Karting • Belgisch Kampioenschap

Ontketende Sem van Til brutaal naar zege: "Eerste keer in Mariembourg en dan gelijk winnen is super"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 september 2016 09:43 • Print artikel

MARIEMBOURG – Sem van Til is een spontane verschijning met zijn blonde lokken, en geeft ook nog eens gas. Het tienjarige karttalent uit Wilnis maakte begin dit jaar de overstap van de MicroMax naar de MiniMax. Sindsdien racet Sem tegen jongens die soms twee jaar ouder zijn, maar hij laat zich niet gek maken. Op de voor hem onbekende kartbaan van Mariembourg in Zuid-België, dicht bij de Franse grens, was hij weergaloos en pakte hij de dagzege tijdens de vijfde ronde van de Belgian Max Challenge (BMC).

Sem van Til podium

Natuurlijk was Sem blij met zijn fraaie dagoverwinning, maar hij was toch ook wel een beetje verbaasd. Hij had nog nooit op de baan in Mariembourg gereden en was toch al direct heel snel. “Ik dacht toen ik er voor de eerste keer reed dat het moeilijk zou worden”, zei hij, “maar toen de wedstrijden kwamen, ging het super.”

Dat hij de juiste snelheid te pakken had op de Waalse piste bleek al snel. Na de succesvol verlopen trainingen stormde Sem in de kwalificatie naar de tweede tijd. “De baan was droog met een paar kleine plekjes die nog nat van de regen waren. Maar ik had er geen problemen mee.” Hij was sowieso te spreken over de omloop. “Het is een leuke baan. Het rechte stuk was heel snel en dan komt de eerste bocht, die is heel vet en heel snel. Ook is er een technisch gedeelte met bochten. En dat ik heb gewonnen is natuurlijk ook heel leuk.”

In de eerste race moest hij nog wel even knokken voor zijn plek, maar Sem was zo snel dat hij al gauw de wedstrijd dicteerde. “Bij start gingen de lichten zo laat uit dat ik niet goed zag of het een start was of niet, en ik verloor veel plekken, ik viel terug tot de zesde plaats.
Een halve ronde later alweer had ik er al één ingehaald en weer een ronde later nog één. Toen waren we met z’n drieën vooraan, met Luca (Leistra red.) en Mike (van Vugt, red.). Even later haalde ik Luca in en drie rondjes later ook Mike. Ik was heel trots, heel blij.”

Het was het begin van wat een uitermate succesvol weekeinde zou blijken. Sem: “Race twee won ik ook en in race drie had ik een goede start. Ik lag tweede en toen haalde ik Mike in. Ik kon hem de hele race achter mij houden.” Dus mocht Sem bij de huldigingceremonie de mooiste beker in ontvangst nemen, die van dagwinnaar! “De prijsuitreiking was leuk, dat ik P1 stond, was wel vet. Bij mijn eerste keer in Mariembourg gelijk winnen... Het was ver weg, de reis erheen duurde wel vier uur, maar ja, met twee grote bekers op zak reis je wel even met een beter gevoel.”

Hoe hij zijn opvallend sterke racen dit jaar moet verklaren, wist Sem niet. “Ik doe gewoon mijn best, en verder gaat de samenwerking met Richard Blom heel goed. Ik heb nu drie keer aan een BMC-race meegedaan en drie keer het podium gehaald. Ik was tweede in Kerpen en derde in Genk, nu win ik in Mariembourg. Echt super!”

Sem van Til in actie

Tijdens de laatste race van Chrono voor het Nederlands kampioenschap op circuit De Landsard in Eindhoven, ruim een week geleden, was Sem ook uitstekend op dreef. “Ik had pole in de eerste race. In de tweede race ging ik te hard door de bocht en verloor ik veel plekken en in de derde race werd ik derde.”

Sem stond in Eindhoven met een berg aan bekers op het huldigingspodium en had daarmee zijn handen vol. “Ik had drie bekers gewonnen, derde algemeen, eerste rookie en driver of the day. Ja, bij de Chrono gaat het heel leuk. Ik vind het ook heel leuk om er te rijden. Er is een heel groot startveld. Ook vind ik het leuk dat het mijn eerste jaar in de MiniMax is. Het gaat veel sneller dan de MicroMax en is daardoor ook leuker. Ook super dat ik als rookie al bekers win. Ik race tegen kinderen die al twee jaar al racen in de MiniMax. Het gaat echt heel goed!”

Sem van Til bedankt zijn sponsoren Liquid Rubber en Nutec en monteur/begeleider Richard Blom.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS