Karting • Iame X30 Euro Series

Sublieme Nathan Ottink vliegt naar podium op EK X30; "De ene na de andere voorbij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juni 2018 08:38 • Print artikel

MARIEMBOURG - Nathan Ottink heeft in de tweede ronde van de IAME X30 Euro Series uitstekend gepresteerd. In het Belgische Mariembourg eindigde de 11-jarige karter uit het Overijsselse Hengelo bij de Mini’s op de tweede plaats. In de eerste ronde in het Franse Salbris was Ottink ook op de tweede plaats geëindigd. De winst in Mariembourg moest hij aan de Spanjaard Alejandro Melendez laten, maar in de jacht op het kampioenschap is de tweede plaats een goed resultaat. “Eigenlijk is winnen het enige dat telt, maar we hebben een goed weekend achter de rug.”

Nathan Ottink op podium bij IAME X30 Euro Series

In tegenstelling tot de eerste race in Salbris kende Ottink de baan in Mariembourg goed. “Ik heb hier vaker gereden en er stond veel op het spel. De trainingen gingen behoorlijk goed met een eerste en een tweede tijd”, zei hij. “Hierdoor had ik veel vertrouwen voor de kwalificatie en de race. Tijdens de kwalificatie werd ik een beetje afgeleid, nadat ik op het grote bord de tussentijden kon volgen. Ik lag op de derde plaats en pushte te veel. Daardoor zat er niet meer in dan de derde startplek.”

In de drie heats liet Ottink zich continu van voren zien. Met de achtereenvolgens vierde, derde en eerste plaats bewees de Hengeloër dat het met zijn snelheid wel goed zit. Toch moest hij in de eerste finalerace een grote tegenvaller zien te verwerken. “We gingen met zijn drieën de eerste bocht in. Peiró Luzárraga Miguel aan de linkerkant, Kimmy Abraham in het midden en ik zat aan de rechterkant. Die Spanjaard gooide het stuur om, tikte Kimmy aan en die nam mij mee. Toen was het voor Kimmy en mij direct afgelopen. Alleen hij kreeg een straf van vijf seconden, maar daar schiet ik natuurlijk niks mee op.”

Nathan Ottink aan de leiding

Ottink liet zich er niet door uit het veld slaan en vocht zich terug in de afsluitende finalerace. Vanaf de voorlaatste plaats werkte de razendsnelle Tukker zich naar voren. “Bij de start gebeurde er al van alles. Ik kon direct twee plaatsen opschuiven, maar wist dat ik snel de aansluiting met de kopgroep moest vinden. Ik ging de ene na de andere voorbij en reed even op kop. Dat kon ik helaas net niet volhouden en werd tweede.”

Het racetalent strijdt dus volop mee voor het kampioenschap. Waar veel andere coureurs de kartsport zien als opstap naar de autosport, legt Ottink nu de basis voor de rallycross. Vader Marcel Ottink runt rallycrossbedrijf OTS Racing en neemt zijn zoon regelmatig mee naar rallycross evenementen. Tijdens het onlangs gehouden WK in het Belgische Mettet kwam het tot een ontmoeting met Nathans grote held Petter Solberg. “Petter is mijn grote voorbeeld. Hij is een mooie racer en heel fanatiek.”

“Ik heb een rondleiding van Petter gekregen en hij vertelde me alles over de auto”, memoreerde Nathan de ontmoeting met de voormalig wereldkampioen rallycross. “Het voelt heel speciaal als je in de auto van je held zit. Ik heb ook nog een handtekening gescoord. Later wil ik ook rallycross gaan doen en het karten is een mooie voorbereiding daarop.”

Dit weekend is Nathan Ottink opnieuw op de kartbaan te vinden. Dan komt hij in Emmen in actie tijdens de KNAF Cup.

Nathan Ottink wordt ondersteund door Jos Kuypers BV, OTS Racing, Het Foodatelier en PdB Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS