Karting • WSK

Kas Haverkort vicekampioen tussen alle wereldtoppers bij de WSK; "Plek in de top drie is super"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 december 2018 19:09 • Print artikel

ADRIA - Hij is inmiddels een echte globetrotter. Karter Kas Haverkort uit Rheezerveen vloog afgelopen maand de hele wereld over. Van testen in een raceauto in Spanje tot aan meedoen aan de tweede en derde WSK Final Cup-race in Italië. Daartussenin vloog hij naar Las Vegas in de Verenigde Staten. De internationaal sterk bezette WSK Final Cup in de topklasse OK was het laatste wapenfeit van het jaar voor de talentvolle racer uit Overijssel. De derde en laatste ronde werd verreden op Karting Raceway in Adria, Italië, vlakbij Venetië. Kas Haverkort blikt terug op een bewogen maandje met veel racen en veel reizen.

Kas Haverkort in WSK Finals Cup

Kas was na de goede resultaten in de eerste twee ronden van het kampioenschap nog kansrijk voor een podiumplaats in het eindklassement. In de kwalificatie liep het echter niet zoals gewenst. “De vrije trainingen gingen goed op een droge baan, en ik zat qua tijd telkens in de top vijf. Net voor de kwalificatie begon het te regenen. We gingen met een verkeerd tandwiel en een te lage bandenspanning de kwalificatie in. Daardoor kwam ik op P31 uit.”

Dat wat een grote teleurstelling voor Kas, zeker gezien zijn tijden tijdens de vrije trainingen. Maar de rijder van het fabrieksteam van Zanardi wilde niet van opgeven weten. Het hele weekeinde bleef het regenen en Kas en zijn team probeerden diverse afstellingen aan de kart. Dat bleef niet zonder resultaat. “In de heats kwam ik elke keer goed naar voren. Na de kwalificatieheats was ik zestiende in totaal.”

Dat betekende een achtste startplaats in zijn groep voor de prefinale. “De prefinale ging goed. Ik was snel, reed van P8 naar P3. Tijdens de zondag was het heel erg nat. Het regende echt veel.” Maar dat was een kolfje naar de hand van Kas, die een uitstekende regenrijder is. “Ik wist dat ik de snelheid had om een podiumplaats te behalen.”

Hij moest als zesde starten, daardoor was een plaats in de top drie alleszins realistisch. “Ik kon vanaf P6 direct naar voren.” Weldra reed hij al op de derde plaats, met Andrea Rosso op twee. Kas: “En toen reden we naar de nummer één Leandro Anderruti. In de een-na-laatste ronde zette ik de kart naast de zijne toen hij even de verkeerde kant op keek. Ik plaatste een verrassingsaanval en toen was ik weg. Rosso, die ook voorbij Anderrutti was gegaan, kon ik net niet meer pakken, maar ik was nog steeds tweede. En dat vanaf plek 31 na de kwalificatie.”

De tweede plaats betekende dat hij vicekampioen was geworden in de WSK Final Cup achter wereldkampioen karting in de OK, Lorenzo Travisanutto die wordt gesteund door ex-F1-wereldkampioen Nico Rosberg. “Dexter Paterson en Nicklas Nielsen stonden voor de laatste WSK voor me in de stand, maar door de goede finale schoot ik die twee in de stand nog voorbij. Ik ben erg blij het jaar af te sluiten op het podium tussen de wereldtop. We hadden niet verwacht het podium nog te halen, maar een plek bij de eerste drie in dit veld is top.”

Onlangs testte Haverkort voor het eerst van zijn leven in de F4-auto in Spanje met de KNAF. Die test in de bolide van MP Motorsport ging uitstekend en Kas genoot van zijn eerste meters in de autosport. Als één van de rijders van de KNAF talentgroep krijgt Kas begeleiding om zich verder te ontwikkelen. “Ik krijg ook goede adviezen en tips van de bondscoaches Marco du Pau (karting) en Giedo van der Garde (autosport). Verder is Willemjan Keijzer van Zanardi Racing voor mij erg belangrijk en van grote betekenis. Hij is overal bij. We hebben het nu erg goed voor elkaar bij Zanardi, we rijden overal voorin mee. Willemjan heeft heel veel verstand van deze sport, weet het chassis goed af te stellen in samenwerking met mij. Dat is belangrijk om vooraan te kunnen rijden.”

Kas Haverkort Las Vegas

Kas’ resultaat in Italië betekende het einde van zijn internationale campagne waarin hij zich vooral de laatste weken ontpopte als een ware globetrotter. “Het was een gekkenhuis. Het was een druk maandje. Eerst een race in Las Vegas, waar ik heel snel was, maar jammer genoeg een slechte motor had. Op het rechte stuk kwamen anderen me gewoon voorbij. De kart was goed, maar de motor was niet goed genoeg om in de top vijf te eindigen. Nu werd ik tiende. Het was een leuk evenement, een leuke ervaring daar te rijden, in Las Vegas, met al die nuon-lichtjes en - reclame.”

Ik wil alle sponsors en iedereen die mij geholpen heeft bedanken. In het bijzonder Willemjan, CRG en het Zanardi-fabrieksteam, Giancarlo Tinini, mijn ouders en mijn familie, Jeroen Kramp, Dirk Honig en Julian Blott. Verder mijn sponsoren, Machac Engines / Tuning, de KNAF, Marco du Pau en Giedo van der Garde.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS