Karting • Iame X30 Euro Series

Sacha van ’t Pad Bosch zet kroon op uiterst succesvol seizoen: Benelux-kampioen in Mini Parilla-klasse! "Dit was mijn mooiste seizoen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 november 2019 01:15 • Print artikel

MARIEMBOURG – De omstandigheden waren lastig op de spekgladde baan van Mariembourg, maar karter Sacha van ’t Pad Bosch pakte afgelopen weekeinde ‘gewoon’ de eindzege in het Benelux-kampioenschap IAME X30. Daarmee zette hij de kroon op een fantastisch seizoen waarin hij onder andere in de Mini Parilla-klasse vele races won.

Sacha van t Pad Bosch IAME Benelux

“De titel in het Benelux-kampioenschap is sowieso de mooiste”, genoot Sacha van zijn prestatie. “Er zijn heel veel goede internationale rijders daar. Het was spannend en tegelijkertijd heel leuk.” Tijdens de finale in Mariembourg eindigde hij als derde. Dat was genoeg om kampioen te worden.

Omdat Sacha dit seizoen heel sterk en constant presteerde, moest hij het raceweekeinde in Genk gebruiken als schrapresultaat. Daardoor bleef het tot en met de finale in Mariembourg spannend. “De vierde plaats was ook goed. Dan waren we met evenveel punten geëindigd, maar dan zou ik toch kampioen zijn geworden omdat ik meer races heb gewonnen.”

Want Sacha won twee van de vier ronden van het Benelux-kampioenschap. Daarnaast werd hij één keer tweede en één keer derde. Omdat hij wist dat op de Zuid-Belgische piste kampioen kon worden en de omstandigheden in de regen erg verraderlijk waren, nam hij zondag tijdens de finale geen risico’s. “Ik was voor de finale een heel klein beetje zenuwachtig, maar daar had ik tijdens de race gelukkig geen last meer van. Het was een leuk en intensief weekend.”

Dat het regende, deerde Sacha overigens niet. “Ik vind in de regen rijden juist wel leuk.” Dat bleek. Zijn eerste meters in de finale verliepen voortreffelijk. Gestart vanaf de zesde plek lag de jonge snelheidsduivel na de eerste bocht al tweede. “En toen ging iemand eraf. Ik werd ingehaald en daarna kwam nog iemand me voorbij. Toen hij ook van de baan ging, lag ik weer derde. Daarna heb ik tot aan de finish op P3 gereden.”

En daarmee was de titel een feit. Zijn seizoen er nu bijna op. Sacha wacht nu alleen nog twee WSK-races in Italië. Terugblikkend noemde hij het afgelopen weekeinde en zijn eenmalige deelname in Eindhoven aan het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Micromax-klasse zijn mooiste races van het seizoen. “Mariembourg omdat ik daar kampioen ben geworden en Eindhoven omdat ik daar won”, legde hij uit.

Al met al was het een leerzaam jaar. Sacha reed een kleine dertig raceweekeindes, met races in het Benelux-kampioenschap, het NK, het EK, het WSK, enkele races in het GK4-kampioenschap, één Micromax-wedstrijd en één Mini 60-wedstrijd van organisator Chrono, die hij beide won. Ook bij het WK voor IAME-rijders was hij erg snel. Snel genoeg voor een top-klassering, maar toen zat het niet mee.

Gevraagd naar wat hij zoal geleerd heeft, sprong één ding er wat Sacha betrof bovenuit. “Met je hoofd racen en niet alleen met het hart. En de juiste beslissingen nemen op het juiste moment. Dit was mijn mooiste seizoen van de drie jaar dat ik nu kart. Omdat ik kampioen ben geworden en omdat ik een nieuwe trainer heb, Bas Harting. Ik heb heel veel van hem geleerd. Ik vind het ook altijd leuk om met hem samen te werken.”

Sacha van ’t Pad Bosch zet kroon op uiterst succesvol seizoen: Benelux-kampioen in Mini Parilla-klasse!

Omdat Sacha nog altijd pas negen jaar is, rijdt hij ook volgend jaar in de Mini-klasses voor rijders tot en met twaalf jaar. Hij is in 2020 zeker een van de rijders om in de gaten te houden. “Ik kijk niet zoveel naar de anderen, dus dat maakt me niet zoveel uit.” Bovendien: met al het zelfvertrouwen dat hij dit jaar heeft opgedaan, maakte hij zich niet zo druk om de verwachtingen voor volgend jaar. “Ik zie wel hoe het dan gaat!”

Sacha bedankt Team Driver KR, Bas Harting en zijn personal trainer Ronald Kraaijenbrink zijn familie en de fans (ondertussen is dat al een hele schare).

Sacha van ’t Pad Bosch wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door b500.nl, Diner in the sky Nederland, Match en Fit, Opgemerkt Multimedia, Hooo.nl, Brasserie de Vuurtoren, Berings ICT-diensten, Como Campers Nijkerk en Dunlop Motorsport Benelux.

Voor komend seizoen is Sacha nog op zoek naar sponsoren.

Bekijk deze video eens (Sacha in actie tijdens het WK IAME X30 in Le Mans van vorige maand)

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS