Autosport NL • NK Rally

Bob de Jong met Hyundai i20 R5 aan de start in Zuiderzeerally

Uitgegeven door Johan Vis • 11 maart 2018 03:12 • Print artikel

Op zaterdag 17 maart gaat het Nederlands Rallykampioenschap in Emmeloord van start als de eerste deelnemer over het startpodium rolt van de Sijperda Zuiderzeerally. Meer dan 40 equipes maken hun opwachting en onder hen ook voormalig Nederlands rallykampioen Bob de Jong, die met zijn snelle Hyundai i20 R5 het volledige Nederlandse kampioenschap betwist en in Emmeloord tegen niet minder dan 6 andere R5-equipes de strijd zal aanbinden. Met zijn Belgische navigator Bjorn Degandt richt De Jong zijn pijlen op twee doelen, het Open Nederlands Rallykampioenschap en de Eurol R5 Rally Challenge.

Bob de Jong met Hyundai i20 R5 aan de start in Zuiderzeerally

Onlangs kende Bob de Jong een zeer korte generale repetitie tijdens de Circuit Short Rally in Zandvoort, waar de Hyundai-rijder al na de eerste klassementsproef de strijd moest staken: “We raakten van de baan en kwamen hard in aanraking met de bandenstapel, waardoor we nogal wat schade opliepen,” aldus Bob de Jong. “Dat was dus een slechte generale; hopelijk wordt die komend weekeinde beloond met een goede uitvoering!”

Met acht wedstrijden op de kalender, waarvan twee in het buitenland, zal het de 32-jarige Bob de Jong en zijn Belgische navigator Bjorn Degandt niet ontbreken aan wedstrijdritme. “Dat hebben we ook nodig, want ik zal zeker nog wel een paar wedstrijden nodig hebben om volledig aan de Hyundai gewend te raken,” aldus Bob de Jong aan de vooravond van het nieuwe seizoen. Bob de Jong debuteerde eind vorig jaar met de indrukwekkende Hyundai i20 R5 en reed een vrijwel foutloze Twente Rally, met als beloning een schitterende tweede plaats. Onlangs kwam Hyundai Motorsport nog met een paar belangrijke updates, waardoor de auto nu nog sneller zal zijn: iets meer motorvermogen en een aanpassing aan het onderstel zorgen voor nog betere prestaties.

Ook navigator Bjorn Degandt is blij dat het nieuwe seizoen nu van start gaat. De doelstelling voor komend seizoen is ook helder: “We gaan voor zowel de Nederlandse titel als voor de zege in de Eurol R5 Rally Challenge,” beaamt Degandt. Bob de Jong: “Het is goed om te zien dat steeds meer topequipes met een auto uit de R5 klasse gaan rijden, dat maakt de strijd alleen maar mooier.” De andere R5 rijders die in Emmeloord aan de start zullen staan zijn: Hermen Kobus, Jim van den Heuvel en Erik van Loon (allen Skoda Fabia), Hans Weijs en Kevin van Deijne (beiden Ford Fiesta) en Martin van Iersel, die net als Bob de Jong een Hyundai i20 R5 bestuurt.

De 2018 editie van de Sijperda Zuiderzeerally wordt op één dag verreden, zaterdag 17 maart. De rally bestaat uit zes unieke klassementsproeven die elk twee keer worden verreden. De ondergrond bestaat voor 99% uit asfalt. De totale lengte van de klassementsproeven is 157 km. Daarmee behoort de Zuiderzeerally tot de grotere rally’s in Nederland. De Zuiderzeerally kent dit jaar een iets andere opzet dan vorig jaar, onder andere door twee nieuwe klassementsproeven. Zaterdagavond eindigt de rally met als klap op de vuurpijl volop spektakel op de befaamde superspecial op Industrieterrein Nagelerweg in Emmeloord. Het Rallyhoofdkwartier van de Zuiderzeerally is in Hotel-Restaurant ’t Voorhuys, terwijl het servicepark net als vorig jaar op de Paardenmarkt in het centrum van Emmeloord is gesitueerd. De rally start zaterdag 17 maart om 10:16 uur; de finish is dezelfde dag om 23:00 uur voorzien.

Volg het laatste nieuws over de Zuiderzeerally op www.zuiderzeerally.nl.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS