Autosport NL • NK Rally

Bob de Jong uitgevallen in ELE Rally door een kapotte brandstofpomp: "Erg jammer!”

Uitgegeven door Johan Vis • 4 juni 2018 08:44 • Print artikel

De derde ronde van het Open Nederlands Rallykampioenschap werd opnieuw een prooi voor Hermen Kobus en navigator Erik de Wild: in de rond Eindhoven verreden 54e editie van de ELE Rally won deze equipe 13 van de 14 klassementsproeven. Bob de Jong, voormalig winnaar van de ELE Rally, die met zijn snelle Hyundai i20 R5 het NK en de Eurol R5 Rally Challenge betwist, moest helaas halverwege de tweede dag opgeven door een kapotte brandstofpomp. De Hyundai-rijder lag tot dan op podiumkoers.

null

Vrijdag begon de ELE Rally na zware regenbuien, waardoor de rijders vooral vreesden voor de conditie van de stukken onverhard die in sommige proeven bedwongen moesten worden. Maar de klassements-proeven lagen er over het algemeen goed bij en de verwachting was dat de deelnemers met de steeds populairder worden R5 auto’s het tempo zouden bepalen. Met negen R5’s aan de start bleek dat ook het geval. Bob de Jong en Martin van Iersel rijden dit seizoen in Nederland met de i20 van Hyundai, daarnaast zijn het Skoda en Ford die populair zijn bij de deelnemers. Ook in de ELE Rally stond er geen maat op Hermen Kobus, die met zijn Skoda vanaf de allereerste meters de concurrentie op achterstand zette. Maar Bob de Jong begon ook sterk en na de derde tijd op de openingsproef en de tweede tijd op KP2 vond hij zichzelf terug op plek 2 in het algemeen klassement. “Het vertrouwen was meteen terug,” vertelde een enthousiaste Bob de Jong. “Vlak voor de ELE hebben wij nog getest op Niederrhein en daar de setting van de auto aangepast, vanwege onze andere bandenkeuze. En dat pakte erg goed uit.”

Toen de coureurs zich vrijdagavond voor de tweede ronde van 3 proeven opmaakten viel de duisternis in. Hermen Kobus bleef het tempo vooraan bepalen en Bob de Jong nam iets minder risico: “Ik wilde vooral geen fouten maken en daardoor verspeelden we een paar seconden en de tweede plaats, maar ik wist dat we zaterdag wel weer wat tijd zouden kunnen terugpakken.” En zo geschiedde, want De Jong en zijn Belgische navigator Bjorn Degandt reden met de Hyundai i20 na de herstart zaterdagmiddag weer enkele goede proeven, waardoor ze de derde plaats stevig in handen hadden en een felle secondenstrijd leverden met Mats van den Brand (Ford) voor de plaatsen achter Hermen Kobus. Op de tiende klassementsproef (Wintelre 2) sloeg echter het pechduiveltje toe voor Bob de Jong; navigator Bjorn Degandt: “De display gaf aan dat de brandstofdruk te laag was; we hoopten het nog te kunnen herstellen door te stoppen en het systeem te resetten, maar dat lukte helaas niet. Erg jammer!” Uiteraard was Bob de Jong teleurgesteld dat hij in kansrijke positie voor een podiumplaats moest opgeven, maar was wel tevreden over de rijprestaties: “Ik heb in geen tijden zo fijn gereden – de auto voelt erg goed aan en geeft veel vertrouwen,” aldus een enthousiaste De Jong, die al uitkijkt naar de volgende rally, de GTC Rally. “Dat is mijn thuisrally en vorig jaar wonnen we daar; ik ben er op gebrand dat dit jaar weer te doen.”

Uitslag ELE Rally 2018:
1. Hermen Kobus/Erik de Wild (NL/NL), Skoda Fabia R5, op 1 uur 48 min 19,0 sec
2. Piet van Hoof/Max Jacobs (NL/NL), Mitsubishi Lancer Evo, op 2 min 17,6 sec
3. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL), Ford Fiesta R5, op 6 min 10,2 sec

Stand Open Nederlands Rallykampioenschap 2018 na 3 rondes:
1. Hermen Kobus, 120 punten; 2. Kevin van Deijne, 69; 3. Jan de Winkel, 68, 8. Bob de Jong, 28

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS