Karting • Rotax Euro

Ilian Bruynseels in een super-flow! Razendsnelle Belg kent perfecte Euro Trophy met zege en WK-ticket!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 april 2019 06:00 • Print artikel

GENK – Ilian Bruynseels heeft in Genk opnieuw laten zien wat voor geweldenaar hij is in de kart. Tijdens de Rotax Max Challenge Euro Trophy Open won de zestienjarige rijder uit Hulshout, België de kwalificatie, de kwalificatieheats en de beide finales in de Rotax Max Senioren-klasse. Een perfecte score dus, en dat tegen de top van Europa. Maar het mooiste van alles was dat hij zo vroeg in het seizoen al een ticket won voor de Rotax Max Challenge Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders.

Champagne Ilian Bruynseels wint in Genk WK ticket

“Ik ben heel tevreden natuurlijk”, zei een montere Ilian na afloop. “Het wordt de eerste Grand Finals waaraan ik ga meedoen. Dat iedereen daar met dezelfde motor en kart rijdt, vind ik wel leuk.” Dat hij het ticket zo vroeg in het seizoen al pakte, had hem niet heel erg verbaasd. “We hadden verwacht in de top drie te eindigen. Natuurlijk had ik wel een beetje op de overwinning gehoopt. De voorbije races in Genk zijn goed gegaan, maar Europees is er meer concurrentie. We wisten dat we konden winnen, maar niet dat we gingen winnen.”

Een week eerder had de Belgische belofte zijn uitstekende vorm al overtuigend geëtaleerd door de eerste ronde van het BMC-kampioenschap te winnen. Hoewel aan dat Belgische kampioenschap minder Europese toprijders meedoen, zei het feit dat hij een nieuw baanrecord voor zijn klasse reed genoeg over zijn snelheid en potentie voor de Euro Trophy Open.

Ilian is het seizoen uitstekend begonnen. Beter kan bijna niet. Tijdens de BNL Kick-Off werd hij derde in het totaalklassement, tijdens de eerste ronde van het BNL-kampioenschap werd hij tweede totaal. De verklaring zit hem in de ervaring die hij vorig seizoen al in de Senioren-klasse opdeed, dat hij daardoor dit seizoen minder fouten maakt en dat hij rustiger in de kart is, zo zei de talentvolle Belg. “En natuurlijk hebben we de uitstekende motoren van Birger Bouvin en heb ik een goede monteur.”

Toch is er nog een niet te onderschatten factor die in zijn steeds beter wordende prestaties een voorname rol speelt: zijn zelfvertrouwen. “Dat ik op dit niveau zo win, is er zeker goed voor. Het is een echt goede start van het seizoen. We gaan ons best blijven doen natuurlijk en hopelijk kan ik ook in de volgende wedstrijden goed presteren.”

De sleutel voor zijn succes tijdens de BMC en afgelopen weekeinde zat hem in de kwalificatie, of beter nog: zijn vermogen om in zijn eentje, zonder slipstream, snelle ronden te kunnen rijden. Zoals hij bewees met de twee baanrecords die hij in Genk dit seizoen al reed. “Al vanaf het begin rijd ik liever alleen in de kwalificatie. Waarom weet ik niet. Ik kan goed alleen rijden. Ik heb niet per se een piloot voor me nodig. Dit jaar heb ik nog elk raceweekend de poleposition gepakt.”

Tijdens de eerste finale pakte hij kopstart maar verloor hij later in de race zijn positie. Toen een achterblijver door het gras ging, kwam er vuil op de baan terecht. De leider in de race ging er doorheen en dat was voor Ilian een uitgelezen kans zijn koppositie terug te pakken. “We waren ongeveer even snel. Uiteindelijk heb ik de race nog met anderhalve seconde voorsprong gewonnen.”

Ilian Bruynseels wint in Genk WK ticket

In de tweede finale had hij opnieuw een goede start, maar zakte hij nog in de eerste ronde terug naar de derde plaats. “Ik werd op het rechte stuk ingehaald vanwege geduw en getrek. Daarna was het bekijken wanneer je inhaalt en hoe. Zo heb ik terug kunnen inhalen. Mathilda Olsson kwam met me mee. Ze zat twee tienden van een seconde achter me, maar ik ben toch eerste geworden. Samen hadden we een gat van zes seconden geslagen.”

Zijn volgende race is de tweede ronde van het BMC-kampioenschap. Die wordt op het circuit van Mariembourg gehouden. Ilian: “Ik was er vorig jaar snel op. Het is een heel leuke baan met een technisch gedeelte. Dat ligt me wel. Ik ga er voor de overwinning!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS