Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Autosportdebutant Bent Viscaal succesvol in eerste seizoenshelft Formule 4; zege in Finland hoogtepunt

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 augustus 2017 09:11 • Print artikel

ALBERGEN – Nu de eerste seizoenshelft er op zit voor Bent Viscaal, kan hij terugblikken op een enerverend en succesvol debuut in de autosport. De zeventienjarige Albergenaar komt dit jaar uit in de Formule 4 en kan al bogen op een aantal podiumplaatsen en zelfs een overwinning.

Formule 4 2017 Bent Viscaal


Bent komt dit seizoen uit in zowel het NEZ Formule 4-kampioenschap als in het Spaanse Formule 4-kampioenschap. Zijn overwinning tijdens de eerste NEZ-race in het Finse Ahvenisto springt er natuurlijk uit. “Toen viel alles op z’n plek”, zegt de snelle Overijsselaar. “De kwalificatie ging super, ik werd tweede. En tijdens de race lag ik al vanaf de start op de eerste plek. Daarna heb ik die niet meer afgegeven. Dat voelde lekker. En ik moet zeggen: het rijdt best ontspannen op de eerste plek. Je hebt geen druk voor je neus, je kunt lekker je eigen ding doen. Omdat je geen ‘vuile lucht’ van een auto voor je hebt, zoals de nummer twee, is het vasthouden van je plek makkelijker te managen.”

Zo heeft Bent tal van mooie en leerzame ervaringen opgedaan in een jaar wat als debutant in de autosport uiteraard als een leerjaar geldt. Dat de coureur van het Nederlandse topteam MP Motorsport tot dusver dan al wint en vier podiumplaatsen pakt, stelt natuurlijk tevreden. Al is hij niet blind voor zijn verbeterpunten. “Mijn kwalificatie moet beter, constanter”, zegt hij, ambitieus als hij is. “Soms stond ik door de kwalificatie verder naar achter dan ik zou willen. Ook vind ik dat ik meer podiums moet halen. Ik heb er de snelheid voor.”

Formule 4 2017 Bent Viscaal


Niettemin heeft hij in beide kampioenschappen op het podium gestaan. Een teken dat het met zijn talent en vorm wel snor zit. Overal waar hij rijdt, toont Bent zich erg snel. Wat dat betreft was zijn tweede race in het Spaans kampioenschap tijdens de eerste ronde op Motorland Aragón een uitstekend voorbeeld. Door problemen met de versnellingsbak viel hij uit in de eerste race en moest hij in de tweede race van de laatste plaats starten. Toch slaagde hij erin zich naar voren te rijden en uiteindelijk de derde plek voor zich op te eisen. “Met de snelheid zat het goed en door een safety car kreeg ik een extra kans naar voren te rijden. Ik heb mezelf daar goed laten zien.”

Pech zoals tijdens de eerste race in Spanje is iets wat nadrukkelijk bij autosport hoort. Bent beseft het, maar hoopt tegelijkertijd dat de tweede seizoenshelft met wat minder pech zal verlopen. “Ik heb er in ieder geval wel vertrouwen in. Ik rijd in een heel goed team, daar zal het zeker niet aan liggen.”

Formule 4 2017 Bent Viscaal


Gezien zijn ontwikkeling dit seizoen mag nog een aantal mooie resultaten van Bent worden verwacht. Hij heeft weinig moeite gehad met de overstap van karting naar de autosport en tot dusver een steile leercurve doorgemaakt. “Ik stapte in met al redelijk veel snelheid in me. Wel heb ik wat pech gehad en dat is mentaal soms lastig. Ik heb gemerkt dat je dan wat tijd nodig hebt om jezelf te resetten. Maar het inhalen ging vanaf het begin al lekker doordat ik veel heb gekart. De overstap zelf viel ook mee omdat ik van tevoren veel had geoefend in simulators en heb getest. Ik was goed voorbereid. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat het in de tweede helft van het seizoen nog beter zal gaan!”

Bent Viscaal wordt gesteund door Viscaal Autogroep, KNAF en WEVI.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS