Karting • Rotax Euro

Sem van Til verbaast zichzelf met podium bij debuut op EK Rotax Max: "Dit is toch wel mooi"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 april 2018 07:15 • Print artikel

GENK - Dat noem je nog eens debuteren op het Europees kampioenschap karten: Sem van Til werd zondag tweede in het dagklassement bij de Rotax Max Junioren en won bovendien één van de twee finales. De pas twaalfjarige rijder uit Wilnis blikte dan ook met plezier terug op zijn topweekeinde op het circuit van Genk.

Richard Blom IRB racing en Sem van Til

Toegegeven, Sem had niet verwacht zo hoog te eindigen tijdens zijn eerste deelname aan de Rotax Max Challenge Euro Trophy. Want: “Dit is nog een beetje een leerjaar”, zei het jonge talent na afloop van de races op de beroemde Belgische baan. “Ik heb dit weekend dan ook heel veel geleerd. Vooral voor wat betreft het rijden op een half natte, half droge baan en hoe je dan je racelijn moet aanpassen. Maar voor mijn eerste Europese race ben ik tevreden. Tweede is de eerste verliezer, en ik wil altijd winnen, maar dit resultaat is toch wel mooi.”

De trainingen op donderdag en vrijdag waren al een eerste aanwijzing dat het met zijn snelheid wel goed zat. “Tijdens de eerste sessie hadden we nog niet het juiste tempo, maar in de tweede training was ik meteen een halve seconde sneller. Ik zat er goed bij.” Desondanks verliep de kwalificatie niet zoals op basis van de trainingstijden mocht worden verwacht. “Het ging niet heel goed. Dat kwam door mezelf”, zei Sem eerlijk. “Ik was niet genoeg geconcentreerd.” Als gevolg daarvan moest hij genoegen nemen met de 23ste tijd.

Hij liet zich er niet door ontmoedigen. Voor de heats, die volgden na de kwalificatie, had Sem zich flink ‘gereset’. Hij werkte zich in de verreden heats goed op. Die opgetelde resultaten brachten uiteindelijk een tiende plaats, een keurige uitgangspositie voor de eerste finale. “Het ging goed. Ik lag op een gegeven moment achtste, maar ik werd in de laatste twee ronden ingehaald en verloor twee plekken en eindigde op de tiende plaats.”

Vanwege een wolkbreuk werd de start van de tweede finale uitgesteld om iedereen de tijd te geven het chassis aan te passen en regenbanden te monteren. Toen de race eenmaal was begonnen, werd die verreden op een half natte baan, die snel begon op te drogen. “Bij de start haalde ik twee rijders in en daarna heb ik er nog een paar ingehaald. Na zeven à acht ronden werd het droger, ontstond er een droog spoor op de baan. Dat pakte goed uit; ik reed steeds verder naar voren.”

“Dankzij penalty’s en een diskwalificatie van een rijder schoof ik een paar plekken op naar voren en werd ik eerste. Je moet soms wat geluk hebben. Met de opgetelde punten eindigde ik als tweede in het eindklassement en kon ik als tweede naar het podium. Daar ben ik ben ik wel blij mee. Het was mijn eerste race in het Europees kampioenschap en ik pak meteen P2. Ik kreeg een hele mooie beker, anders dan bij andere kampioenschappen.”

Dat hij dit seizoen sterk is, liet hij al zien tijdens de Winter Cup-races van NK-organisator Chrono. Daarin werd hij derde in het totaalklassement. Dat belooft wat voor de rest van het seizoen. Dat heeft hij overigens mede te danken aan de uitstekende begeleiding van zijn team IRB Racing en de Intrepid-kart waarop hij dit jaar uitkomt.

Sem van Til naar podium

Sem: “Intrepid bevalt me goed in warm weer en half nat weer. Hij blijft constant, heeft een goede wegligging, beter dan een OTK, vind ik. Maar ik heb in Richard Blom ook een heel goede monteur. Hij heeft heel veel verstand van karten en afstellingen. Ook begeleidt hij me heel goed.” Ook zijn vader die momenteel in het buitenland werkzaam is er blij mee, zeker na het klinkende resultaat van afgelopen weekeinde. “Hij is veel in het buitenland. Op leuke momenten als dit mis ik hem wel”, zei Sem die wel steun van zijn moeder en zus kreeg. Zij zagen de jongste telg uit de familie met een grote glimlach en een nog grotere beker op het podium glunderen.

Sem heeft overigens een druk programma. Behalve het EK rijdt hij ook het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting en wil hij nog een wedstrijd in de BNL of de BMC rijden. Met zo’n mooi resultaat als in Genk afgelopen weekeinde staat Sem te popelen om weer een mooi resultaat te boeken. “Laat de volgende race maar komen! Ook wil ik graag Richard Blom, Intrepid en mijn sponsors bedanken en natuurlijk mijn vader en moeder, mijn zus Jacky en mijn hond Shabby."

Sem van Til wordt zijn raceactiviteiten ondersteund door Liquid Rubber, IBR Racing en Intrepid.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS