Karting • Iame X30 Euro Series

Milan De Laet blikt terug op goed seizoen en op WK X30! Autosport lonkt met test in Formule Ford

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 november 2018 19:26 • Print artikel

LE MANS - Tijdens het WK X30 in Le Mans liet karter Milan De Laet zien dat hij de snelheid heeft om voorin mee te kunnen tussen de beste X30-rijders van de wereld. De vijftienjarige karter uit het Belgische Haacht, die begeleid wordt door Toon Bosmans, bevestigde in de Franse stad zijn goede vorm van de laatste tijd in de Super Shifter-klasse en keek met een voldaan gevoel terug op het prestigieuze evenement.

Milan De Laet en TB Competition

“Het ging in de training al al redelijk goed. Ik reed topvijftijden”, zei Milan. “We hebben niet eens veel aan de kart moeten afstellen. Die was van zichzelf al redelijk goed.” In de kwalificatie snelde hij vervolgens naar een knappe zesde tijd. “Het had nog beter gekund. Ik had hier en daar wat foutjes gemaakt, maar de zesde plaats in een veld van 34 rijders was zeker niet slecht. Het was echt geen slechte startpositie, vanaf die plek was er van alles mogelijk.”

In de heats eindigde hij achtereenvolgens als twaalfde, vierde, tiende en achtste. Daarna mocht hij in de prefinale als zevende starten. “Dat was nog altijd behoorlijk goed. Tijdens de race maakte ik een foutje en ging ik door het vuil. Een aantal jongens achter me zat meteen vlak op mijn bumper en in de volgende bocht reed iemand tegen mijn achterkant aan. Hij reed half over me heen en ik viel terug naar de laatste plaats. Toen was de race voor mij al gedaan. Ik werd uiteindelijk 26ste.” Helaas kreeg Milan nog meer pech te verduren. Na de race werd zijn kart afgekeurd omdat die te licht was. “Het was minder dan 100 gram. Hoe het kon, weten we echt niet. Maar ja, het was zo. Niks aan te doen.”

Het betekende dat de getalenteerde Belg als voorlaatste moest starten in de finale. “Het doel was om toch nog in de top tien te rijden. Gelukkig was mijn start heel goed. Ik had in de eerste bocht al negen plaatsen gewonnen. De kart lag goed, ik had de snelheid, reed de vierde snelste ronde. Zo heb ik nog naar P11 kunnen rijden. Jammer genoeg heb ik dus net niet de rijder op P10 kunnen inhalen, maar ik heb toch tweeëntwintig plaatsen gewonnen. Tijdens het WK rijden niet de minsten piloten mee, dus ik ben tevreden dat ik zoveel jongens heb kunnen inhalen. Maar ik ben ook een beetje teleurgesteld, want ik wist dat ik in de top vijf kon geraken.”

Hoe dan ook, al met al heeft Milan er een knap seizoen op zitten. “Naar het einde toe is het beter en beter gegaan", zei de snelle piloot, die dit jaar uitkwam in de KNAF Cup en de Benelux Cup. In het gecombineerde klassement van die twee kampioenschappen, de Wlad Oil Cup, eindigde hij fraai als derde in het eindklassement. “Dat was een verrassing. Aan het begin van het seizoen ging het niet zo super, ik had veel motorproblemen. Daar heb ik veel tijd mee verloren tijdens de eerste drie races. Na die eerste drie races waren ze opgelost. Toen kon ik zien waar ik echt stond. “Ik heb een goed laatste jaar gehad, heb enorm veel bijgeleerd. Ook op het WK. Een week rijden, daarvan leer je enorm veel bij. Het was een zwaar seizoen, maar ook een tof seizoen.”

Milan De Laet

Qua snelheid had hij flinke vooruitgang geboekt. Tegen het einde van seizoen reed hij tijden die hem in de top vijf en zelfs in de top drie brachten. Dat hij snel was, liet hij dan ook zien tijdens het WK.

Als afscheid van het karten gaat hij de finalerace rijden van de GK4 in Genk. Volgend jaar wil hij debuteren in de autosport. Hij heeft de Walter Hayes Trophy in Silverstone bezocht. Alle Formule Ford-piloten waren daar samen om het seizoen af te sluiten. Milan: “Daar gaan we met wat teams praten. Racen in formule-wagens is altijd mijn droom geweest. Als het financieel haalbaar is, wil ik heel graag Formule Ford rijden. Het is de meest betaalbare van alle Formule-klasses. We willen een team vinden waarmee het klikt. En dan hopen we volgend jaar verschillende reeksen Formule Ford te kunnen rijden. Aan het eind van het jaar ga ik ook een test doen bij de Fun Cup om ook eens een gereden te hebben in een auto met een dak."

Om te ervaren hoe het is om in een Formule Ford-auto te rijden gaat hij er deze maand één testen bij John Svensson van John’s Racing Team op het circuit van Zolder. “Dat doen we om eens te kijken hoe het is. Het lijkt me geweldig. Ik kijk er dan ook heel erg naar uit!”

Milan De Laet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door KartTracker.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS