Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

Gilles Magnus wil in Barcelona zijn leidersplaats in de TCR Benelux behouden

Uitgegeven door Johan Vis • 20 september 2019 08:40

Meer dan drie maanden zijn verstreken sinds de laatste TCR Benelux-wedstrijd, in Spa-Francorchamps. In Barcelona is Gilles Magnus vast van plan zijn leiderspositie te verdedigen. Maar de verschillen zijn miniem! De TCR Benelux werkt het seizoen 2019 in twee tijden af. Na Boedapest, Hockenheim en Spa-Francorchamps afgelopen lente beleefden de deelnemers een rustige zomer. Een groot deel onder hen zette in Spielberg en Oschersleben hun activiteiten in het kader van de TCR Europe verder, maar die twee wedstrijden leverden geen punten op voor de TCR Benelux. Het was dus wachten op de herfst vooraleer de TCR Benelux weer in actie kon komen, en dat gebeurt dit weekend in Barcelona. Drie weken later wordt dan een supersnelle finale in Monza afgewerkt.

Gilles Magnus TCR Benelux Barcelona

Aan de vooravond van de Spaanse meeting is het Gilles Magnus die op de eerste positie van de tussenstand prijkt. Zijn overwinning tijdens de eerste wedstrijd in Spa-Francorchamps stelde de rijder van het RACB National Team in staat om het voortouw te nemen. Maar met zes rijders die door 48 punten gescheiden worden, nog 170 eenheden te verdelen en de mogelijkheid tot aftrekken van de twee slechtste resultaten blijft de spanning intact.

Achter de rijder van de Audi RS 3 LMS van Comtoyou Racing vinden we Josh Files, met de Hyundai i30 N TCR van Autodis Racing by Target de winnaar van de eerste race in Hockenheim. Met een achterstand van 14 punten heeft de Brit één lengte voorsprong op Julien Briché. Door al drie keer te winnen, telkens in een race waarbij de top-10 op de grid omgekeerd wordt, is de rijder-teambaas van JSB Compétition met zijn Peugeot 308 TCR meer dan ooit betrokken in de titelrace, zeker als de slechtste resultaten worden afgetrokken. De kansen van Peugeot worden verdubbeld door Aurélien Comte (DG Sport Compétition) op de vierde plaats, net voor de Uruguyaan Santiago Urrutia (Audi RS 3 LMS van Team WRT). Deze laatste boekt in zijn leerjaar in de toerismeracerij steeds meer vooruitgang.

Op de zesde plaats, maar al met een achterstand van 33 punten op leider Gilles Magnus, heeft Maxime Potty nog lang geen kruis over de titel gemaakt. Met zijn Volkswagen Golf GTI TCR van Team WRT mikt de jonge Belg op een eerste seizoenszege in TCR Benelux, wat hem voor de finale in Monza opnieuw helemaal in de running zou brengen.

Ook Mat'o Homola begon met een zege op de Hungaroring sterk aan het seizoen, maar scoorde nadien geen enkel punt in Duitsland. En hoewel hij de Belgische Ardennen opnieuw van het podium mocht proeven staat de Slovaak pas zesde in het kampioenschap. De vertegenwoordiger van Autodis by Target heeft zijn twee jokers al gespeeld en weet dat het Spaanse weekend cruciaal wordt.

Omdat hij in Boedapast geen punten kon scoren wegens een datumconflict met de FIA WTCR mikt Tom Coronel (Honda Civic TCR – Boutsen Ginion Racing) in Catalonië op zijn eerste podiumplaats van het seizoen. De amazone van het peloton, Marie Baus-Coppens (Cupra Leon – JSB Compétition), wil op het Spaanse F1-circuit ook van zich laten spreken.

De twee vrije trainingen gaan door op vrijdag (13u15 en 18u15), met de kwalificaties op zaterdag om 11u40. Aan het eind van de dag wordt om 17u45 de start van de eerste race gegeven, terwijl de tweede confrontatie TCR Europe/TCR Benelux op zondag vanaf 12u30 plaatsvindt, waarbij de omgekeerde top-10 van de kwalificaties de eerste vijf rijen van de startgrid vormen. De wedstrijden kunnen worden gevolgd op www.tcr-series.tv/europeen op de website van RTBF Auvio www.rtbf.be/auvio.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS