Karting • KNAF

Snelle Beau Heijmans zet opmars naar de top gestaag voort: "We zijn op de juiste weg"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 mei 2017 12:34 • Print artikel

MARIEMBOURG – In zijn tweede jaar in de IAME X30-categorie is karter Beau Heijmans vast van plan zijn indrukwekkende progressie van vorig seizoen in 2017 door te zetten. De dertienjarige Nijmegenaar is ambitieus en is vastbesloten de top in zijn sport te halen. De afgelopen races deed hij tijdens de IAME X30 KNAF Cup liet hij van zich spreken. Bij de races van de IAME X30 op het circuit van Mariembourg en Spa-Francorchamps in België reed hij goed van voren. We blikken nog even terug op de mooie races van Beau. In Mariembourg reed hij na een indrukwekkende opmars naar een opvallende achtste plaats bij de junioren en op Spa-Francorchamps ging het nog beter. Daar was hij telkens in de kopgroep te vinden. In de stand om de KNAF Cup is hij nu de beste Nederlander.

Beau Heijmans

Na drie races kon Beau tevreden terugblikken. De achtste plaats in de finale was op zijn zachtst gezegd netjes aangezien hij van de 23ste plaats had moeten komen. Die startpositie had alles te maken met zijn resultaat in de eerste race. Die finishte hij jammer genoeg niet omdat hij na een clash met een andere rijder van de baan was gereden. Dat hij in de tweede dan nog knap zevende werd zei veel over de snelheid van de sympathieke Gelderlander. Helaas zorgde het gecombineerde resultaat van de eerste twee races ervoor dat hij in de finale van de 23ste plaats moest starten. “Er had dus wel meer ingezeten”, meende Beau. “Zeker ook omdat de tweede heat heel goed ging. Ik had de juiste snelheid goed te pakken.”

In Spa-Francorchamps ging het nog beter. Beau meldde zich brutaal in de kopgroep en de Nijmegenaar toonde zijn talent door mee te strijden om het eremetaal. "Het is leuk om te zien dat ik me kan meten met jongens als Eli Goldstein. die rijdt Europees ook vooraan. Nu was ik met hem in gevecht om de tweede en derde plek. Zo kun je ook zien dat we op de juiste weg zijn."

Dit jaar hoopt hij dan ook de aansluiting bij de top te vinden. Het is pas zijn tweede jaar in een kart met een X30-motor na een aantal jaar te hebben gereden in karts met een Rotax Max. De overstap is hem goed bevallen, stelt de getalenteerde snelheidsduivel. “Ik vind het een heel mooie motor. Hij heeft een heel hoog niveau en je kunt er veel aan veranderen. En het kampioenschap heeft zo’n hoog niveau dat je altijd tegen goede tegenstanders rijdt.”

Dat Beau een vaste waarde is geworden in het Nederlandse kartwereldje heeft hij niet alleen aan zijn eigen inspanningen en talent te danken, maar vooral aan de zeer waardevolle begeleiding van kartnestor Pierre Redeker, die hem alles op het gebied van karten heeft geleerd. Ook zijn vader Mike sleutelt trouw aan zijn zijde en zorgt dat de kart er up-to-date bijstaat, zodat Beau strijdt kan leveren in de kop. Verder krijgt de snelle jongeling steun van partner DTC Media uit Doetinchem en IJsselstein. Het bedrijf, een nationaal fullservice reclamebureau dat actief is in de automotive-branche, en zij ondersteunen zijn carrière hartstochtelijk. Het zag Beau en zijn vader bezig en was onder de indruk van de enthousiaste vader-zoon-twee-eenheid. Het fanatisme van Beau werkte aanstekelijk. Hoewel de steun van DTC Media ervoor zorgt dat Beau zijn geliefde sport inmiddels al een aantal jaar op hoog niveau kan beoefenen, neemt dat niet weg dat nieuwe sponsors altijd welkom zijn.

Zeker ook met het oog op de rest van het seizoen. Beau wacht namelijk een boeiend en uitdagend programma. Behalve in de KNAF Cup komt hij ook uit in de ASAF Karting Series in België. Ook staat het Wereldkampioenschap X30 in Le Mans op het programma. Tijdens die races hoopt hij te kunnen profiteren van de ervaring die hij afgelopen jaar opdeed. “Ik heb geleerd om heel dicht bij elkaar te rijden en veel inhaalacties te plaatsen”, zegt Beau. “Als je een foutje maakt, gaan meteen zes man je voorbij. Dan ben je gewoon klaar. Ik heb dus geleerd heel strak te rijden.”

Beau Heijmans


Dat moet erin resulteren dat hij dit seizoen verder vooraan kan rijden. Beau zet in op een plaats in de top vijf in het eindklassement van de KNAF Cup en de ASAF Karting Series. “En ik hoop nog meer races mee te kunnen doen voor het podium.” Dat moet kunnen lukken als hij erin slaagt zich nog verder te verbeteren in het rijden van de ultieme snelle ronde, denkt hij. “Want ik wil niet alleen strak rondjes achter elkaar kunnen rijden, maar ook één snel rondje kunnen rijden als dat nodig is. Zoals tijdens de kwalificatie.”

Dat Beau tegenwoordig steeds verder voorin te vinden is, is het resultaat van een steile leercurve die feitelijk zeven jaar geleden in gang werd gezet. Destijds ging hij een aantal keer op de kartbaan in Berghem kijken om te zien of karten iets voor hem was. Al snel kreeg hij zijn eerste kart en volgde een minicursus karten op de baan van Strijen. In zijn tweede jaar begon hij met wedstrijden rijden en hij bleek meteen succesvol: Beau werd op de Zuid-Hollandse baan direct clubkampioen. Daarna volgden diverse categorieën in het Nederlands kampioenschap Rotax Max, totdat hij vorig jaar overstapte naar de Iame X30 in de KNAF Cup.

Waarom hij zo graag kart, is voor Beau gemakkelijk uit te leggen. “Ik vind het heel leuk om dingen te ontdekken waardoor ik met de kart sneller kan gaan. Ik houd van snelheid en ik vind het heel leuk om op de baan gevechten te hebben met andere rijders. De sport is zo complex dat er altijd wel iets te vinden is dat je kunt verbeteren, waardoor je nog harder kunt gaan.” Want als in het karten één ding telt naast winnen, dan is het hard gaan. En dat kan Beau als geen ander!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS