Karting • Rotax Euro

Imponerende Jayden Thien geeft kartles in Oostenrijk en wint ticket voor WK! "Het hele plaatje klopte!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 augustus 2019 12:18 • Print artikel

PACHFURTH – Met een ongelooflijke dominantie denderde Jayden Thien met een Falcon-kart afgelopen weekeinde naar een klinkende overwinning tijdens het Rotax Grand Festival op de baan van Pachfurth. De elfjarige snelheidsduivel uit Echt won in Oostenrijk de kwalificatie, de drie manches, de prefinale én de finale in de Minimax-klasse. Daarmee had de pupil van Ramon Rietveld zijn droom verwezenlijkt: een ticket voor de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders in Italië.

Jayden Thien wint Kartfestival MiniMax

“Dit was mijn mooiste weekend ooit”, zei een glunderende Jayden. “Toen ik over de finish kwam, besefte ik nog niet goed wat er was gebeurd. Dat besef kwam pas toen ik op het podium stond. Een mooie beker en ticket voor de Grand Finals. Echt supervet. Daar was ik voor naar Oostenrijk gekomen!”

Op papier leek het weekeinde in Oostenrijk een hels karwei te worden. Het was Jaydens eerste race in het buitenland, hij kende de baan niet, hij kende er geen enkele tegenstander en hij moest ook nog op een kleiner chassis rijden dan hij gewend is. Maar Nick de Bruijn van het PdB Racing Team had hem voorzien van een razendsnel Falcon-chassis. Tel daarbij op de coaching van Ramon Rietveld van RR Racing, de topmotor van John van Capel, de superieure rijderskwaliteiten van Jayden en zie daar de verklaring voor het topweekeinde van de snelle Limburger.

“Dat ik er niemand kende was wel fijn. Je hoeft dan met niemand rekening te houden”, zei hij. “Er is geen druk en niemand kent je. Ook was het een heel leuke baan. Hij was technisch, snel. Je kon hard door de bochten.” En het rijden in dat nieuwe chassis, hoe was dat? “Ik hoefde er niet echt te wennen. Het voelde eigenlijk niet echt anders dan mijn gewone kart. We hadden de eerste dag al de juiste afstelling gevonden, dus het chassis voelde meteen top aan. Ik was in de eerste vrije training meteen de snelste. Alleen in de twee warming-ups, op zaterdag en zondag, was ik tweede. De rest van het weekend was ik de snelste.”

Het resulteerde in zijn eclatante overwinning op de Oostenrijkse piste. De basis daarvoor legde Jayden, die dit jaar al meerdere races won in diverse kampioenschappen, bij de start. In elke race was hij in de eerste meters al snel. Alleen in de eerste drie, vier rondjes bleven zijn concurrenten in zijn buurt. Jayden: “Daarna liep ik uit. Ik was in elke race drie, vier seconden los toen ik over de finish kwam. Alleen bij de start heb ik een beetje verdedigd. Ik had goede tegenstanders, maar ik was toch een tikje sneller. Wat ook fijn was, was dat er heel sportief werd gereden. Alles ging goed. Ik heb foutloos gereden. Het hele plaatje klopte gewoon.”

Nick de Bruijn van het PdB Racing Team was vanzelfsprekend ook in zijn nopjes met de prestaties van Jayden op de Falcon-kart. “Hij heeft alles gedomineerd, van de trainingen tot en met de finale. Dat was echt fantastisch”, aldus Nick. “Hij is niet één keer ingehaald tijdens het hele weekend. Ramon (Rietveld, red.) heeft met Jayden de kart getest. Hij deed het meteen heel goed. Ze hebben hem uiteindelijk in Oostenrijk neergezet en niet meer achteromgekeken. En ze hadden niet eens ervaring met die kart.”

Jayden Thien wint Kartfestival MiniMax in Oostenrijk

Voor Jayden is zijn eerstvolgende wedstrijd de vijfde ronde van het NK in Berghem. Een week later volgt het Rotax Max International Trophy in Le Mans, maar het belangrijkst voor hem is natuurlijk de Grand Finals in Italië. Het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders, met dik 350 rijders deelnemers uit 50 landen, wordt gehouden van 19 tot en met 26 oktober op het circuit van Sarno. Jayden kon niet wachten. “Een WK, echt supervet. Ik ben heel benieuwd naar wat ik daar ga meemaken!”

Jayden Thien wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Da's Aluminium uit Susteren
Paula Cox "Mooi Wonen" uit Ohé en Laak
FLM Foodingredients uit Ittervoort
MDM Milieutechniek
Berkx Maatwerk
Looxs
Automobielbedrijf Geurts
Hermetico Geleen
Bouwonderhoud Hendrikx
RLS Bouw en Timmerwerken
Mobimall
Meisters Las & Constructiewerk
Auto vakmeester Verheijen
Shay
All-in Echt
Letro
Simons Grafisch Totaal

Kijk ook eens op de Facebookpagina van Jayden: Jayden Thien Karting.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS