Autosport NL • NK Rally

Hans Weijs klasse apart in ijskoude Zuiderzeerally; voltallige nationale top was aanwezig

Uitgegeven door Johan Vis • 20 maart 2018 13:03 • Print artikel

De Sijperda Zuiderzeerally, openingswedstrijd van het Open Nederlands Rallykampioenschap (ONRK), mocht zich verheugen op een sterk deelnemersveld. De voltallige nationale top was aanwezig, met maar liefst 7 R5 auto’s aan de start. Na 12 proeven was er echter één die duidelijk de snelste was. Hans Weijs reed negen jaar geleden voor het laatst de Zuiderzeerally en was sinds 2015 niet meer te zien op de Nederlandse rallypaden. Desondanks domineerde hij de wedstrijd en won 11 van de 12 proeven waarna hij als winnaar werd gehuldigd in Emmeloord.

Hans Weijs klasse apart in ijskoude Zuiderzeerally

Winterse omstandigheden werden in de aanloop naar de wedstrijd voorspeld. Hoewel de deelnemers sneeuw bespaard bleef, daalde de temperatuur tot onder het vriespunt. In combinatie met de aanhoudende wind was het vooral voor het publiek en de officials een zware wedstrijd. Over het algemeen hadden de deelnemers weinig problemen met de lage temperaturen, Hans Weijs licht toe: “We zitten in de auto he, dus dat gaat best. Zonder dollen, het is droog dus de wegen zijn niet glad en de banden kun je best warm krijgen. Als je met flink commitment de eerste paar bochten in gaat zijn de banden snel genoeg warm!”

Hans Weijs klasse apart in ijskoude Zuiderzeerally

Hermen Kobus moest enigszins teleurgesteld toestaan dat Weijs van meet af aan weg liep. “Weijs rijdt natuurlijk niet het hele kampioenschap, dus we hoeven hem niet per se te verslaan. Maar we willen natuurlijk ook winnen.” Gaandeweg de wedstrijd werd duidelijk dat Weijs een maatje te groot was. “Mijn rechtervoet kan nog wel wat meer, maar dat wil vandaag niet lukken. Het is jammer maar Hans is vandaag gewoon sneller.”

Hans Weijs klasse apart in ijskoude Zuiderzeerally

Jim van den Heuvel maakte voor het eerst zijn opwachting in een Skoda Fabia R5. De jonge Barnevelder richt zich dit jaar voornamelijk op zijn studie maar pakt uiteraard ook nog een aantal rally’s mee. De overstap van de vertrouwde Mitsubishi naar de Skoda kostte nog enige gewenning “We zijn nog op zoek naar de limiet van de auto, Die ligt verder dan die van de Evo en ook verder dan we aanvankelijk dachten, maar waar precies?” Aldus navigator Jouri Docx. De twee jongen honden vochten een mooi duel uit met de ervaren rotten Erik van Loon en Harmen Scholtalbers. “We zijn samen de 100 al gepasseerd dus het is mooi om te zien dat we nog met die jonge gasten kunnen meekomen!” sprak van Loon tevreden. Uiteindelijk kreeg van den Heuvel een minuut straftijd wegens het niet inschakelen van de brandblusser waarna de derde plek eenvoudig naar van Loon ging.

Hans Weijs klasse apart in ijskoude Zuiderzeerally

Bob de Jong had moeite om goed in zijn ritme te komen. “Het gaat matig. We hebben in Zandvoort meer heel kort gereden en Twente is al een tijdje geleden dus we moeten nog wennen aan de auto. Vooraan gaan ze erg hard, we zouden tevreden zijn als we derde staan aan het einde van de dag, maar gezien het deelnemersveld zal dat moeilijk worden.” Het lukte de Jong dan ook niet om het podium te bereiken. De Hyundai piloot moest genoegen nemen met de vijfde plek.

Hans Weijs klasse apart in ijskoude Zuiderzeerally

Verrassend zesde was Wim Muilwijk. De proeven van de Zuiderzeerally zijn op het lijf geschreven van de krachtige BMW “Het zijn erg snelle proeven hier met weinig haakse bochten, dat ligt onze auto goed.”

Voorlopige einduitslag Sijperda Zuiderzeerally 2018
Weijs – van Goor Ford Fiesta R5 1:20:45,4
Kobus – de Wild Skoda Fabia R5 + 24,6
van Loon – Scholtalbers Skoda Fabia R5 +2:41,3
van den Heuvel – Docx Skoda Fabia R5 +2:54,0
de Jong – Degandt Hyundai i20 R5 +4:04,7
Muilwijk – Muilwijk BMW E46 +5:34,7
Parren – Coumans Mitsubishi Lancer Evo X + 6:35,4
Smits – Boertje Mitsubishi Lancer Evo X + 7:28,4
Altena – Aaltink Opel Manta i200 + 7:37,7
vd Zanden – vd Sande Mitsubishi Lancer Evo X +8:49,1
De voorlopige complete einduitslag is nu bekend bij Rallytiming.

Hans Weijs klasse apart in ijskoude Zuiderzeerally

Antoine Biesheuvel wint Zuiderzeeshortrally
Helaas waren er grote problemen met de publicatie van de tijden. Maar eindelijk kunnen we nu melden dat Antoine Biesheuvel en Saskia Bleijenberg dit evenement gewonnen hebben. Zij waren 15,5 seconde sneller dan Janjur Monshouwer en Jeroen Doctor in hun gelegenhiedsauto de Citroën DS3. Derde man was Thom de Jong. Hij was heel tevreden met zijn optreden in deze shortrally: “Mooie test gedaan in een ijskoude rally rondom Emmeloord! 3e algemeen. Service team en sponsoren bedankt en respect voor de officials en vrijwilligers die het heel koud hebben gehad”

Einduitslag Zuiderzeeshortrally
1. Antoine BIESHEUVEL – Saskia BLEIJENBERG Nissan 350Z 34:07.0
2. Janjur MONSHOUWER – Jeroen DOCTER Citroen DS3 R3T +15.5
3. Thom DE JONG – Sjoerd WEERNINK Volvo 240 Turbo +1:19.3
4. Anton MOREE – Youp SCHEFFERS Ford Escort RS +2:07.6
5. Rick LUBBERDING – Mark KUIPERS Opel Adam +2:55.9
6. Ramon LINDELOOF – Marcel VAN ELVEN Honda Civic Ep3 Type R +2:59.5
7. Bert BROUWER – Marcel HESSELINK Opel Manta 200 +3:09.9
8. Martijn VAN HOEK – Dennis LIPPENS Subaru Impreza N11 +3:58.0
9. Rutger-Jan HESSELINK – Hermen WELINK Peugeot 206 Rally Cup +4:43.0
10. Geert TER HAMSEL – Jan KAMPHUIS Peugeot 206 +4:59.9

Hans Weijs klasse apart in ijskoude Zuiderzeerally

Zeebodemshortrally
De Zeebodemshortrally was gepland over 3 proeven maar na een ongeval bleven er nog 2 over. Gelukkig zijn Janjur Monshouwer en Jeroen Doctor na hun onfortuinlijke uitstap weer thuis. Winnaars werden Kevin van Deijne en Kris Botson. Nadat ze in de rally waren uitgevallen met problemen aan de stuurbekrachtiging, konden ze de zaak repareren zodat ze in de Zeebodemshortrally konden starten.

Einduitslag Zeebodemshortrally 2018

Kevin VAN DEIJNE– Kris BOTSON Ford Fiesta R5 30:05.6
Sander VAN HOOF– Max JACOBS Mitsubishi Lancer Evo X +10.0
Ramon LINDELOOF– Marcel VAN ELVEN Honda Civic Type R +2:11.5
Rick LUBBERDING– Mark KUIPERS Opel Adam +2:52.4
Wim STEVENS– Wesley STEVENS Peugeot 206 Rally Cup +3:02.7
Michiel POEL– Bart-Jan HARMSEN Peugeot 206 +3:48.2
Geert TER HARMSEL – Jan KAMPHUIS Peugeot 206 +4:22.5
Ard PIERIK– Sietse HENDRIKS Peugeot 206 Rally Cup +4:22.8
Ron BUNINGA– Richard BERNS Peugeot 206 1 +4:28.9
Eric SLIPHORST – Tim VAN ZALINGE Peugeot 206 +4:34.0

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS