Karting • NK IAME

KNAF Academy talent Devon Hagelen ijzersterk Nederlands kampioen: "Voelt heel erg goed"

Uitgegeven door Frank Korsel • 26 maart 2024 05:16

MARIEMBOURG - Devon Hagelen (12) uit het Overijsselse Elst kroonde zich vorig weekend in een heroïsch raceweekend tot Nederlands kampioen. Op het Belgische circuit van Karting des Fagnes in Mariembourg veroverde hij de titel in de IAME X30 Junior-klasse. De beloftevolle coureur van Fusion Benelux blikt met een brede glimlach terug op het weekend.

Devon Hagelen met zijn vader Jeff Hagelen op pole positie voor de NK race in Mariembourg


Op vrijdag begonnen de eerste trainingen op het 1,3 kilometer lange circuit in Mariembourg en vanaf dat moment liep het al erg goed voor de coureur van het team van Bas Harting: "De trainingen gingen erg lekker. We zaten er goed bij", liet Devon Hagelen optekenen. "Het weer in de kwalificatie was wisselvallig. Het begon droog, maar toen begon het te regenen, dus was er minder grip. Het was wel tricky. Ik reed voorop, dus dan heb je de slechtste baan. De laatste ronde kon ik niet afmaken, omdat ik te vroeg werd afgevlagd. Daardoor eindigde ik als achtste in mijn groep, 17e overall."

Na kwalificatie met twee gezichten wist Devon dat hij voor een zware taak stond in het one-off race kampioenschap: "In de eerste race had ik een fantastische start. Iedereen zocht naar grip. Ik schoot bij iedereen aan de binnenkant en ging meteen naar P3 en vervolgens naar P2. Na een paar ronden achter P1 te hebben gezeten, haalde ik hem in en kon ik het gat stabiel houden." Zo had hij de eerste zege op zak. Niet onbelangrijk, want ook deze races gaven punten voor de NK-stand.

Ook in de tweede race had het twaalfjarige talent een hele sterke pace en opnieuw een goed start, maar coureurs voor Devon waren aan het vechten, waarna ze na bocht twee gingen ze wheelbangen. Devon baande zich dus een weg langs zijn opponenten: "Ik haalde de kopgroep in en reed vol gas weg, waardoor ik twee seconden los kwam van het middenveld waarin ik gestart was."

In de laatste heat ging het weer goed voor Devon en begon hij opnieuw met een goede start: "Ik schoot meteen naar P5. Ik haalde nog twee mensen in en eindigde stabiel op P3, waarbij ik nog in een strijd was voor P2, maar uiteindelijk op P3 eindigde."

"Er deden 44 rijders mee. In de races wist ik zestien plekken goed te maken, wat heel goed voelde", blikte hij terug op zijn sterke inhaalraces in de heats. Met twee manchezeges en een derde plaats pakte hij mooie punten in de stand van het NK. Bovendien mocht Devon van de beste startpositie de finale aanvangen.

Devon Hagelen NK IAME


"In de finale had ik een goede start en kon ik wegrijden, maar de anderen liepen daarna op me in. Het was een constant gevecht voor de posities, uiteindelijk eindigde ik als vierde na een intense strijd met Quinten van Leeuwen. Als ik niet als vierde was geëindigd, zou ik geen kampioen zijn geworden."

Uiteindelijk kroonde Devon zich na een intense strijd tot Nederlands kampioen. Het is alweer zijn tweede titel, want hij werd ook al eens Nederlands kampioen bij de Mini's en dat voelt lekker: "Het voelt echt geweldig om mezelf Nederlands kampioen te mogen noemen. Ik moest steeds van ver komen, maar wist mezelf telkens naar voren te knokken."

Sinds dit jaar rijdt Devon voor het team van Bas Harting; Fusion Benelux. Devon is laaiend enthousiast over zijn nieuwe teamomgeving: "Ik ben erg blij met mijn team. Het is heel gezellig in de tent en ik ben blij met de keuze voor dit team. Ik ben Bas dankbaar voor de kans die hij mij heeft gegeven."

Devon’s vader Jeff is altijd weg of onderweg met zijn zoon. Hij geniet er ontzettend van om dit samen met zijn zoon te mogen doen: "Het is heel tof om dit samen met mijn zoon te mogen doen. We zijn altijd samen bezig met het karten en doen alles samen. Vorig jaar hadden we niet altijd evenveel geluk, maar het is geweldig om hem te zien slagen. We doen echt ons best om over een paar jaar in de Formule 4 of in de Ginetta te komen, daar werken we knetterhard voor."

Naast een geweldig team om zich heen krijgt Devon ook nog ondersteuning vanuit de Nederlandse autosportbond: "Ik zit bij de KNAF Academy met andere talenten uit Nederland. Ik heb al veel geleerd en ben nu opgenomen in het programma, waar ik hoop nog veel meer te leren. Het is geweldig om onder de vlag van de KNAF te mogen rijden."

Met zijn kersverse NK-titel heeft Devon al gelijk een ticket bemachtigd voor de International World Finals, die dit jaar wordt verreden in het Spaanse Valencia. Devon scoorde zijn ticket na het winnen van het NK en is hier ontzettend blij mee: “Het is geweldig dat ik mezelf daar mag gaan bewijzen. In 2021 reed in al de wintercup in Valencia, dus gelukkig heb ik al wat ervaring op deze baan!”

Devon rijdt dit jaar in het IAME Benelux-kampioenschap, rijdt hij alle NK’s en doet hij mee aan enkele wedstrijden in de Euroseries.

Devon bedankt speciaal zijn vader en moeder en broertje, Sascha voor de tips, oom Erwin, Bas Harting voor de support en coaching en zijn sponsoren.

Devon Hagelen wordt in zijn race-activiteiten gesteund door:

Unibarge
Stichting Groot Hart
Goudsmit Magnetics
BICT Group
DLM.nl
Flexibel Energy Systems
WEMO
Booij Parket
MijnKozijnWinkel.nl

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS