Algemeen • Interview

INTERVIEW Simon Knap: "Heerlijk om weer te kunnen racen"

Uitgegeven door Jordy Stuivenberg • 22 april 2011 11:48 • Print artikel

Simon Knap moet het als één van de jongste rijders in het Dutch GT4-veld opnemen tegen ervaren rotten als oud-F1-coureur Jan Lammers, Phil Bastiaans, Jeroen Bleekemolen en meer. De 22-jarige inwoner van de Zaanstreek maakt daarbij gebruik van zijn beproefde BMW M3 GT4. Tijd voor een openhartig gesprek.

Waarom is de BMW M3 GT4 voor jou zo’n geschikte auto?

“De BMW M3 GT4 is voor mij de geschikte auto omdat ik er veel van leer. Het is niet altijd even makkelijk om er hard mee te gaan. Het is best moeilijk om de goede set-up van deze auto te vinden. Daarom moet ik als coureur heel nauwkeurig aan mijn monteurs doorgeven wat ik voel en daar leer ik van. Daarbuiten is het natuurlijk ook een mooie auto, ik voel me er thuis in.”

KTG gaat nu het derde seizoen in met de M3. Hoe zorgen jullie ervoor dat de auto competitief blijft?

“Inderdaad gaan wij het derde jaar in met deze auto. Eigenlijk hoeven wij er niet voor te zorgen dat de auto competitief blijft maar doet de organisatie (SRO) dat samen met BMW Motorsport. Zo is er voor dit jaar een verandering in de computer; namelijk automatisch tussengas bij terugschakelen. Ook zijn er andere achterbanden die een beter karkas hebben en een beter compound. Zo blijft de auto goed ten opzichte van de concurrenten.”

Hoe is de auto klaargemaakt voor het nieuwe seizoen?

“Mijn monteur Mike Buitenhuis heeft de auto van de winter geheel onder handen genomen. Zo zijn differentieel, versnellingsbak en schokdempers gereviseerd. Verder zijn alle draagarmen vervangen, net als heel veel andere onderdelen. We hebben helaas niet zo heel veel kunnen testen maar hopen dat de auto zich goed zal houden met de Paasraces.”

Hoe is het voor een rijder om na de winter eindelijk weer te kunnen racen?

“Natuurlijk is het heerlijk om weer te kunnen racen na een lange winter. Ik heb echter niet stil gezeten en heb bij andere teams gelukkig kunnen rijden. Zo heb ik bij JH Motorsport samen met Jochem Habets de 10 uur van Zolder gereden in een Porsche 997 GT3. Deze race wonnen wij in onze divisie. Maar ook op Zandvoort heb ik bij DB Motorsport samen met Jeroen den Boer in hun BMW WTCC 320 Diesel twee races gewonnen en één keer werden we tweede. Ik heb dus best wel wat gedaan deze winter.”

Hoe zorg je dat je scherp en fit bent voor de start van een nieuw
autosportseizoen?


“Ik zorg er voor dat ik fit aan het nieuwe seizoen begin door middel van training in de sportschool. Onder begeleiding Van Guy van de Reyden train ik vijf keer per week kracht en cardio. Daarnaast loop ik nog wat hard en tennis ik.”

Merk je dat het na twee seizoenen in het Dutch GT4 gegroeid bent en het makkelijker wordt om je staande te houden in de GT’s?

“Ja, ik ben wel gegroeid de afgelopen twee jaar. Ik kwam als heel jong broekie in deze klasse terecht en was gewend het op te moeten nemen tegen leeftijdgenoten. Ineens moest ik rijden tegen mannen als Jan Lammers, Duncan Huisman, Allard Kalff et cetera. Dat was niet altijd makkelijk, want zij hebben veel meer ervaring. Na twee seizoenen heb ik natuurlijk ook veel geleerd en hoop nu vanaf het begin goed mee te kunnen doen.”

KTG-Racing neemt het op tegen teams met meerdere auto’s met vaak
meerdere rijders per auto. Hoe vangen jullie dat op, of is het eigenlijk geen nadeel?


“Soms is het wel eens een nadeel dat wij in ons team maar één auto hebben en ik de enige coureur ben. Wij kunnen dus niet makkelijk de data vergelijken. Dit kunnen we opvangen door Vincent van de Valk, mijn data-engineer, te laten rijden in mijn auto. Vincent en ik zijn eigenlijk even snel en zo kunnen we toch datagegevens vergelijken.”

Vorig seizoen eindigde je als tiende in het algemeen klassement. Wat is je doelstelling voor dit seizoen?

“De doelstelling voor dit jaar is om bij de eerste vijf in het klassement te eindigen. Vorig seizoen ben ik als tiende geëindigd. In het begin hadden we veel pech maar de laatste tien races zat ik steeds bij de eerste zes.”

Van welk merk verwacht jij dat ze dit seizoen sterk voor de dag zullen komen? Opnieuw de Porsches, of is het dit keer de beurt aan een ander merk, zoals BMW?

“Ik verwacht dat BMW kampioen gaat worden met het team van Ekris. Duncan Huisman en Ricardo van den Ende zijn beide een keer als tweede geëindigd. Ze hebben een nieuwe auto en ik verwacht dat ze het goed zullen doen. Maar ook de kampioen van vorig jaar Phil Bastiaans gaat het goed doen. Hij rijdt dit jaar met Jan Lammers in de Porsche 997 GT4 en zij zullen er ook alles aan doen om te winnen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS