Karting • Rotax Euro

Max Sadurksi maakt zich op voor tweede helft seizoen en blikt nog een keer terug op Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 september 2019 11:02 • Print artikel

Max Sadurski maakt zich op voor de tweede helft van het seizoen. Daar zijn nog prijzen te verdelen in het Belgische Rotax Max kampioenschap en in het NK van Chrono Karting. De pas acht jarige karter draait vooraan mee in de Micro-Max klasse, terwijl zijn concurrenten soms wel twee jaar ouder zijn! We blikken nog een kaar terug op de Rotax Max Internationale Trophy op het kartcircuit van Le Mans. Het aanstormende racetalent uit Kudelstaart reed zich in Frankrijk knap in de top tien tijdens de grand finale op het International kartcircuit Alain Prost. De beste karters vanuit de hele wereld kwamen naar de kartbaan dat pal naast het legendarische circuit van de 24U van Le Mans ligt. Omdat zijn teambaas Mike de Bruin vanwege privé-omstandigheden niet meekon, nam Erwin van Dijk de honneurs waar als monteur en bivakkeerde Max de hele week bij Bouvin Power.

Max Sadurksi en Erwin van Dijk

Het was een drukke week voor Max Sadurski, die na het NK in Berghem gelijk doorreisde naar Frankrijk voor de grote internationale kartrace op het Alain Prost circuit. Max genoot met volle teugen op het Franse circuit. “Echt een mooi circuit vind ik het. Vooral de bocht achterin is een mooie bocht. En je hebt vanaf de grote tribune echt goed uitzicht op de baan. Het publiek kan de race ook goed volgen vanaf die tribune, dat maakt het extra mooi.” De tijden die het jonge karttalent tijdens de trainingen reed vielen niet tegen, de snelheid van de kart was duidelijk goed en toch viel de kwali op donderdag een beetje tegen: slechts een 17de plek.

Na de heats op donderdag en vrijdag wist Max nog twee plekjes op te schuiven naar een 15de plaats en dat was meteen ook zijn startplaats in de prefinale. Daarin liet hij andermaal zien over enorm racetalent te beschikken, want hij werkte zich op van plek 15 naar plek 4. Hij zat duidelijk weer in de racemodus. “De prefinale ging echt goed”, vertelde een trotse Max na de raceweek in Frankrijk. “Ik had een vliegende start en heb veel rijders ingehaald tijdens de race.” Even lag hij zelfs derde maar vlak voor de finish verloor hij nog een plekje om daarmee vierde te eindigen.

Max Sadurski P4 startgrid

In de finale mocht hij van buiten starten vanaf P4. De race werd echter drie keer stilgelegd vanwege een valse start. Max liet zich daar niet door afleiden en begon de race goed. “Ik lag in de top vijf, maar toen kreeg ik een beuk van een concurrent en ik kwam half naast de baan. Dat kostte me twaalf plekken en dus lag ik opeens 16de.” Maar Max zou Max niet zijn als hij zich niet vastbeet in zijn stuur en zich terug de top tien in knokte. Zo kon hij zijn eerste grote internationale race afsluiten met een zeer verdienstelijke achtste plek. “Ik finishte als negende, maar won nog een plekje omdat de rijder voor mij een klikbumper had. Die kreeg daardoor een tijdstraf en zo werd ik achtste.”

Max Sadurski

Sadurski had genoten van de week. Ook naast de baan. “Het was ongelooflijk warm en dus hielden we af en toe watergevechten. Het was net een soort kartvakantie met het team van Bouvin. En op vrijdag was er nog een rijdersparade met 300 rijders uit Europa, Azië, Amerika en Brazilië. Ik mocht de Nederlandse vlag dragen, daar was ik erg trots op.” Bijna had Max ook nog een Can-Am gewonnen, een motor met drie wielen die verloot werd onder de 300 deelnemers. “Ze riepen mijn naam om, maar ik was helaas al naar het hotel omdat ik een beetje moe was van de hele week end e lange dagen. Nu won iemand anders die mega prijs. Dat vond ik best jammer.”

Lang treuren om de misgelopen Can-Am doet de karter uit Kudelstaart niet. Het vizier is alweer gericht op de volgende race. “Dan proberen we eerste te worden van het Belgisch Kampioenschap. Als ik nog één race win, kan ik kampioen van België worden. En dat als Nederlander.”

Max Sadurski wenst Mike en zijn familie veel sterkte en bedankt Erwin van Dijk, zijn monteur, die speciaal vanaf zijn vakantieadres in Oostenrijk overkwam om hem te helpen. Ook bedankt hij zijn vader en moeder, zijn zus en team Bouvin Power en Max Timmermans en Christoph Raymakers. Zij hielpen op de computer met de data om te kijken waar het karttalent sneller kon rijden.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS