Karting • WSK

Kas Haverkort zet grote stappen in zijn ontwikkeling: ‘Rijden in schakelkart een superleuke uitdaging’

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 november 2018 10:50

GENK - Kas Haverkort is in de kartwereld hard bezig naam en faam te maken voor zichzelf. De veertienjarige rijder uit Rheezerveen, die uitkomt voor het fabrieksteam van Zanardi, schitterde onlangs nog in de OK-klasse van de WSK Final Cup in Lonato in Italië en reed afgelopen weekeinde in het Belgische Genk voor het eerst in een 125cc schakelkart.

kas Haverkort met teambaas Willemjan Keijzer

Kas is dan zelf ook tevreden met de afgelopen weken. In de WSK was hij op zijn Zanardi goed op weg en behaalde een verdienstelijk tweede plaats op het podium vlak achter wereldkampioen Travisnutto: “Het ging super”, zei Haverkort terugblikkend op zijn race naar het podium op het South Garda Karting circuit in Lonato. “Het weer was ook erg goed in Italië.” Kas begon goed aan het weekeinde met de vierde plaats in zijn groep in de kwalificatie en legt uit hoe het weekend in elkaar zat: “Door het grote deelnemersveld reed iedereen in verschillende groepen.”

Een belangrijk punt was het starten vanaf de binnen- of buitenkant. De binnenkant geeft een duidelijk voordeel. Kas startte de eerste heatrace vanaf de binnenkant en dat wierp zijn vruchten af. “Ik kwam goed van mijn plek en reed een sterke race. Ik werd uiteindelijk tweede.” Heats twee en drie moesten vanaf de buitenkant begonnen worden. “In heat twee ging het ook prima, maar in de laatste ronde ging m’n ventiel kapot en liep mijn band leeg. Ik zakte uiteindelijk van P4 terug naar P12. In heat drie zakte ik tijdens de start terug naar P8, maar ik kon me terugvechten en eindigde als vierde.”

Daarna werden de resultaten berekend en reden de coureurs in twee groepen de prefinale. Kas: “Ik mocht weer vanaf de vierde plek starten. Daar bleef ik ook na de start, waarna ik me naar voren kon vechten. Na acht ronden stond ik eerste en uiteindelijk won ik de race.” Kas mocht door die overwinning de finale starten vanaf de voorste startrij, naast wereldkampioen Travisnutto: “Ik was de enige die hem kon bijhouden. We liepen samen uit op de rest van het veld, maar ik kon hem helaas niet inhalen.” De Rheezerveener bekroonde zijn sterke weekeinde met de tweede plaats. “Het was een heel goed weekend. De kart was echt super.”

Een week later was Kas te vinden in Genk, voor deelname aan het Nederland kampioenschap. “Ik mocht woensdag voor het eerst in mijn leven in een schakelkart rijden. In het begin was het even wennen, maar het ging goed en toen heeft het team ervoor gekozen om me voor de leeuwen te gooien.” Kas deed mee aan de KZ2-klasse en toonde zijn talent, want hij kon goed mee, ondanks de nieuwe klasse waarin hij reed. “In de kwalificatie begon het te regenen, waardoor de eerste die op de baan kwam ook meteen poleposition had. Uiteindelijk werd ik negende.”

Kas Haverkort in de hoogste versnelling

De prefinale kende een moeilijk begin voor Kas, die op het NK werd bijgestaan door Willemjan Keijzer en Dirk Honig: “Ik verloor wat plekken, maar was vastberaden om die zo snel mogelijk goed te maken. Het was wel even inkomen, maar toen ik de flow te pakken had, ging ik erg snel.” Hij finishte in zijn debuutrace als vijfde, wat hem nog een mooie uitgangspositie gaf voor de finalerace. “De start was niet goed en ik viel terug naar de tiende plaats. Ik was daarna echt heel snel en probeerde zo veel mogelijk mensen in te halen. Dat ging goed, want ik lag op een gegeven moment op P2 achter Joey Hanssen. Ik kreeg daarna een vastloper en moest helaas de strijd staken.”

Ondanks die anti-climax was Kas erg tevreden over zijn debuut in een schakelkart. Hij had in ieder geval niet alleen zijn snelheid laten zien, maar ook dat hij zich snel kon aanpassen en omschakelen. “Het is erg leuk om in zo’n kart te rijden. Het schakelen, het starten, de snelheid en de extra uitdaging, echt super. Het was nu eenmalig, maar ik wil wel vaker in zo’n kart rijden, tijdens het EK of WK bijvoorbeeld. Het helpt ook met de voorbereiding op de autosport.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS