Karting • Iame X30 Euro Series

Snelle kartster Sita Vanmeert droomt van de autosport: "Beitske Visser is mijn favoriete coureur! Wat zij doet, wil ik ook ooit graag doen!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 juli 2019 09:05 • Print artikel

GENK – Als één van de weinige meisjes tussen de jongens slaagt Sita Vanmeert er al jaren in om voorin mee te doen in de diverse kart-kampioenschappen die ze rijdt. Afgelopen weekeinde werd ze zesde van de 43 deelnemers tijdens de zeer sterk bezette derde ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 in Genk. De dertienjarige snelle Belgische uit Ranst toonde in de Junioren-klasse waarom ze een rijdster is om rekening mee te houden.

Sita Vanmeert wordt op handen gedragen door de mannen van P1 Racing

“Het gaat goed. Aan het begin van het seizoen had ik verwacht dat het moeilijk zou worden om goed van voren te rijden, maar ik verschiet ervan dat ik al zo ver van voren rijd”, zei een tevreden Sita nog altijd verbaasd. Bezig aan haar tweede jaar bij de Junioren is ze nog altijd één van de jongere deelnemers in de klasse en gezien haar resultaten in Genk duidelijk op de goede weg.

Dat is mede te danken aan haar mechanieker Jef, zei ze. “Hij is heel goed, Jef is heel belangrijk voor mij. Hij heeft me leren racen. Hoe ik moet verdedigen en dat ik rijders moet blokkeren om mijn plaats vast te houden. Ik voel dat het helpt.” Ook heeft ze veel over voor haar sport. “Ik train elk weekend in Genk, Mariembourg of Spa.”

Het circuit van Genk voelt als haar thuiscircuit. Ze is er vaak te vinden met haar team P1 Racing, waarvan mede-eigenaar Nicolas Claes afgelopen weekeinde, bij wijze van uitzondering, ook meedeed aan de races. Sita: “Ik vind Genk de leukste baan. Ik heb hier in de Honda Cadet-klasse leren rijden. Sindsdien ben ik hier heel veel geweest. Daarom is de baan in Genk voor mij gelijk aan mijn thuiscircuit.”

Sita Vanmeert snelle meid in de kart

Intussen rijdt ze dus al voor het tweede jaar bij de Junioren. Hoewel ze nog erg jong was toen ze in de klasse debuteerde, vond ze het niet moeilijk zich aan te passen aan het hogere niveau. “Ik had in mijn laatste seizoen in de Mini-klasse al eens in een Junior-kart getraind. Zo kon ik rustig aan beginnen te wennen. Ik vond het niet heel moeilijk.”

Niettemin is de stap van de Mini’s naar de Junioren erg fors. Het werd Sita aangeraden omdat je ‘zo heel snel heel veel kunt leren’, zei ze. “Maar dat ik dit seizoen ver voorin kan rijden, daar verschiet ik toch wel van”, herhaalde de talentvolle rijdster. “Ik ben er heel blij mee. Het gaat dit jaar ook veel gemakkelijker omdat ik veel meer ervaring heb dan vorig jaar.”

Inmiddels weten haar tegenstanders, voornamelijk jongens, dat Sita één geduchte tegenstander is die meedoet om de podiumplaatsen. “Veel jongens denken in het begin: een meisje kan niks. Als ze dan zien dat ik voorin meedoe, zijn ze wel verbaasd.” Vooral vorig jaar zorgde dat ervoor dat Sita nog weleens voor zichzelf moest opkomen. “Dit jaar is het minder. Ik hoef minder hard te knokken om mijn plaats te behouden.”

Sita Vanmeert

Sita droomt ervan ooit de autosport in te gaan. Formule 1 of Formule E, allebei vindt ze mooi. Misschien heeft ze zelfs een lichte voorkeur voor de Formule E. “Omdat je in die klasse nog mag botsen. Het is meer zoals karten dan de Formule 1.” En, goed nieuws voor Sita, dit seizoen is er voor het eerst een Formule auto-klasse speciaal voor vrouwen, de Formule W. “Ik kijk dat ook. Beitske Visser is mijn favoriete coureur. Wat zij doet, wil ik ook ooit graag doen!”

Sita Vanmeert wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door: NeuralNet, BullsEyeT, Qaviaar, Konfidi-IT en VICTS.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS