Autosport NL • NK Rally

Eurol R5 Rally Challenge - Koningsklasse van de Nederlandse rallysport met acht topequipes

Uitgegeven door Johan Vis • 25 mei 2018 12:02 • Print artikel

Met de 54e editie van de ELE Rally op 1 en 2 juni komt de nieuwe Nederlandse koningsklasse voor het eerst dit seizoen op volle sterkte in actie. Het tweede seizoen van de Eurol R5 Rally Challenge belooft spanning en spektakel met deelnemers uit binnen- en buitenland. Nadat vorig jaar de R5 klasse ook in Nederland aan populariteit won en Hermen Kobus in Hellendoorn werd gekroond als eerste winnaar van de Eurol R5 Rally Challenge werden de plannen gesmeed voor het vervolg. Met niet minder dan 8 inschrijvingen is de Eurol R5 Rally Challenge in een keer doorgegroeid naar een volwassen klasse van topcoureurs met topmateriaal. Ook dit seizoen tellen drie Nederlandse rally’s mee voor de Eurol R5 Rally Challenge.

Eurol R5 Rally Challenge

Tijdens een geanimeerde bijeenkomst aan de vooravond van de ELE Rally werden de plannen voor het tweede seizoen van de Eurol R5 Rally Challenge gepresenteerd. De R5 klasse is in de internationale rallysport aan een opmars bezig. In veel landen zijn er al deelnemersvelden van meer dan 10 auto’s en mengen vrijwel alle automerken met een R5 zich in de nationale titelstrijd. In Nederland meden de toprijders met een R5 auto elkaar eerder dan dat zij elkaar opzochten. En daar liggen kansen. Niet alleen voor de rijders, maar ook voor het publiek en voor de uitstraling van de Nederlandse rallysport. Het Bestuur Sectie Rally’s van de KNAF (nationale autosportfederatie) heeft onderkend dat de R5 de koningsklasse van de Nederlandse rallysport vormt en heeft de reglementen in lijn gebracht met de internationale regels, zodat deelnemers met een R5 auto zullen uitmaken wie zich aan het eind van het seizoen Nederlands Rallykampioen mag noemen.

Na een voorzichtig begin afgelopen jaar hebben inmiddels acht equipes toegezegd deel te nemen aan de Eurol R5 Rally Challenge 2018. Coördinator Vincent van Dantzig is uiteraard tevreden met deze ontwikkeling: “We streefden naar minimaal 6 deelnemers, maar hoopten op meer. Dat we nu bij de eerste rally van het nieuwe seizoen al 8 inschrijvingen hebben, bevestigt dat we op de goede weg zijn. Ik verwacht zeker in de loop van het seizoen nog meer deelnemers!” Nu al zeker zijn titelverdediger Hermen Kobus (Skoda), Bob de Jong en Martin van Iersel (beiden Hyundai) en Kevin van Deijne, Henk Vossen en Mats van den Brand (allen Ford). Daarnaast schreven ook Erik van Loon en de Belgische Melissa Debackere (beiden Skoda) in.

Eurol R5 Rally Challenge

Voor 2018 tellen er drie Nederlandse evenementen mee voor de challenge: de ELE Rally (1/2 juni), de GTC Rally (14 juli) en de Eurol Hellendoorn Rally (14/15 september). Deelnemende auto’s beschikken allemaal over een 280 pk leverende viercilinder 1,6 liter turbomotor en vierwielaandrijving. De motoren leveren een maximum koppel van 400 Nm. De aandrijving wordt aangestuurd door een sequentiële bak en alle auto’s wegen 1.230 kg. Merken als Skoda, DS, Ford, Hyundai, Peugeot en Volkswagen hebben een model gehomologeerd voor deze R5 categorie.

Over Eurol Lubricants
Eurol is de enige Nederlandse onafhankelijke producent van smeermiddelen en technische vloeistoffen en actief in meer dan 75 landen. Als totaalleverancier heeft Eurol een full-service benadering met een compleet productportfolio smeermiddelen, additieven, technische vloeistoffen, reinigings- en onderhoudsproducten. We bedienen daarmee uiteenlopende segmenten zoals automotive, transport, tweewieler- en motorfietsmarkt, agri, grondverzet, industrie en scheepvaart. Eurol producten dragen de goedkeuringen van vooraanstaande motorvoertuigfabrikanten. Het gebruik van Eurol producten in de motor- en autosport is het bewijs voor de kwaliteit. De 'Quality is in our nature' belofte staat bij Eurol medewerkers altijd centraal: met passie zet men zich in om voertuigen en machines perfecte smering te geven onder alle omstandigheden.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS