Autosport NL • NK Rally

Bob de Jong met zijn Hyundai i20 R5 naar vijfde plaats in Zuiderzeerally: "We begonnen iets te langzaam"

Uitgegeven door Johan Vis • 19 maart 2018 13:00 • Print artikel

Dit weekeinde ging het Open Nederlands Rallykampioenschap in Emmeloord onder barre omstandigheden van start met de Sijperda Zuiderzeerally. Na 12 klassementsproeven stak Hans Weijs jr. met kop en schouders boven de concurrentie uit en werd hij zaterdagavond laat als winnaar gehuldigd. Voormalig Nederlands rallykampioen Bob de Jong, die met zijn snelle Hyundai i20 R5 het NK betwist, kwam in en rond Emmeloord niet verder dan de vijfde plaats, maar scoorde zo wel de nodige punten in de strijd om de Nederlandse titel, waar Hans Weijs jr. niet aan deelneemt.

Bob de Jong naar vijfde plaats in Zuiderzeerally

Vooral voor het publiek was het afzien, want in de polder geselde de snijdende oostenwind diegenen die de moed hadden om de openingswedstrijd van het Nederlands Kampioenschap te komen aanschouwen. Voor de rijders was het goed te doen, want de klassementsproeven lagen er goed en droog bij. Vanaf de start bepaalde Hans Weijs jr (Ford) het tempo vooraan en met 11 snelste tijden kon niemand hem bedreigen voor de eindzege. Achter de niet voor het NK ingeschreven Weijs streden degenen die wel voor de titel gaan dit seizoen om de podiumplaatsen. Bob de Jong en zijn Belgische navigator Bjorn Degandt begonnen met hun Hyundai i20 R5 voorzichtig na hun uitstapje in de testrally in Zandvoort: “We wilden het ritme weer rustig opbouwen, maar begonnen wellicht iets te langzaam,” aldus Bob de Jong. Later op de dag volgden enkele betere tijden, waaronder de derde tijd op KP5, maar toch was De Jong niet tevreden: “Wellicht komt het door de lage temperaturen of ergens anders door, maar we krijgen de set-up niet goed in combinatie met de banden en daardoor kunnen we niet het tempo rijden wat we graag willen.” Bjorn Degandt voegde daar nog aan toe: “Op sommige proeven hadden we wel de goede flow, maar kwamen de tijden er toch niet uit. Dat is frustrerend als je voor een podiumplaats wilt vechten.” Na 12 klassementsproeven restte dan ook slechts de vijfde plaats, waar vooraf was gehoopt op een top-3 klassering. “Dat is teleurstellend en we zullen binnenkort een extra testdag doen om te kijken waar het hem in zit. In de volgende rally (Sulingen) zullen we er weer staan,” aldus een strijdlustige De Jong.

Hermen Kobus (Skoda) deed de beste zaken in de titelstrijd door het maximum aantal punten te scoren, doordat hij ook op de powerstage (= laatste klassementsproef) de snelste tijd liet afdrukken. Erik van Loon en Jim van den Heuvel staan voor Bob de Jong op de 2e en 3e plaats in de titelstrijd na 1 rally.

Uitslag Sijperda Zuiderzeerally 2018:
1. Hans Weijs jr/Hans van Goor (NL/NL), Ford Fiesta R5, 1 uur 20 min 45,4 sec
2. Hermen Kobus/Erik de Wild (NL/NL), Skoda Fabia R5, op 24,6 sec
3. Erik van Loon/Harmen Scholtalbers NL/NL), Skoda Fabia R5, op 2 min 41,3 sec
4. Jim van den Heuvel/Jouri Dockx (NL/NL), Skoda Fabia R5, op 2 min 54,0 sec
5. Bob de Jong/Bjorn Degandt (NL/B), Hyundai i20 R5, op 4 min 04,7 sec

Stand Open Nederlands Rallykampioenschap 2018 na 1 ronde:
1. Hermen Kobus, 40 punten
2. Erik van Loon, 34
3. Jim van den Heuvel, 31
4. Bob de Jong, 25

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS