Autosport NL • NK Rally

Hermen Kobus oppermachtig in Eurol Hellendoorn Rally en prolongeert Eurol R5 Rally Challenge titel

Uitgegeven door Johan Vis • 17 september 2018 11:24

Na vijf opeenvolgende overwinningen in de rally rond Hellendoorn voor Dennis Kuipers straalde dit jaar een andere ster in de Eurol Hellendoorn Rally: Hermen Kobus deed wat hij ook al in de ELE Rally en de GTC Rally deed: winnen met overmacht. Daarmee scoorde de Skoda-rijder 3-uit-3 en prolongeerde hij de titel in de Eurol R5 Rally Challenge. Na een spannende openingsfase op vrijdagavond en felle strijd met Jasper van den Heuvel (Ford Fiesta R5) zag Hermen Kobus zaterdag de weg vrij toen Van den Heuvel met technische problemen de strijd moest staken. Bob de Jong reed naar de tweede plaats, waarmee de Hyundai-rijder de teleurstellende uitvalbeurten in de ELE Rally en de GTC Rally eindelijk achter zich kon laten; De Jong eindigde als 5e in de R5 titelstrijd. Kevin van Deijne (Ford) en Melissa Debackere (Skoda) waren in een spannend duel verwikkeld met als inzet de tweede plaats in de Eurol R5 Rally Challenge: uiteindelijk trok Van Deijne aan het langste eind, ondanks de fraaie derde plaats van Debackere in Hellendoorn. Henk Vossen (Ford) wist zich als vierde te klasseren in het eindklassement.

null

37e editie
De Eurol Hellendoorn Rally beleefde dit jaar de 37e editie en telde 15 klassementsproeven, met traditioneel enkele ‘klassiekers’, zoals de proef bij Notter, die vrijdagavond weer enorm veel publiek trok. Onder goede weersomstandigheden vertrokken vrijdagavond de bijna 70 equipes die deelnamen aan de rally. De klassementsproeven lagen er goed bij en de verwachting dat de strijd om de ereplaatsen zou gaan tussen de deelnemers met een R5 auto werd vanaf de start bewaarheid. Hermen Kobus en navigator Erik de Wild namen meteen de leiding al was het met minimaal verschil: na twee proeven had Kobus een voorsprong van slechts 0,3 seconde op Van den Heuvel. In het donker later op de vrijdagavond wist Kobus de voorsprong uit te bouwen naar 4,5 seconden, nog steeds een heel klein verschil om met een gerust gevoel te gaan slapen…! Bob de Jong stond derde op iets meer dan een halve minuut, met Melissa Debackere verrassend op de vierde plaats, nog voor Kevin van Deijne, Kristian Poulsen en Henk Vossen.

null

Kobus oppermachtig
Toen Jasper van den Heuvel zijn Ford met technische problemen aan de kant zette, was de weg vrij voor Kobus, die net als in de eerste twee rally’s van de Eurol R5 Rally Challenge oppermachtig naar de finish reed, met niet minder dan 12 gewonnen proeven (van de 15). Toch gaf Kobus aan dat het met zo’n voorsprong juist lastig is om tot aan de finish de concentratie te behouden. Maar eerzuchtig als hij is ging hij ook op de laatste proef (Almelo II, de power stage) er nog eens goed voor zitten om daar ook de 3 bonuspunten nog in de wacht te slepen, waardoor hij met het maximaal aantal te behalen punten trots de kampioensschaal op het finishpodium omhoog mocht houden. Helaas kiest Hermen Kobus na dit rallyseizoen voor zijn maatschappelijke carrière en zal hij volgend jaar niet opgaan voor de derde titel.

null

Louter lachende gezichten
Aan de finish louter lachende gezichten. Bij Bob de Jong omdat hij de teleurstelling van de eerste seizoenshelft kon vergeten met een klinkende tweede plaats. Bij Kevin van Deijne die met 1 punt verschil de tweede plaats veilig stelde in de Challenge. Bij Melissa Debackere vanwege haar schitterde derde plaats te midden van de sterke Nederlandse concurrentie. Bij Henk Vossen die zijn 50e rallyjaar afsloot met de welverdiende 4e plaats in de Challenge. En bij de 42-jarige Deen Kristian Poulsen, omdat hij als vierde finishte tussen de ‘jonkies’ zoals hij het zelf verwoordde en hij het zeer naar zijn zin had gehad. De Eurol R5 Rally Challenge heeft zich dit seizoen dan ook bewezen als koningsklasse van de Nederlandse rallysport. Dit najaar zullen de plannen voor 2019 worden besproken met alle betrokkenen om volgend jaar nog sterker voor de dag te komen.

null

1e plaats: Hermen Kobus (Skoda – Nijmegen)
Hermen Kobus was zeer blij met de zege in Hellendoorn: “Dit is echt geweldig, want Hellendoorn leek altijd een onneembare vesting. En nu sta ik hier op het hoogste treetje van het podium! In het begin liep het nog niet helemaal naar wens; wel bleek de samen met Skoda Motorsport bedachte afstelling goed te werken, maar ik moest toch even in mijn ritme komen na twee maanden pauze.” Ook navigator Erik de Wild erkende dat: “En het is hier ook razend snel; op sommige secties moet ik echt mijn best doen om het bij te houden met het oplezen van de pace notes!”

null

2e plaats: Bob de Jong (Hyundai – Essen, België)
Voor Bob de Jong viel een last van zijn schouders toen hij na 15 proeven over het finishpodium in Nijverdal reed: “Ik baalde de eerste seizoenshelft enorm dat ik het goede gevoel wat ik bij mijn debuut met de Hyundai had (Twente 2017), dit seizoen geen vervolg kon geven. En ook nu was het nog even spannend toen ik stroomverlies leek te hebben en we uit voorzorg een dynamo moesten wisselen na KP11. Maar na de tweede plaats in Kasterlee twee weken geleden nu weer een tweede plaats is gewoon lekker.” Net als Kobus en Van Deijne start De Jong over twee weken in de East Belgian Rally, die ook meetelt voor het NK.

null

3e plaats: Melissa Debackere (Skoda – Wervik, België)
Spijt heeft Melissa Debackere niet van haar besluit om in Nederland te gaan rijden: “Het bevalt mij enorm goed en het is fantastisch om hier in Hellendoorn derde te worden! Het was ook de moeite waard om met Kevin van Deijne te strijden om de tweede plaats in de Eurol R5 Rally Challenge en ik heb geprobeerd om op de Power Stage de snelste tijd te rijden. Helaas werd het een derde plek en die leverde net een puntje te weinig op,” aldus de enthousiaste Belgische, die volgende maand ook nog in de Twente Rally aan de start zal staan met haar snelle Skoda Fabia R5.

4e plaats: Kristian Poulsen (Skoda – Risskov, Denemarken)
De 42-jarige Deense Skoda-rijder Kristian Poulsen nam al in 2003 voor het eerst deel in Hellendoorn en was blij nu voor de vierde keer aan de start te staan: “We rijden hier graag en hebben enorm genoten van de mooie proeven en de goede competitie. Maar die jongere Nederlanders (en Belgische!) rijders hadden een hoog tempo, waar ik pas tegen het einde van de rally een antwoord op had.” Met twee tweede tijden op de laatste proeven van de rally liet Poulsen zien dat hij de competitie aan kan: “Ik kom volgend jaar dan ook graag terug, wellicht voor alle wedstrijden van de Eurol R5 Rally Challenge.”

5e plaats: Kevin van Deijne (Ford – Zeeland)
Voor Kevin van Deijne stond vooral het duel met Melissa Debackere om de tweede plaats in de Eurol R5 Rally Challenge op het spel: “Maar we zijn iets te langzaam gestart en verloren daardoor de aansluiting. We hadden ook problemen met blokkerende remmen, maar zaterdag ging het steeds beter. Door een lekke band op KP13 (!) was het spannend tot het eind, omdat Melissa juist op die proef de snelste tijd liet noteren en dat later de Power Stage was. Als zij die had gewonnen was ze ons voorbij gekomen. Nu zijn wij vooral blij met het resultaat, tweede in de Challenge is een mooie beloning voor onze inzet.”

6e plaats: Henk Vossen (Ford – Tegelen)
In zijn laatste rally van zijn 50e rallyseizoen streed Henk Vossen tot aan de finish: “Door remproblemen op zaterdagochtend vielen we een aantal plaatsen terug, maar tegen het einde van de wedstrijd wisten we weer wat tijd terug te pakken. Eigenlijk was het te mooi weer…; ik kom beter tot mijn recht in wat extremere weersomstandigheden; dan kan ik meer gebruik maken van mijn ervaring. Maar ik ben blij dat ik de vierde plaats in de Eurol R5 Rally Challenge heb weten vast te houden. Ik ben er volgend jaar graag weer bij!” Dan hoopt hij met zijn Ford Fiesta R5 ook weer enkele WRC wedstrijden te rijden.

Uitslag Eurol Hellendoorn Rally – Eurol R5 Rally Challenge:
1. Hermen Kobus/Erik de Wild (NL/NL), Skoda Fabia R5, 1 uur 29 min 21,3 sec
2. Bob de Jong/Kees Hagman (NL/NL), Hyundai i20 R5, op 1 min 50,4 sec
3. Melissa Debackere/Didier Bostoen (B/B), Skoda Fabia R5, op 2 min 45,6 sec
4. Kristian Poulsen/Ole Frederiksen (DK/DK), Skoda Fabia R5, op 3 min 10,2 sec
5. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL), Ford Fiesta R5, op 5 min 23,8 sec
6. Henk Vossen/Johan Findhammer (NL/NL), Ford Fiesta R5, op 6 min 31,9 sec

Eindstand Eurol R5 Rally Challenge na drie wedstrijden:

Positie Rijder                Merk	        ELE     GTC    Hellendoorn	Totaal
1. Hermen Kobus, Skoda 23 23 23 69 punten
2. Kevin van Deijne, Ford 16 16 9 41 punten
3. Melissa Debackere, Skoda 14 12 14 40 punten
4. Henk Vossen, Ford 9 9 7 25 punten
5. Bob de Jong, Hyundai DNF DNF 16 16 punten
6. Esben Hegelund, Skoda DNS 15 DNS 15 punten
7. Erik van Loon, Skoda 13 DNS DNS 13 punten
8. Kristian Poulsen, Skoda DNS DNS 13 13 punten
9. Mats van den Brand, Ford DNF DNS DNS 0 punten
10. Hans Weijs jr., Ford DNS DNF DNS 0 punten

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS