Karting • NK IAME

Tobi ter Haar (8) direct op podium bij NK Mini Rookie: '“Ik ben echt blij! Ik dacht: is dit een grapje?"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 maart 2024 08:39

MARIEMBOURG – Vorig jaar reed hij nog in de Honda Cadet-klasse, dit seizoen maakt Tobi ter Haar furore in de X30 Mini Rookie-klasse. Het pas achtjarige karttalent uit Goor onderstreepte zondag op het circuit van Mariembourg zijn razendsnelle progressie door als derde te eindigen tijdens het Nederlands Kampioenschap IAME.

Tobi ter Haar (rechts) op het podium in Mariembourg


“Ik ben echt blij. Ik dacht: is dit een grapje? Omdat ik aan het begin van de dag nog zei dat een plaats in de top tien mooi zou zijn”, sprak een verbouwereerde Tobi. Hoe hij erin geslaagd was zo vroeg in het seizoen als een van de jongste deelnemers zo sterk te presteren? “Ik heb veel getraind.”

Dat die relatief eenvoudige aanpak doeltreffend is, bewees Tobi op de Zuid-Belgische piste. Na de trainingen denderde de coureur van OW Karting tijdens de kwalificatie naar de elfde tijd. “Ik was er wel blij mee. Maar ik dacht ook: het kan beter. Ik zat een beetje vast in een groepje en ik liet een te klein gat vallen voor een snelle ronde.”

In de eerste, natte, heat startte de talentvolle Overijsselaar dus op de elfde plek. “Het was nat en superglad, maar ik moest gewoon hard rijden. Ik dacht: het gaat me lukken en anders moet ik er in de tweede race maar voor rijden, ik neem geen risico’s.” Hij snelde naar een knappe vijfde plek. Het betekende dat hij in de tweede heat als vijfde mocht starten.

“De snelheid was toen op zich wel goed. Tijdens de start en eerste bochten ging ik van vijf naar twee. Daarna ben ik gespind en lag ik bijna laatste. Ik heb eerst een hoop rijders ingehaald, maar helaas maakte ik nog een foutje. Ik dacht: moet ik wéér opnieuw beginnen, maar ik geef niet op.”

Hij was misschien iets te agressief geweest. Tegelijkertijd reed hij met afstand de snelste rondetijd van iedereen. “Ik ben uiteindelijk nog van plek twintig naar twaalf gereden. Maar twee jongens voor me hadden een tijdstraf gekregen en toen werd ik als tiende geklasseerd.”

In de finale mocht Tobi als vijfde starten. “Ik wist toen dat ik voor het podium kon gaan. De start ging wel goed. Ik lag meteen tweede. Toen haalde iemand me in en later nog iemand. Ik pakte toch de derde plek terug. Dat gebeurde allemaal in de eerste ronde. Het was heel spannend. Op snelheid kon ik de nummer twee wel aanvallen, maar de nummer vier zat me ook de hele tijd op de hielen. Dan haalde hij me in en pakte ik hem terug. Tegen het eind van de race nam ik geen risico’s meer. Ik wilde het podium binnenhalen en ben als derde gefinisht.”

Zo was zijn eerste podiumplaats van 2024 een feit. Knap voor de piepjonge debutant die Tobi is op dit niveau. Al had hij eind vorig seizoen al eens kunnen proeven van het racen in een IAME Mini-kart. “Toen heb ik de laatste GK4-wedstrijd in Genk meegedaan, om voorbereid te zijn voor dit jaar”, legde de snelheidsduivel uit. “Ik wist dus al een beetje hoe alles moest. Ik vind het leuker dan een Honda Cadet-kart, omdat het weer een stuk sneller gaat. Maar het is ook iets vermoeiender.”

Tobi ter Haar


Inmiddels heeft hij zijn draai gevonden tussen de IAME Mini-rijders, zo bewees hij afgelopen weekeinde wel. Zijn doel in het NK is ruimschoots overtroffen met deze derde plek. Daarnaast hoopt Tobi goed te scoren in de GK4 Kart Series en in het IAME Benelux-kampioenschap. Alles bij elkaar is zijn programma goed voor twaalf races. “Vorig jaar had ik er negen, plus enkele clubwedstrijden. Dat ik dit jaar meer topwedstrijden rijd, vind ik erg leuk.”

Zijn volgende race is de eerste ronde van de IAME Benelux. “Ik zou blij zijn met een plek in de toptien. Het Benelux-kampioenschap heeft een wel heel hoog niveau.”

Op de vraag wie Tobi wil bedanken is hij stellig: “Ricardo en Marcel Oude Weernink, mijn ouders, sponsoren en iedereen van OW Karting die me gesteund heeft.”

Tobi ter Haar wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door One:Nil, GraphicHunters en TimmerTV.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS