisde hij drie uur met de trein, maar Bent heeft het er graag voor over. “Ik wil niks aan het toeval overlaten. Dat het me drie uur kost om er te komen heb ik er gewoon voor over. De simulator is ook heel nuttig. Zo kan ik banen leren kennen waarop ik nog nooit gereden heb. Inmiddels heb ik de baan van Sotsji al redelijk vaak gedaan.”

Tijdens de testen van gisteren was Bent één van de snelste rijders op de baan. “We hadden maar een halfuurtje voor de vrije training, dus ik moest zo goed mogelijk voorbereid zijn. Het is een leuk circuit. Ook al kende ik hem al van de simulator. In de ‘sim’ vind ik het wel een uitdagende baan en dat is hij in het echt ook. Hij heeft veel negentiggradenbochten. Je kunt er veel snelheid meenemen uit de bochten en er zijn weinig echt langzame stukken. Ik denk dat we na de start niet meer onder de derde versnelling komen.”

Bent Viscaal F4


Bents ambitie is om in Sotsji zo hoog mogelijk te scoren. “Ik denk ook dat dat mogelijk moet zijn. Ik moet er gewoon hard voor werken om dat voor elkaar te krijgen.” Uiteindelijk is de titel het doel. “Ik zou graag in de voetsporen treden van Jarno Opmeer en Richard Verschoor”, zegt Bent over zijn twee landgenoten die de dienst uitmaakten in de titelstrijd van vorig jaar. Daarin werd Verschoor uiteindelijk kampioen. “En dan hoop ik dat ik de volgende Nederlandse kampioen word.”

Zijn ambitie voor het Spaans kampioenschap, waaraan hij dit seizoen ook deelneemt, is overigens dezelfde: kampioen worden. Met die twee kampioenschappen komt zijn totale aantal raceweekeinden op veertien. “Heel druk, maar ik kan nog veel leren en zo heb ik veel kansen om me mezelf te bewijzen.”

Bent Viscaal wordt gesteund door Viscaal Autogroep, KNAF en WEVI.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS