Autosport NL • NK Rally

Slechte generale, goede uitvoering? Korte, maar hevige test voor Bob de Jong met Hyundai i20 R5

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 februari 2018 09:50 • Print artikel

Zandvoort – Onder ijzige omstandigheden werd zaterdag het nieuwe rallyseizoen geopend met de Circuit Short Rally. Met vier korte klassementsproeven op het circuit van Zandvoort vormde deze rally een prima test voor de meeste Nederlandse rallyteams. Ook de Hyundai-equipe Bob de Jong/Bjorn Degandt wilde na een lange winterstop de i20 R5 weer aan de tand voelen om zo over drie weken goed beslagen ten ijs te komen in de eerste rally van het Nederlands Kampioenschap, de Zuiderzeerally in en rond Emmeloord. Maar al na de eerste proef moest Bob de Jong de strijd staken na een stevige aanraking met de bandenstapel!

Circuit Short Rally Zandvoort Hyundai-equipe Bob de Jong/Bjorn Degandt

Na de verkenning van de klassementsproeven ’s ochtends startte de Circuit Short Rally rond het middaguur. Bob de Jong wist wat hem te doen stond, maar werd al snel verrast: “Wij begonnen KP1 rustig en bouwden de grip langzaam op in de eerste bochten, want door de kou wilden we de banden goed opwarmen. Het voelde al na een paar bochten eg goed, maar enkele kilometers later brak de auto achter opeens weg in een rechterbocht.” Bob de Jong was passagier in zijn eigen auto en schoof over de grindbak richting de bandenstapel: “Ik kon niets meer doen om een harde zijdelingse klap in de banden te voorkomen,” aldus De Jong.

Bob de Jong

Met veel schade aan de linkerkant wist Bob de Jong alsnog zijn weg te vervolgen en naar de finish van de eerste proef te rijden. Maar het leek het team het beste om eerst goed te checken of er geen vitale delen waren geraakt. Daarom besloten Bob de Jong en Bjorn Degandt de strijd vroegtijdig te staken. “Heel spijtig natuurlijk, want dit was een mooie gelegenheid om wat wedstrijdritme op te doen en was als serieuze test bedoeld voor de Zuiderzeerally. Hopelijk vormt deze slechte generale repetitie een voorbode voor een goed seizoen en hebben we onze portie tegenslag nu gehad,” blikt Bob de Jong alweer vooruit.

Bob de Jong heeft trouwe partners voor zijn Rally-seizoen in de vorm van Eurol, Hyundai Motor Nederland, Hoevenberg Service, Group B, DMACK, BdJImports, Schilt Engineering en MIR Race Line.

Uitslag Circuit Short Rally 2018:
1. Hermen Kobus/Gert-Jan Kobus (NL/NL), Skoda Fabia R5, 27 min 47,4 sec
2. Erik van Loon/Harmen Scholtalbers NL/NL), Skoda Fabia R5, op 19,4 sec
3. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL), Ford Fiesta R5, op 50,0 sec
DNF Bob de Jong/Bjorn Degandt (NL/B), Hyundai i20 R5

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS